Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE - DZIENNIK BUDOWY - mdzalewscy

mdzalewscy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki sredecznie wszystkim za miłe słowo, jestem już trochę dalej w budowie i dziennik trochę nadganiam, dlatego się nie dziwcie jak jutro już będą stały ściany. Fundamenty skończyłem na początku sierpnia, wtedy trochę fotek cyknołem, ostatnio mam już więcej czasu więc postanowiłem zrobić dziennik

mój majster prowadzi dziwną politykę, i nie raz mnie zdenerwował, to karze kupić 15 worków cementu bo więcej nie będzie już potrzebne, ja kupuję z zapasem 20szt. a on na drugi dzień to samo, bo jednak zabrakło 15szt. i tak razy 5. W hurtowniach też już pewnie mają mnie dość, bo często proszę, aby podrzucili "nieduży" towar na budowę, bo ja jestem daleko. Musze jednak znosić tą ekipę, bo zdaję sobie sprawę, iż znaleźć dobrą ekipę w środku sezonu do cud, a robią dobrze...

Mam szczęście do sąsiadów, bo super ludzie.

Chyba, aż tak strasznie to kosztów nie zbijam, bo zaprawa jest na cemencie "I", izolacje poziome też położyłem dosyć drogie bo Dorkena, ale wiadomo, są rzeczy na których jest błędem oszczędzać.

Witam jestem na etapie fundamentow i mam jedno pytanko. Czy folia Dorken to jest inna niz folia budowlana i dlaczego ja akurat kupiles? Dzwonilam do hurtowni i maja tylko folie budowlana nie wiem czy brac ja czy szukac dalej tej Dorken. Rzuc jeszcze ceny nadprozy i ich wymiary oraz ceny tych form na kolumny - jesli możesz.

Mam zamiar jako izolacje pionową zastosować izolbet a od zewnatrz i wewnatrz bloczków. Co o tym myślisz? Te wszystkie decyzje muszę podjąc do poniedziałku wiec jesli mozesz to odpowiedz szybko. Pozdrawiam Gosia

Jeszcze jedno folia idzie oczywiście na ławy i potem na bloczki?

jAKIE KOSZTY BYŁY WYKONANIA CAŁOŚCI i kiedy to było (przed VAT)?

czy wykop pod lawe był szerszy od ławy i deskowanie? jak były murowane bloczki - odkopywaliście wiecej aby murarz sie swobodnie poruszał ?

- koszt fundamentów masz w dzienniku, tu: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=446619#446619, byo to 2 miechy temu wiec ceny się nie zmieniły raczej

- ja byłem przygotowany na wykop i szalunki, miałem dodatkowo wyłożyć wykop folią budowlaną, aby zaczyn nie wsiąkał w ziemię. Ale jak zaczęto kopać to na poziomie ław była glina jak kamień i równiutko wykop wykopano (raczej wycięto) i było O.K. Jeśli Ci się ziemia będzie osuwać, to musisz zrobić wykop szeroki i w nim zrobić szalunki, wyłożyć folią (albo chudziak wylać). Szerszy wykop da pole do manewru i będziesz łatwiej się budowało czy izolacje kładło (dokładniej).

Czy folia Dorken to jest inna niz folia budowlana i dlaczego ja akurat kupiles?.

Rzuc jeszcze ceny nadprozy i ich wymiary oraz ceny tych form na kolumny - jesli możesz.

Mam zamiar jako izolacje pionową zastosować izolbet a od zewnatrz i wewnatrz bloczków. Co o tym myślisz? Te wszystkie decyzje muszę podjąc do poniedziałku wiec jesli mozesz to odpowiedz szybko. Pozdrawiam Gosia

Jeszcze jedno folia idzie oczywiście na ławy i potem na bloczki?

folia DORKENA jest specjalna na fundamenty jest bardzo gruba i mocna, dlatego ją dawałem, pierwszy raz położyłem ją na ławy, drugi raz wyżej na fundamenty. Kierownik mój mówił, iż zamiast Dorkena możesz dać folię budlaną 0,2 (lub grubszą) złożoną podwójnie lub potrójnie i będzie O.K. ze zwisem po 10cm z obu stron. Wiem, że na ławy (tylko na ławy) można dać nawet folię po workach po nawozach, bo jest bardzo gruba i mocna. Bynieminiej kupisz folię budowlaną 0,2 o wymiarach 8mx33m w cenie około 200-250zł i starczy Ci podwójnie na ławy i fundamenty i jeszcze zostanie. Ja polecałbym pod izolacją poziomą przelecieć fundamenty wspomnianym niżej izolbetem i na to podwójnie folię budowlaną i na to zaprawę i pustaki. To napewno są tańsze i dobre rozwiązania (sprawdzone), według mego kierownia.

Izolbet jest O.K, tylko jest tam chyba (?) najpierw Izolbet gruntujący, a potem ten właściwy, chyba tak mi tłumaczono w hurtowniach i nazwy podawano, już dokładnie nie pamiętam, będe wiedział za 5-6 dni, bo będe robił izolacje na zewnątrz i będe w tej hurtowni. Ja od wewnątrz zamiast izolobetu dałem folię, ale jest to bardzo pracochłonne te docinanie i potem trzeba uważac, aby jej nie porwać, dlatego izolbet jest lepszy. Ale już na zewnątrz dam ten izolbet.

Jeśli robisz z BK to praktyką w mojej okolicy jest izolacja na ławę potem folia na ścianę fundamentową, potem warstwa z cegieł i znowu izolacja i pustak właściwy. Warstwę z cegieł można ominąć, ale należy dać dobrą tą górną izolację