Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie ukladania wełny mineralnej,z góry dziękuję za pomoc.

Moje pytanie brzmi, czy w sytuacji opisanej poniżej, lepiej ułożyć 1 warstwę 30 mm na mijankę, czy 2x15 mm na mijankę i zakład. Jak wygląda wynikowa sztywność dynamiczna w przypadku dwóch warstw a jednej ?

Układ warstw to :

10 cm stary strop żelbetowy

30-80 mm wyrównawczo pianobetonu - 400 kG/m3 (wyszło średnio 4 cm)

30 mm wełny mineralnej skalej (Isover TDPT)

40 mm wylewki anhydrytowej

Strop jest cienki, zależy mi na jak najlepszej izolacyjności dźwięków uderzeniowych.. Pomieszczenie ma regularny kształt, opaska dylatacyjna będzie wykonana z wełny 15 mm.

Warstwa pianobetonu w najistotniejszym pomieszczeniu (salon 40m2) jest równa i nie będzie potrzebne docinanie pod instalacje. Czy lepiej jeśli ułożę wełnę w jednej grubszej warstwie ?

Czy w ogóle zastosowanie droższej wełny TDPT jest zasadne, czy zysk w stosunku do Stropothermu 30 mm przy tak cienkim stropie i wylewce jest niewielki ?

https://forum.murator.pl/topic/242221-uk%C5%82adanie-we%C5%82ny-mineralnej-skalnej-30-mm-1-warstwa-czy-2/

Chyba sam sobie odpowiem na to pytanie, przy dźwiękach uderzeniowych, chyba wazniejsza będzie "miąższość" grubszej płyty, niż szczelność połączeń wynikająca z dwóch warstw(dociśnięta wylewką wełna minimalnie się ściśnie i przemieści w płaszczyźnie poprzecznej).

Domyślam się, że różnica w sztywności dynamicznej różnej grubości płyt wynika właśnie z tego, że płyta nie ma jednolitej struktury i części brzegowe są mocniej sprasowane, przez co strzałka przemieszczenia pod zmiennym obciążeniem jest proporcjonalnie mniejsza dla cieńszej płyty.

Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi.

• 3 weeks później...

Witaj. Sprzedaję inną wełnę, spróbuję poprawić twoją "odpowiedź samemu sobie".

Sztywność dynamiczna to 'jak dużo drgań przekazuje wełna na drugą stronę warstwy', im 'miększa' wełna (lżejsza ws gęstości, z tym też mniej sztywna-wytrzymała) tym lepiej dla izolacji od dźwięków uderżeniowych. Ale nie można zastosować zbyt miękkiej wełny w stropie, przecież na niej cała podłoga... no to producenci szukają kompromisu.

W szczegółach TDPCoś jest 'lżejsza' od Stropoterm'u, lepiej ochroni od dźwięków uderzeniowych, ale nie nadaje się do podłóg 'obciążonych' (do biura-zakładu raczej nie).

W sprawie grubości 15+15mm da Ci taką samą izolacyjność dźwięków jak 30 mm, nic w tym nie ugrasz, tylko dopłacisz za droższe w produkcji cięńkie płyty. (To odwrotnie z izolacyjnością termiczną, tam akurat są 'mostki zimna' w łączeniach płyt w jednej warstwie).

No i mam w magazynie dobrą wełnę 30 mm na stropy... trochę taniej niż ten Isover :-)

Edytowane przez Gontowy
ortografia