elwisz 16.10.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Dzień dobry,proszę o radę bardziej doświadczonych majsterkowiczów. Kupiłem regał wiszący na książki i zawiesiłem go na kołkach 8 x 40 z wkrętami 5 x 50, ale doszedłem do wniosku, że takie mocowanie może nie wytrzymać obciążenia i chciałbym wymienić kołki i wkręty na dłuższe. Czy po wyrwaniu kołków będę mógł zastosować kołki o tej samej średnicy 8mm, czy otwory ulegną powiększeniu i należy kupić kołki o śr 10 mm? Przy czym niestety wkręty muszą mieć 5 mm średnicy, to wynika z budowy zaczepów dołączonych do regału (Ikea Svalnas).Będę wdzięczny za pomoc.ŁW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Wykręcając (kołki - wkładki plastikowe ze ścian) wkręć w nie śruby tak do 1/3 głębokości i pociągnij do siebie powinny bez szkody dla otworu się wysunąć. Rozwierć głębsze otwory Q8 mm włóż nowe kołki rozporowe i wkręć dłuższe śruby. Postaraj się nie stosować śrub do tzw szybkiego montażu.Pamiętaj , że na takie śruby nie działa siła ciągnąca( wyciągająca je ze ściany ) ale ścinająca (przesuwająca regał w dół) dlatego też wymiana ich na dłuższe, ale o tej samej średnicy niewiele pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elwisz 16.10.2018 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Dzięki za szybką odpowiedź. Myślę, że na niektóre kołki może też działać siła ciągnąca, bo jest ich w sumie piętnaście (po trzy w każdej z pięciu pionowych listew) i nie wiem, jak dokładnie rozkłada się ciężar między poszczególne kołki. Grubszych wkrętów niestety nie mogę zastosować z powodu konstrukcji mocowania, natomiast boje się, że kołki 40 mm siedzą za płytko. Zakładam, że wkręty 5 mm nie powinny się urwać, skoro producent tak zaprojektował uchwyty, że grubsze wkręty się nie zmieszczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elwisz 16.10.2018 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (Na tej klatce filmu widać sposób montażu regału: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts