donkacper 16.10.2018 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Witam, Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie z firmą Geneza Krzysztof Sabara, głównie jeśli chodzi o instalację pompy ciepła?Mam od nich dobrą ofertę na pompę Panasonic, ale kontakt z nimi jest dość specyficzny, ciekaw jestem czy firma jest Wam znana? http://www.ozegenesis.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak1 30.11.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Dzień dobry, Zakładali u mnie pompę ciepła Panasonic monoblok t-cap. Działa 5 lat i jestem bardzo zadowolona. W tym roku zdecydowałam się również na montaż od nich fotowoltaiki. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 01.12.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 ^^O jaki przypadek , jednopostowiec i akurat ma pompe montowaną w tej firmie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 01.12.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ale zbieg okoliczności hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Strzelecki 16.12.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Odpowiedz na dosc stary temat, ale dla potomnych: ja mam zle doswiadczenia. Zainteresowani na priv, bo nie wiem czy moge tak dlugiego posta tutaj wstawic opisujacego cala sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.12.2020 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Odpowiedz na dosc stary temat, ale dla potomnych: ja mam zle doswiadczenia. Zainteresowani na priv, bo nie wiem czy moge tak dlugiego posta tutaj wstawic opisujacego cala sytuacje. Mozna dosyc dlugie wstawiać ale mozesz wstawic w paru czesciach jesli aż tak Ci zaszli za skórę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Strzelecki 21.12.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Mam instalacje PV wykonana przez ta firme od 2018 roku od grudnia. Nikt nie naciskal na koszty, na ilosc, na sposob umiejscowianie paneli, mieli pelna swobode znajac geometrie dachu. Dach dosc skomplikowany 4 spadowy, duza czesc zachodnia do dyspozycji pod panele, miejsce na 14-15 paneli. Poludniowa 4-5 max. Wybrali wschod zachod, po 9 paneli na kazdej ze stron, tyle ze zainstalowane panele na wchodniej stronie czesciowo zasloniete sa przez lukarne oraz ciut przez drzewo naprzeciwko, przez pewna czesc dnia i nie zaproponowali wowczas optymalizatorow do instalacji (o tym pozniej, bo to nie jedyny klopot), co jest kosztem relatywnie malym przy calej inwestycji. Instalatorzy stwierdzili, ze miejsce jest OK bedzie wszystko dzialac jak potrzeba. Problem 2: Po jakims czasie od uruchomienia okazalo sie, ze napiecie DC na jednym z 2 stringow pojawia sie i znika w losowym czasie (doslownie spadalo do zera na pare minut lub godzin), i nie dowiedzial bym sie tego (mozliwe jak wielu z wlascicieli), gdyby nie ciekawosc i analizy napiec w aplikacji raportujacej z Inwertera. Wyswietlacz wskazywal moc generowana tylko z jednego stringu a nie z 2 (o czym pewnie malo osob wie jak sprawdzic)! Wiec 50% paneli nie pracowalo wcale w losowym czasie Po wymianie telefonow i maili, wlasciciel pojawil sie zobaczyc w czym problem (tak, byl to pierwszy raz i wizyta tego Pana, bo nie pojawil sie nawet na odbior prac od podwykonawacy), i ktorego nie usunal i nie wiedzial dlaczego tak jest. Analiza i usuniecie awarii zajely mi wiele godzin, okazala sie luzna wtyczka w instalacji paneli ... problem usunalem sam (screen prezentuje produkcje z bezchmurnego dnia z kwietnia 2019, gdzie widac jak jeden ze stringow "szaleje"). Jak juz instalacja zaczela pracowac poprawnie, okazalo sie ze wschodnia strona jednak mocno kuleje z uwagi na czesciowe zacienienie kilku paneli, co w praktyce oslabia produkcje calej galezi paneli. Wlasciciel przyjechal i stwierdzil, ze nie wie dlaczego polozono panele w tym miejscu, bo mozna bylo zostawic te polozone wyzej, mozna bylo na poludniowej czesci dachu dac kilka i dodac optymalizatory dla kazdego panelu. Nie zostalo to zrobione i nie wie dlaczego. Mozna bylo na zachodniej czesci dac wiecej a na wschodniej mniej. Wlasciciel nie wie dlaczego i nie poczuwa sie do odpowiedzialnosci. Jako ze polecilem wczesniej firme Geneza 2 inwestorom obok, zaraz po wykonaniu instalacji u mnie (ich inwestycke w sumie za ~ 80K zl), przy okazji podpisania przez sasiada umowy dzwonie do wlasciciela firmy Geneza, ze za poleconego kolejnego klietna, chcialbym wynegocjowac cos dla siebie i zamowic optymalizatory na zacieniona nieszczesna strone w takiej cenie jaka ma sasiad na umowie, a tam jest jak byk cena 120zl za sztuke (super atrakcyjna, przy rynkowej 160-180 zl za sztuke) dla strony wschodniej mojego domu. Zgoda telefoniczna, robimy, a dodatkowo powiedzialem, ze chce rozbudowac instalacje PV o nowe panele. Problem 3: Rozbudowa PV, wlasciciel przybywa na wizje, kiwa znowu glowa dlaczego panele zaprojektowane sa w miejscu zacienionym (montowane przez jego firme!), daje mu propozycje, pomysl przeniesienia 3 paneli na strone poludniowa (ok 3-4 metrow instalacji do lukarny gdzie mozna by je zamontowac) oraz dolozenia 4 nowych na zachodzie. Mysle, facet przeniesienie 3 wezmie na siebie, bo dal "ciala" dawno temu. Uzgadniamy, ze inwerter zostaje ten sam (bo to instalacja wschod-zachod), koszta bede mniejsze. Pomyslalem, ze zaplace za 4 nowe panale na zachod + montaz. Dostaje propozycje 8000 zl!! (gdzie koszt calej instalacji 18 paneli to bylo 26K zl, a tutaj tylko dolozenie 4 nowych, bez zmian Inwertera, nowe panale obok starych) Zeby nie bylo, ze to jakies drogie panele, bo to Qcells 325 W G5, koszt 500-600zl szt + transport, niech bedzie 700 zl sztuka. Daje to 2800 zl + materialy (profile alu, przewody, niech bedzie 1000 zl + robocizna ok pol dnia (bo cala instalacja 18 paneli powstala w 2 dni). Dzwonie po firmach i szukam sredniej ceny robocizny za 1KWp i wychodzi ok 800-1100zl przy czym dotyczy to pelnej instalacji z falownikiem, elektryka do garazu, kotlowni, skrzynkami elektrycznymi, wtyczkami. Szybki rachunek 8000 zl (propozycja firmy Geneza). No to liczymy 2800zl (panele +transport) +1000 zl (materialy) + 1000 zl montaz 4 nowych ... brakuje gdzies 3200 zl, ktore to jak sie okazalo, wlasciciel jednak chce obarczyc mnie za przeniesienie 3 paneli (zle umiejscowionych przez jego firme)! Facet nie potrafi przyznac sie do bledu, wziac na klate to, ze jego firma zamontowala panele w miejsce, gdzie byc nie powinny, ze w instalacji cos nie do konca bylo dobrze zrobione. Dzis dostrzega, ze jednak jest opcja montazu gdzie indziej, ale nie ma ochoty tego zrobic. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Michal_Strzelecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 05.04.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Odkopię temat, ale chyba w słusznej sprawie – zastanawia mnie też to, że na zdjęciach z ich realizacji, jakie widać na Facebooku, jak i na ich stronie WWW pompy ciepła (najwięcej tam widać T-Capów) są montowane tuż nad gruntem. Chociażby tutaj, pierwsze zdjęcie: https://geneza.biz/pompy-ciepla Czy tu: https://geneza.biz/realizacje – na niektórych zdjęciach są postumenty, ale takie po 10 cm. Nawet montaże na uchwytach ściennych są bardzo nisko. A jakie wyniesienie pompy ponad poziom terenu zaleca się dla naszego klimatu? Ze 30 cm? W ten sposób firma ta na pewno nie wzbudza mojego zaufania, i to mimo, że mają autoryzację Panasonica. Z innych plików, jakie można znaleźć na stronie... https://geneza.biz/images/geneza/do_pobrania/pompy_ciepla_artykul/POROWNANIE_monobloka_i_splita.pdf Porównanie pomp monoblok i split. Z większością rzeczy można się zgodzić. Fajnie też, że od razu podają koszty przeglądów. Ale pod tabelką... Uwaga: w przypadku pomp trójfazowcyh zachodzi dodatkowe ryzyko uszkodzenia sprężarki w wyniku zaniku jednej z faz. Jakie to ma znaczenie z perspektywy porównania monobloka i splita? Przecież chyba oba typy pomp są zarówno w wersji 1F, jak i 3F. Poza tym... naprawdę urządzenie za 20-30 tys. zł nie ma zabudowanego czujnika zaniku fazy? Nie wiem, ale nie bardzo chce mi się w to wierzyć. No i jeśli nie ma, to prawdopodobnie coś takiego na zasilaniu pompy 3F bym sobie założył – cena jest w granicach 100 zł. To problem, który w zasadzie nie istnieje. Jedyny poważny argument za użyciem pompy 1F zamiast 3F może być taki, kiedy ktoś ma częste zaniki jednej albo dwóch faz. Nie ze względu na bezpieczeństwo pracy sprężarki, tylko żeby nadal mieć ogrzewanie przy częściowej awarii zasilania. Jedyne, co ich ratuje, to duża liczba pozytywnych opinii w internecie. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez kpc21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.04.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Ooo.Chyba jakiś zawiedziony klient.Ad.1 W Panasoniku nie ma jakiś wymaganych odległości pompy od gruntu,może pod spodem jest rura do której lecą skropliny więc pozostaje tylko kwestia śniegu.Jak klient sobie zażyczy tak nisko co niewątpliwie wizualnie lepiej wyglada to jego sprawa ,może z doswiadczenia wie że w tym miejscu u niego są znikome ilosci śniegu albo jak mu zasypie to sobie pójdzie i odśnieży a nie będzie go pompa straszyć na wysokim postumencie przez 360dni dla 5dni ze śniegiem.Ad.2 Co do faz to przecież nie pisze tam że monobloki nie są narazone a splity są tylko ogólna uwaga tycząca się obydwu rodzajów pomp wiec nie wiem po co sie czepiaszAd3 .Kolejnym powaznym argumentem między użyciem pompy 1f a 3f może być różnica w cenie np.5-6tyś chyba że dla kogoś taka kasa nie ma znaczenia no i mniejsze wymiary w przypadku np.pompy 9kw panasa gdzie 1f ma 1wentylator a 3f dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 05.04.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 pompy 9kw panasa gdzie 1f ma 1wentylator a 3f dwa A to nie tak, że w mocy 9 kW dostępne są dwa modele: HP i T-Cap, HP ma jeden wentylator, T-Cap dwa, HP jest chyba tylko jednofazowy (pewności nie mam), T-Cap to jednofazówka lub trójfazówka? I między HP, a T-Capem są dużo poważniejsze różnice, niż tylko wielkość/liczba wentylatorów, jak i rodzaj zasilania. Jeśli dobrze rozumiem – T-Cap utrzymuje moc przy niższych temperaturach na zewnątrz, HP prędzej będzie musiał się wspomagać grzałką. Nie jestem zawiedzionym klientem, na razie dopiero planuję instalację pompy ciepła – i Geneza to jedna z firm, jakie biorę pod uwagę, ale chwalenie się montażem pomp tuż nad gruntem trochę mnie niepokoi, gdy wszędzie słyszę i czytam, że jednostki zewnętrzne w naszym klimacie montuje się minimum 30 cm ponad nim (w górach zaleca się nawet wyżej – co oczywiście mnie, czy działającej w centralnej Polsce Genezy nie dotyczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.04.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Proponuje przejrzeć katalog panasa.Ogólnie to jest zwykła seria pomp sdc jednofazowych 3,5,7,9 kw seriaJ jeden wentylator ,sdc 12,16kw dwa wentylatory 1f seria H i trójfazowe sdc 9,12,16kw dwa wentylatory seriaHNastępnie jednofazowe ,jednowentylatorowe mdc 5,7,9kw serii JPotem tcapy sxc seri H 1F 9,12kw i 3f 9,12,16kw jak tcap to dwa wentylatorypotem tcapy sqc superciche 3f dwa wentyl 9,12,16kwPotem jeszcze parę monobloków w róznych odmianach ileś tam jednostek allinone ,jakieś wysokotemperaturowe seri HT także trochę tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts