Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wspolna płyta dla budynku i nieogrzewanego garazu

lukastrz

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zapytać o opinie czy stawianie domu i *nieogrzewanego* garażu na tej samej ocieplonej plycie fundamentowej jest rozwiązaniem rozsądnym?

Konstruktor nie widzi możliwości zrobienia osobnej oddylatowanej płyty dla garażu (sugeruje ze tylko jedna wspolna sie sprawdzi i nie bedzie sprawiala problemów z pękaniem scian pomiedzy garażem a budynkiem).

W załączniku rzut parteru budynku (jest jeszcze poddasze użytkowe, ale 'wąskie' tj bez ścianki kolankowej). Na czerwono zaznaczyłem miejsce gdzie wyobrażalem sobie granice płyt.

Generalnie to chciałbym mieć płytę dla budynku mieszkalnego (tak zwany termos), ale garaz chciałem na osobnej, nie ocieplonej płycie.

Natomiast to co zostało mi zaproponowane to taki termos, ale bez wieczka ;) (tj ze sporym kawałkiem betonu sięgającego do nieogrzewanego garażu).

Bardzo proszę o opinie co mogę zrobić aby było rozsądnie?

Dziekuje!

parter2.jpg2.jpg

Czemu nie chcesz grzać garażu? Przecież nie musisz w nim mieć 23 stopni. Garaz po byku , szkoda w zimie go "nie używać". Bedziesz sie ubierał żeby coś przynieść z garażu? Wjedziesz mokrym autem do lodowatego garażu... brak cyrkulacji powietrza... brr Edytowane przez pandzik

Hej, dzięki za opinie!

Generalnie nie chcę grzać garażu bo nie planuję w nim żadnych intensywnych prac zimą.

Jest spory dlatego aby weszło do niego jedno auto oraz bylo miejsce na przechowywanie rożnych rzeczy które nie potrzebują pokojowej temperatury (wystarczy mi, że nie będzie zamarzał w zimę)

Dlatego tez, chciałbym sie od niego odizolować tak nie wychładzal mi budynku

• 2 months później...