Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaz domu

rhein

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczow. Mam nastepujacy problem? i mysle, ze dzieki wam uda mi sie go rozwiazac.

Z powodu wyjazdu jestem zmuszony sprzedac swoja rozpoczeta budowe.

W projekcie i na wszystkich dokumentach jako wlasciciele widnieja 2 rodziny - ja z zona i rodzice zony. Dzialka byla kupiona lipiec 2000, budowa rozpoczeta jesien 2001. Obecnie dom warty okolo 230 000 zl. Jako ze pracuje za granica cala budowe ja finansowalem, tesc byl odpowiedzialny za organizacje budowy. Cale odliczenia budowy od podatku bral na siebie tesc, gdyz ja w kraju nie mam zadnego dochodu i jestem rozliczany za granica. Teraz przy sprzedazy wynikaja nastepujace kwestie:

- czy od sprzedazy domu bedziemy placili jakies podatki od wzbogacenia(po polowie dwie rodziny?)

- przed sprzedaza chcemy przepisac dom na mnie i zone. Co jest lepiej wykonac - zrobic darowizne u notariusza czy w sadzie rozdzielnosc majatkowa?

-jesli darowizna do do jakiej kwoty rodzice moga nam przekazac darowizne bez placenia podatku od niej

- czy po sprzedazy obydwie rodziny beda musialy przeznaczyc pieniazki ze sprzedazy na kupno innego mieszkania? ( wlasciwie to rodzice zadnych pieniedzy ze sprzedazy nie beda mieli bo nic nie inwestowali w budowe).

Jesli cos sobie przypomne to jeszcze dopisze.

Moze ktos ma jakis link z tego forum rozwiazujacy podobne kwestie?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Roman

Witam szanownych forumowiczow. Mam nastepujacy problem? i mysle, ze dzieki wam uda mi sie go rozwiazac.

Z powodu wyjazdu jestem zmuszony sprzedac swoja rozpoczeta budowe.

W projekcie i na wszystkich dokumentach jako wlasciciele widnieja 2 rodziny - ja z zona i rodzice zony. Dzialka byla kupiona lipiec 2000, budowa rozpoczeta jesien 2001. Obecnie dom warty okolo 230 000 zl. Jako ze pracuje za granica cala budowe ja finansowalem, tesc byl odpowiedzialny za organizacje budowy. Cale odliczenia budowy od podatku bral na siebie tesc, gdyz ja w kraju nie mam zadnego dochodu i jestem rozliczany za granica. Teraz przy sprzedazy wynikaja nastepujace kwestie:

- czy od sprzedazy domu bedziemy placili jakies podatki od wzbogacenia(po polowie dwie rodziny?)

- przed sprzedaza chcemy przepisac dom na mnie i zone. Co jest lepiej wykonac - zrobic darowizne u notariusza czy w sadzie rozdzielnosc majatkowa?

-jesli darowizna do do jakiej kwoty rodzice moga nam przekazac darowizne bez placenia podatku od niej

- czy po sprzedazy obydwie rodziny beda musialy przeznaczyc pieniazki ze sprzedazy na kupno innego mieszkania? ( wlasciwie to rodzice zadnych pieniedzy ze sprzedazy nie beda mieli bo nic nie inwestowali w budowe).

Jesli cos sobie przypomne to jeszcze dopisze.

Moze ktos ma jakis link z tego forum rozwiazujacy podobne kwestie?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Roman

1. Przy sprzedaży nieruchomości, którą masz krócej niż 5 lat kalendarzowych wystąpi podatek dochodowy 10% liczac o ceny zbycia, któy zapłacicie poroporcjonalnie od wartości nieruchomości. Urząd skarbowy za podstawę naliczenia przyjmie np. dziennik budowy.

2. Po co robić darowiznę? Bo w pierwszej grupie podatkowej zwolnione jest ok. 10 tys. (no może jeszcze 10 tys. jak zrobią osobną darowizne na córkę) a od pozostałej części darowizny 3% podatku. Może wystarczy notarialne pełnomocnictwo do sprzedaży nieruchomości za cenę i na warunkach ustalanych przez pełnomocnika.

3. Niekoniecznie trzeba przeznaczać kwotę uzyskaną od sprzedaży na inne cele mieszkaniowe (kupno działki budowlanej, mieszkania, domu

remont domu). Wystarczy zapłacić ww. podatek dochodowy.