Grzegorz93 15.10.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Witajcie, Zastanawiam się nad jedną rzeczą, czy komin systemowy murować przed laniem stropu monolitycznego, tzn. wymurować i wypuścić ponad strop, zdylatować i lać, czy na stropie zrobić szalunek o wymiarach komina i zostawić to na później? Wydaje mi się, że opcja nr 1 jest lepsza. Proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.10.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Witajcie, Zastanawiam się nad jedną rzeczą, czy komin systemowy murować przed laniem stropu monolitycznego, tzn. wymurować i wypuścić ponad strop, zdylatować i lać, czy na stropie zrobić szalunek o wymiarach komina i zostawić to na później? Wydaje mi się, że opcja nr 1 jest lepsza. Proszę o sugestie. Opcja pierwsza najlepsza. Robiłem tak z dwoma kominami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz93 15.10.2018 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Czy dylatowałeś komin jakoś specjalnie, czy zalewałes równo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.10.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Z tego co pamiętam to nie był dylatowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszuciox 15.10.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Czy dylatowałeś komin jakoś specjalnie, czy zalewałes równo? Ja też wyciągałem komin ponad strop a dylatowałem wełną do kominków 25-30mm + mocowanie drutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.10.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Witajcie, Zastanawiam się nad jedną rzeczą, czy komin systemowy murować przed laniem stropu monolitycznego, tzn. wymurować i wypuścić ponad strop, zdylatować i lać, czy na stropie zrobić szalunek o wymiarach komina i zostawić to na później? Wydaje mi się, że opcja nr 1 jest lepsza. Proszę o sugestie.Jedno i drugie rozwiązanie dobre. Drugie trudniejsze, dla naszych wspaniałych majstrów, ale bezpieczniejsze dla komina. Brak dylatacji to poważna skucha.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.10.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Komin wymurować ponad planowany strop, zdylatować i dodać wzmocnienia zbrojenia przy kominie. Bez dylatacji strop spęka komin już podczas wysychania betonu. Dylatacja z pianki 5mm mi jakoś nie pasuje, u siebie bałem się że pianka będzie śmierdzieć podczas gorącego komina ... co prawda w tym miejscu komin nie nagrzewa się mocno ale jakieś ciepło się wydziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts