614mati614 15.10.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Witam wszystkich, chciałbym dowiedzieć się pare rzeczy, a mianowicie mam nowo wybudowany dom styropian w posadzkach 15cm, a na ścianach 20cm -podłogowego ogrzewania na dole i na gorze jest po 80m2 czyli 160m2 ogólnie -na gorze jest 5sekcji na dole 6-plus 4 grzejniki drabinki -planuje kupić piec na pellet z podajnikiem - teraz chciałbym dowiedzieć się czy jest potrzeba montowania pompek w rozdzielaczach czy wystarczy jedna wydajna w kotłowni, a w rozdzielaczach tylko mieszacze ? Czy mieszacz tez można zrobić w kotłowni ? -do spięcia tego wszystkiego będę chciał wziąć jakiegoś hydraulika ale nie chce żeby powciskal mi pompki jak nie będą one potrzebne ? Zaglądałem u znajomych i jeden ma pompki w rozdzielaczach, a drugi znajomy nie ma. A takie pompki chodzące 24/7 na pare złoty naciągną prądu. Proszę o porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 16.10.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Są dwie możliwości, albo wykonujemy jeden centralny układ mieszający w samej kotłowni - wówczas może wystarczyć jedna pompa obiegowa na dwie kondygnacje instalacji OP, albo wykonujemy dwa układy mieszające przy rozdzielaczach, po jednym na każde piętro. Jeśli będzie zastosowana automatyka pokojowa to przypadek pierwszy może być mniej komfortowy eksploatacyjnie, chodzi o ewentualną możliwość gdzie sterownik pokojowy może wyłączać pompę w chwili osiągnięcia zadanej temp. w pomieszczeniach - no chyba że sterownik będzie zainstalowany w pomieszczeniu najbardziej chłodnym. W drugim przypadku możemy zastosować dwie oddzielne listwy sterujące (element automatyki pokojowej), na dwa rozdzielacze i pompy, listwy będą wyłączały niezależnie pompy w chwili uzyskania zadanej temp. w pomieszczeniach. W jednym i drugim przypadku potrzebna będzie jeszcze pompa na obiegu kocioł - sprzęgło (lub bufor ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 17.10.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Do takiej instalacji tylko bufor i pompa z mieszaczem w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
614mati614 18.10.2018 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Do takiej instalacji tylko bufor i pompa z mieszaczem w kotłowni. Witam dziękuje za zainteresowanie moim postem. Mógłby mi Pan rozrysować schemat takiej instalacji ?bardzo byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 18.10.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Jak w załączniku schemat z kotłem w układzie otwartym,w zamkniętym będzie inny(potrzebne zabezpieczenia dla układu zamkniętego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.10.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Z tego obejścia poza bufor bym zrezygnował.614 mati" Poczytaj może coś Ci się rozjaśni.https://instalreporter.pl/ogolna/jak-podlaczyc-kociol-c-o-z-buforem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 18.10.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 (edytowane) W zimie można grzać CWU z bufora a w lecie odciąć zaworami bufor i grzać tylko zasobnik bezpośrednio z kotła Edytowane 18 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
614mati614 18.10.2018 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Z tego obejścia poza bufor bym zrezygnował. 614 mati" Poczytaj może coś Ci się rozjaśni. https://instalreporter.pl/ogolna/jak-podlaczyc-kociol-c-o-z-buforem/ dzieki za stronke super pomocna. takie podłączenie chciałbym wybrać. tylko czy zawory zwrotne nie powinny byc na powrocie za zaworem 3d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 18.10.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Zawory zwrotne powinny być jak na schemacie w moim wcześniejszym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
614mati614 18.10.2018 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 dokladnie kolego @KondensatA cała reszta schematu jest okej? tego co ja dodałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts