Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Gazowy 2f - pomozcie laikowi..

mariop4

Recommended Posts

Witam..

Ponieważ powoli.. staje się właścicielem domu parterowego 100m2 rozglądam się za kotłem gazowym..

Wiec co wybrać?

Dom nowy, ocieplony 15cm, parterowy, dach ocieplony wełną + odeskowany, okna 3 szybowe etc..

Myślę nad kotłem gazowym 2 funkcyjnym - 1 łazienka, kuchnia - pobór wody w odległosci 5-6m od kotła także raczej blisko.

Salon + kuchnia + łazienka podłogówka - dodatkowo też miejsce na grzejniki, sypialnie grzejniki..

Słyszałem w miare dobre opinie o Bruderus ale często też widzę kolty firmy termet

Co sensownego wybrać?

Niestety 1 raz czeka mnie ogrzewanie gazem domu :)

• 3 weeks później...

Witam,

nie ma się Pan czego obawiać przy ogrzewaniu budynku przy pomocy gazowego kotła kondensacyjnego. Jest to bardzo komfortowe oraz sprawdzone rozwiązanie ogrzewania, które dodatkowo jest bardziej ekologiczne od kotłów stałopalnych. Wspominał Pan o ocieplonym budynku o powierzchni 100m2, więc najlepszym rozwiązaniem będzie wybór kotła dwufunkcyjnego lub jednofunkcyjnego. Dzięki jego zastosowaniu nie będzie potrzeby przeznaczania oddzielnego pomieszczenia na kotłownię, a kocioł można zainstalować w kuchni lub w łazience (należy jednak sprawdzić, czy spełnione są wymogi odnośnie powierzchni pomieszczenia z kotłem oraz czy doprowadzona jest wentylacja grawitacyjna). Kocioł gazowy będzie dobrze współpracował zarówno z ogrzewaniem podłogowym jak i grzejnikowym. Marka Junkers-Bosch posiada w swojej ofercie bogaty wybór dwufunkcyjnych kotłów kondensacyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. Większy komfort użytkowania zapewnią kotły jednofunkcyjne z zasobnikiem. Mogą to być np. kotły z serii CERAPUR ACU, CERAPUR ACU Smart, które mają zasobniki zintegrowane z jednostką centralną. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam także do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch