arturek50 17.10.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Dzień dobry, mam pytanie odnośnie niewłaściwie wykonanej w moim budowanym domu IZOLACJI POZIOMEJ ŁAW FUNDAMENTOWYCH. otóż w projekcie mam opisane to: izolacja przeciwwilgociowa pozioma na ławach fundamentowych - pas 2x papa asfaltowa układany na zakład około 50cm na całą szerokość fundamentu na lepiku. były wykonawca nie dostosował się do projektu i wykonał to w sposób: izolacja przeciwwilgociowa ław fundamentowych specjalistyczną zbrojoną membraną PCV - tak miałem w umowie. natomiast wykonał: zaznaczę że ławy bardzo szeokie (od 60 do 120cm szerokości) więc wykonawca żeby pozbyć się kosztów, posmarował dysperbitem poziomą ławę na szerokośc ok 30cm, 1x, na to położył pasek membrany, ok. 30cm, na to układał bloczki betonowe grubość 24cm. Mojej pytanie dotyczy czy wykonana izolacja, będzie spełniała swoje zadanie, tzn. czy nie będzie występowało kapilarne podciąganie wody do ścian, co skutkować będzie wilgocią wewnątrz i na zewnątrz budynku. Dodam, że etap ten został wykonany w czerwcu br. a dopiero teraz to wyszło, a już mam strop na piętrem. Proszę o info czy mam się czym martwić i czy jakoś mam.można to poprawiać (skuć chudziaka, zabiegi iniekcyjne itp) dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts