Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nierowne poziomy posadowienia fundamentu

piechotap

Recommended Posts

Witam. Szukałem podobnych postów jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dlatego zakładam nowego posta.

Ruszam z budowa małego budynku parterowego 12,9 m x 8,6 m, mam już pozwolenie i chciałem zacząć wykonywać fundament. W projekcie mam tradycyjny ławe na jednym poziomie posadowienia 0,6x0,4 zbrojona 4 pretami fi12. Jednak podczas ponownego wykonywania odwiertow geologicznych wczesniejsze byly w innym miejscu ze względu na inne plany lokalizacyjne domu na działce okazało się iż grunt nośny w kazdych narożach domu jest na różnych głęokościach 0m; 0,40m; 0,6m; 0,9. Mam sie właśnie spotkać z z projektantem w tej sprawie. Projekt przewidywał jeden poziom posadowienia.

Chciałem troche sie zorientować jakie rozwiązania moga byc w takim przypadku przyjęte, a bardziej precyzyjnie pisząc jakie wedłuk sztuki budowlanej się stosuje i takich odpowiedzi bym oczekiwał czy to będą "ławy schodkowe", czy piasek stabilizowany cementem do wyrównania poziomu posadowienia a może zmiana na płyte. Na dwóch najnizszych odwiertach pojawiła się woda

Niestety niemoge zbytnio sie wgłębiać w grunt rodzimy gdyż fundament wychodzi juz bardzo głęboko względem wysokości gruntu na działce. Także ekspertyza geologiczna zawiera informacje o iłach znajdujacych sie pod warstwa gruntu nośnego gdzie niemoge poziomu posadowienia aż na tyle przekroczyć aby poziomy wyrównać. Zależy mi też na jak najszybszym rozwiązaniu ze względu na czas.

Zapraszam do dyskusji.

Pzdr Piotrek

Strefa przemarzania to nie jest problem bo jak pisałem grunt nośny nie jest płytko.

Fundament jest już od poziomu 0 do tego pierwszego najwyższego punktu posadowienia gdzie występuje grunt nośny na głębokości 2,4m żeby wyjść 0,3m nad poziom gruntu (0,4 ławy + 15 warstw bloczków) jak miałbym go zaniżyc o te kolejne 0,90 robi mi sie 3,30m, 0,40 ławy + 2,90 z bloczka 20 warstw. Piwnicy nie chciałem robić.

W takim wariancie jak napisałeś to bym nawet nic sie nie zastanawiał.

Jednak podczas ponownego wykonywania odwiertow geologicznych wczesniejsze byly w innym miejscu ze względu na inne plany lokalizacyjne domu na działce okazało się iż grunt nośny w kazdych narożach domu jest na różnych głęokościach 0m; 0,40m; 0,6m; 0,9.

Strefa przemarzania to nie jest problem bo jak pisałem grunt nośny nie jest płytko.

Fundament jest już od poziomu 0 do tego pierwszego najwyższego punktu posadowienia gdzie występuje grunt nośny na głębokości 2,4m żeby wyjść 0,3m nad poziom gruntu (0,4 ławy + 15 warstw bloczków) jak miałbym go zaniżyc o te kolejne 0,90 robi mi sie 3,30m, 0,40 ławy + 2,90 z bloczka 20 warstw. Piwnicy nie chciałem robić.

W takim wariancie jak napisałeś to bym nawet nic sie nie zastanawiał.

Wpierwszym poście piszesz że grunt nośny jest bardzo płytko w drugim coś czarujesz że grun nośny jest 2,4 m poniżej nie wiem czego. Jak masz 2,4 do gruntu nośnego to już nie obniżasz kolejnych 90cm. 2,4metra samymi bloczkami nie zrobisz.

Faktycznia jamar teraz czytam i napisalem zupełnie co innego niż myślałem.

Prosto pisząc dodajemu -1,7 do tego co napisalem na poczatku 0,0 (to nie jest zero domu tylko poziom gruntu nośnego); -0,4; -0,6; -0,9;

I mamy poziomy od zera domu.

-1,7; -2,1; -2,3; -2,6;

Wykopy wykonalem bo chcialem ruszyc z budowa i dowiedziec sie jak sytuacja ma sie faktycznie. Nasypane jest pełno gruntu organicznego. Niestety w jednym narożniku grunt nośny jest jeszcze głębiej o jakiś metr i pojawiła sie woda. Czeka mnie zmiana projektu na plyte fundamentowa lecz zastanawiam sie w tej chwili jakim materiałem to warstwami zasypać i zagęścić. Lecz bez konsultacji ze specjalistą nic sam nie robie.

Szukam w regionie mazowieckim - Radom sprawdzonego geotechnika, projektanta ktory w takich posadowieniach sie zajmuje oraz firmy wykonawczej, ktora zrobi płyte i stan surowy. A najlepiej kompleksowo żeby wszystkim ktoś się zajął. Znalazłem pare podobnych wątków na forum lecz nie zostały one do końca wyjaśnione.