lukaso 10.10.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Witam wszystkich.Niedawno zakupilem dzialke 1000m (30 X 33) i chcialbym ja ogrodzic jak najtanszym kosztem z 3 stron. Myslalem o jakims najtanszym ogrodzeniu (slupki, siatka i jakas brama wiazdowa). Przez najblizsze kilka lat nie zaczne budowy bo dopiero zaczynam zbierac fundusze ale ogrodzic tak prowizorycznie chce juz teraz. Prosze o pomoc forumowiczów i propozycje niedrogiego ogrodzenia. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 10.10.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Podstawowe pytanie, to na ile bezpieczne jest to ogrodzenie. Jesli są wątpliwości, to lepiej nie wstawiaj słupków metalowych - dostaną nóżek.Najtaniej będzie wtedy po prostu wstawić drewniane stemple i naciagnąć siatką. Wady tego rozwiązania to to, że de facto dwa razy płacisz za ogrodzenie. Ale my tak zrobiliśmy. Działka 2200m2. Robocizna 1200, stemple 350, a za siatkę w marcu ok. 2000 zł. Jesli sam zrobisz robociznę i wyśledzisz jakąś siatkę z odzysku, to wyjdzie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 10.10.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Ja ogrodziłem dopiero jak dom postawiłem .Lepszy dojazd mają ciężarówki z cegłami ,grucha z betonem i pompa ma lepsze pole manewru Fakt że przez zimę,, wyszły "mi stęple ze 140 zostało 20 Ryzyko kradzieży na budowie zawsze było .Wbij cztery paliki przeciągnij sznurek bedzie najtaniej i na pewno nic nie zgine ,a teren ,,ogrodzony" Miłego budowania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harpo 10.10.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Grodziliśmy 1600m2 2 tygodnie temu. Siatka leśna 200m biezących (bele były po 100 m) kosztowała 800 zł. Drut ocynk, oka 10cm na 30cm (albo coś w tym stylu). Słupki drewniane wkopane ok. 0,7m w ziemię, słupki narożne trochę głębiej. Części wkopane zaizolowaliśmy jakąś masą lepikopodobną (10l - 40 zł). 80 słupków kosztowalo ok. 350 zł. Robocizna własna i pomoc rodziny - nieocenione. Zajęło nam to 1 dzień. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 10.10.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Ja ogrodziłem dopiero jak dom postawiłem .Lepszy dojazd mają ciężarówki z cegłami ,grucha z betonem i pompa ma lepsze pole manewru Fakt że przez zimę,, wyszły "mi stęple ze 140 zostało 20 Ryzyko kradzieży na budowie zawsze było .Wbij cztery paliki przeciągnij sznurek bedzie najtaniej i na pewno nic nie zgine ,a teren ,,ogrodzony" Miłego budowania Pozdrawiam Też zostawilem nie ogrodzoną dla lepszego dojazdu i w 100% się sprawdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juma 10.10.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 A ja mam pytanie czy samo ogrodzenie dzialki wystarczy na przedluzenie pozwolenia na budowe o kolejne dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.10.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Ja też grodziłem stemplami sosnowymi i siatką leśną...kosztowało to gdzieś razem ok. 1000 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.10.2004 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 - "nie ogradzać" jest słusznym pomysłem, skoro nic nie będziesz szybko robił, nikogo nic nie kusi, ogrodzisz jak zaczniesz budowę.- jeśli już koniecznie chcesz ogrodzić to skupuj siatkę używaną, kołki drewniane, lub stare metalowe. Będzie to też spełniało funkcje ogrodzenia, a będzie mniej atrakcyjne dla amatorów cudzej własności. Jak tuż przed samą budową, wkopałem pare (20) kołków drewnianych i zaciągnołem starą zardzewiałą siatkę, bo po co inwestować w ogrodzenie tymczasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 10.10.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 A jeśli dodatkowo chce się zaoszczędzić na impregnowaniu lub smarowaniu stempli - to można je opalić - wsadzić końce do gasnącego ogniska, żeby się po wierzchu zmieniły w węgiel drzewny. Podobno trzyma dłużej niz lepiki i impregnaty i nie jest to chemia. Trzeba tylko umieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 10.10.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Rzeczywiscie ,opalenie nad ogniskiem pali które mają byc wbite w ziemie bardzo przedłuża ich trwałosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts