Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Veka Softline 82 MD made by ABM Jędraszek

Recommended Posts

Mam problem z oknami balkonowymi na profilach Veka Softline 82MD wyprodukowanymi w ABM Jędraszek.

Przed okresem 2 lat od momentu zamontowania zauważyłem, ze skrzydła są wygięte (4-5mm na 2 metrowej poziomicy w środku) , między uszczelką a skrzydłem jest dość znaczna szczelina. Okna są w kolorze antracyt ale usytuowane od strony zachodniej.

Czy mieliście podobne problemy z tymi profilami? Gdzieś na forach znalazłem informacje że takie historie miały miejsce.

a12018-10-17_15h13_53.jpgb2_2018-10-17_15h15_32.jpg

a12018-10-17_15h13_53.jpg

b2_2018-10-17_15h15_32.jpg

Edytowane przez ddb

To normalne dla plastikowych ram niezależnie od nazwy profili. Może 4-5mm to już dużo, ale dopóki zachowuje swoje funkcje (szczelność) to nie ma teoretycznych podstaw do reklamacji.

W praktyce - każdy udaje świętego i niekiedy firmy to uznają i wymieniają skrzydła.

Czyli mam przez to rozumieć, że jeśli uszczelka u góry i na dole przylega do ramy - jest ściśnięta, natomiast w kierunku do środka powstaje szpara około 2mm w którą można włożyć nie tylko kartkę ale i nawet kilka (między ramą a skrzydłem przy zamkniętym oknie od zewnątrz - zdjęcie w 1 poście), to nie mam się o co martwić bo to jest normalne? Moi rodzice mają okna plastiki po ...strzelam 10 latach profil jest prosty, włosa się między ramę a skrzydło nie włoży.

Kupiłem super okna o super współczynniku, super szyby, do tego ciepły montaż, ciepła ramka, ciepły parapet XPS, a po jakimś czasie dowiaduje się, że z zewnątrz słychać co się dzieje wewnątrz i wieje wiatr.... Czyli mogłem kupić zwykłe okna i efekt byłby taki sam lub nawet lepszy tylko X kPLN zostało by w portfelu.

W oknach są pakiety 3 szybowe z ciepłą ramką, to swoje waży, może po prostu profile nie są przystosowane do dźwigania takich ciężarów?

Okna sprzed 10 lat to zupełnie inna historia.

Jeśli włożysz kartkę i do tego słyszysz hałas to na pewno szczelne nie jest. Przyczyną jest wygięcie, ale czy to faktycznie przyczyna, czy tylko skutek? Może zaczepy nie trzymają, nie łapią, może nawet ich nie ma.

W takiej sytuacji z reklamacją nie powinno być problemu. Pisz że okno jest nieszczelne, słychać hałas, wieje itp. Nie musisz pisać że jest krzywe.