Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż w bryle budynku jak ocieplić

killer500

Recommended Posts

Na początku chciałem zrobić ogrzewany garaż ale się rozmyśliłem .

W planach jest posadzka 17.5cm (ocieplona +- 8cm styropianem)

Elewacja styro 20cm 0.031λ

Poddasze użytkowe ocieplone styro 5cm

Moje pytanie jest takie jakiej grubości ocieplić ściany wewnątrz garażu (też dać 20cm tak jak na elewacji?) i sufit bo te 5 cm to chyba za mało ?

Ktoś na forum napisał że posadzki w nieogrzewanym garażu się nie ociepla. Jeśli tak to co zrobić bo wjazd do garażu będzie za niski :sick:

Garaż ma 35m2 z użytkowym poddaszem

W projekcie jest tylko ocieplona cała elewacja bo na początku myślałem ze zrobię ogrzewany garaż

projekt.jpg

Jeśli ocieplił bym całą elewacje styro 20 cm to może juz od środka nie muszę ocieplać taką grubą warstwą tylko dam 10cm , co o tym myślicie ?

A co do wykończenia to chciałem na styropian położyć siatkę + klei + grunt no i pomalować

Tu ktoś na forum pisał o posadzce w garażu że temperatura ziemi się nie zmienia i zimą nieocieplona posadzka ociepla garaż a latem chłodzi

Edytowane przez killer500

A jeśli dał bym na sufit 10-15 cm to nie było by problemu z montażem bramy garażowej ?

Ja mialem najpierw montowaną bramę, później był dawany styro na sufit. Uprzedziłem o tym ekipę monterów i problemu nie bylo, ale 15 to chyba by się nie zmieściło (w moim garażu oczywiście).

A i ostatnia sprawa na ścianie gdzie chce dać ocieplenie ma być zamontowana skrzynka rozdzielcza. Styropian + elektryka ;)

A jeśli tak to jak to zrobić poprawnie ? Najpierw zamontować skrzynkę a potem wokół ocieplić ?

Jeśli najpierw zrobisz skrzynkę to będzie ona we wnęce. Jak chcesz mieć równo z resztą to instaluj ją po przyklejeniu styro.

• 2 weeks później...