Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie skończyłem stan surowy otwarty ( ściana Porothrem 30 P+W narazie bez ocieplenia, na dachu papa w przyszłości ma być blachodachówka ). Na wiosnę chcę ruszyć z budową dalej ale nia za bardzo wiem od czego zacząć najpierw. Proszę powiedzcie mi jaka powinna być kolejność dalszych prac.

pozdro.

https://forum.murator.pl/topic/24215-i-co-dalej/

A ja Ci odpowiem, jak bylo u mnie ( i jest bo jeszcze nie koniec) i dlaczego.

1. Jak juz byl dach i budynek bez okien, to zaslonilem okna folia i zaprosilem elektryka. Nie wilo mu w srodku i mogl pracowac nawet przy 0-5 stopni( byl luty). Uwinal sie z cala elektryka w dwa tygodnie, czy 10 dni juz nie pamietam. To po to, zeby mozna bylo potem zalozyc ze spokojem okna i podlaczyc je do alarmu. Reszta instalcji zostala na pozniej, bo nie bylo jeszcze podbetonow.

2. W marcu wrocil murarz i ubil ( pod naciskiem ) pospolke, przyszedl instalator i rownoczesnie ulozyl kanalize, ktora murarz obsypal 15 cm keramzytu i polal 5cm wartwa chudego betonu, co dalo nam podloze pod izolacje.

3. Zbudowalem zastepcze drzwi.

4. A potem wstawili okna( plastikowe ) i zostaly one podlaczone do alarmu, jak rowniez masa czujek w domu.

5. Murarz polozyl izolacje przeciwwilgociowa( papa termo na dysperbicie ), zeby potem zeby potem nie przeszkadzaly mu rurki od CO

6. Instalator( juz zamknietym domu) polozyl wszystkie instalacje- CO, CWU, kanalize i GAZ( przed tynkami, bo przeciez czesc rurek idzie w sciany i nie bede potem kul swiezych tynkow, aby je w te sciany wpuscic.

7. Przyszli tynkarze i obsikali sciany gipsem i je wygladzili- czyli zrobili tynki wewnetrzne

8. Wpuscilismy znowu murarza( to byl blad, ale juz mielismy z nim umowe i niestety dostal w tym kierunku zadatek), ktory robil ( zdecydowanie za dlugo posadzki. oczywiscie ze styropianem i siatka w wylewce.

9. Potem powinnismy miec rownoczesnie malarza i kafelkarza, ale mielismy tylko kafelkarza, ktory zrobil hol, kuchnie i lazienke i polozyl panel w salonie i gabinecie, a malarzy jeszcze nie, bo.... ja sam nim mialem byc, ale pracka nie pozwolila na to i tu pewnie trzeba bedzie jeszcze kogos znalezc.

10. Teraz to nam powinni juz ocieplac poddasze i G+K , ale niestety za pozno sie wzielismy za szukanie kogos i terminy sa bardzo niezachecajace- polowa listopada.

11. Drzwi zewnetrzne to juz mogly byc po wylewkach, ale akurat nie moglismy znalezc odpowiednich, a proces decyzyjny mamy dlugi, wiec drzwi, jak wszystko bedzie ok, to moze beda na koniec pazdziernika.

12. Wlasnie uprzatnelismy gruz i smieci z dzialki( i to nie jest ostatni raz- bo jeszcze przed nami malowanie, tynkowanie zew. i kilka innych rzeczy) i rozepchalismy po dzialce gore humusu. Wreszcie widac nasz dom troche bardziej i dzialka wydaje sie wieksza.

13. Teraz jeszcze przed nami malowanie, schody wewnetrzne, drzwi wewnetrzne, meble do kuchni, piec, zasobnik, grzejniki, kominek, jak jeszcze cos bedzie brzeczec w sakiewce, tynki i okladzinyzewnetrzne( chcemy jasny kamien, badz imitacje na cokoly, wystajaca bryle przedsionku, kominy- w tym jeden wystajacy na zewnatrz- w sumie cirka 50 m kw. )beda na wiosne, tak jak podest przed drzwiami zew. i drewniany taras i trawniki i ..... tak mozna mnozyc.

Mam nadzieje, ze cos Ci to pomoze.

Pozdrawiam

Jankes

https://forum.murator.pl/topic/24215-i-co-dalej/#findComment-432071