Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnat do płytek z gipsu

Recommended Posts

Mam płytki gipsowe imitujące cegłe czerwoną. Płytki będę kładł za parę dni ale widzę ze po dotknięciu zostawiają pył na palcach. Normalne bo to gips, ale chciałbym dobrać dobry impregnat by wzmocnić kolor płytek. Gdy płytki pomoczę wodą to kolor jest idealny taki jak mi się podoba i chciałbym aby po impregnacji taki został. jaki polecacie kupić, oczywiście w rozsądnej cenie.

Mam płytki gipsowe imitujące cegłe czerwoną. Płytki będę kładł za parę dni ale widzę ze po dotknięciu zostawiają pył na palcach. Normalne bo to gips, ale chciałbym dobrać dobry impregnat by wzmocnić kolor płytek. Gdy płytki pomoczę wodą to kolor jest idealny taki jak mi się podoba i chciałbym aby po impregnacji taki został. jaki polecacie kupić, oczywiście w rozsądnej cenie.

bumbum35, niestety nie wiemy jaką dokładnie imitację cegły będziesz montować. Niemniej w przypadku naszych produktów np. płytek Loft Red, tył płytki wymaga usunięcia nalotu gipsowego, który powstaje w trakcie produkcji. Można do tego wykorzystać np. tarkę do styropianu. Zerknij tutaj (widać to na przykładzie cegłopodobnej Parmy z fugą):

Natomiast jeśli chodzi o impregnat, to do naszych gipsowych płytek cegłopodobnych dedykowany jest Żywy Kolor do Kamienia: https://stegu.pl/produkt/zywy-kolor-do-kamienia/ Niemniej trudno ocenić czy uzyskasz efekt, na którym Ci zależy. Warto byś sprawdził efekt na kilku płytkach. Pamiętaj, że w przypadku Żywego Koloru do Kamienia ewentualną drugą warstwę nakłada się sposobem mokre na mokre (nie później niż po 20 minutach). Powodzenia!