Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze użytkowe ocena poprawności warstw izolacji

wodzirej

Recommended Posts

Witam Zabieram się za ocieplenie poddasza użytkowe prosiłbym o podpowiedź czy mój pomysł jest poprawny ,

Warstwy:

od deskowania do wełny szczelina 3cm

wełna 15 wzdłuż krokwi 18

wełna 10 poprzecznie

mata termoizolacyjna 2 strona folia alu

folia paroizolacyjna

płyta GK

moje wątpliwości dotyczą głównie maty termo. i foli

Czy mata w pełni może zastąpić folię ??? a może mate dać pomiędzy płyty a folię paroizolacyjną .

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi .

Efekt ciepłochronny maty refleksyjnej w porównaniu z zastosowaniu tej samej grubości tradycyjnych izolacji jest taki sam.

Jeżeli taką matę dobrze posklejasz to można uzyskać dużą szczelność powietrzną i będzie działać jak paroizolacja. Najlepiej sptawdzić jaki opór dyfuzyjny deklaruje producent? To powinno być określone w aprobacie, certyfikacie, deklaracji ...

Proponuję poczytać porówanie folii refleksyjnej z wełną mieneralną https://megawrzuta.pl/download/9fd951b5ebd327f0f64ec3f35e99d3b4.html

Drugą warstwę wełny układa się najczęściej pomiędzy profile CD60 wypełnione paskami wełny. Coś jak w filmie wykonawczym https://youtu.be/0OBdfQngh_M

Można również pomiędzy dodatkowe poziome listwy jak w filmie

Tylko jeszcze jakby ta wełna była taka jak na filmiku to super, a dostaniesz g..które się nie trzyma miedzy krokwiamy robiłem tym samym modelem co na filmiku kruszyla się nie trzymała się miedzy krokwiami wiec odradzam ale oczywiście po reklamacji standardy spełniała

• 2 weeks później...
Witam Zabieram się za ocieplenie poddasza użytkowe prosiłbym o podpowiedź czy mój pomysł jest poprawny ,

Warstwy:

od deskowania do wełny szczelina 3cm

wełna 15 wzdłuż krokwi 18

wełna 10 poprzecznie

mata termoizolacyjna 2 strona folia alu

folia paroizolacyjna

płyta GK

moje wątpliwości dotyczą głównie maty termo. i foli

Czy mata w pełni może zastąpić folię ??? a może mate dać pomiędzy płyty a folię paroizolacyjną .

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi .

Bierz pod uwagę to że w produkcji wełna 2 cm oraz oklejanie folią wełny są technologicznie niełatwymi zabiegami, no to producent sobie dolicza... Jak nie ma jakiegoś powodu wykorzystania tego produktu, to samo osiągniesz zwiększając warstwe wełny poprzecznej do 12 cm oraz wykorzystaniem paroizolacji z aluminium. Chyba będzie taniej...