Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przetrzepałam całę archiwum, ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania naszych problemów, więc błłłłłagam o pomoc!

mamy piec kominkowy, podłączony do właściwego komina z właściwym wkładem i odpowiedniej wysokości (kominiarz potwierdzi ;-)). piec stoi w pokoju, w któym nie wymienialiśmy okien - okna mają tyle lat co dom, czyli ok. 80, więc nie podejrzewam ich o nadmierną szczelność... przy rozpalaniu przez jakis czas zostawiamy otwarte drzwiczki frontowe, oczywiście nawiewy też, do momentu rozgrzania pieca i złapania ciągu w kominie. wszystko lega artis, jak producent przykazał. i co? I DYMI JAK DIABLI! przy rozpalaniu otwieramy okno (niby niezbyt szczelne, ale trzeba otworzyc żeby komin zaciągnął...), ale nawet kiedy piecyk jest tak rozgrzany, że nie da się go już dotknąć - wystarczy zamknąć okno i nawiewami wyłazi dym.

co robić? może cos robimy nie tak jak trzeba? jak rozpalać żeby się nie uwędzić? czy muszę palić przy otwartym oknie? przeciez nie po to palę w kominku, żeby jednocześnie się wietrzyć - bez sensu. help!!!!!!!

https://forum.murator.pl/topic/24224-koza-mia%C5%82o-by%C4%87-tak-mi%C5%82o-a-tu-w%C4%99dzarnia/

Mi to pachnie nieszczelnościami w przewodach pomiędzy piecem a kominem lub może być otwarta wyczystka na dole przewodu kominowego.

po prostu komin dostaje "lewe" powietrze.

Nie jestem specjalistą ale niekiedy przy piecyku na budowie też się obwędziłem :D

Mi to pachnie nieszczelnościami w przewodach pomiędzy piecem a kominem lub może być otwarta wyczystka na dole przewodu kominowego.

po prostu komin dostaje "lewe" powietrze.

Olenko

mysle to samo co thalex

o ile mieszkasz na pietrze (?) a pod Toba jest parter i piwnica

sprawdź czy pomieszczenia pod Toba sa podłaczone do tego samego oczka i czy wyczystka na najnizszej kondygnacji jest zamknieta

sadze masz usuniete ?

Jesli jak piszesz okna są nieszczelne to może być problem ze zmniejszeniem powierzchni otworu spalinowego. Moim zdaniem powinnaś wezwać kominiarza niech wszystko sprawdzi, a przedewszystkim ciąg. Domowym sposobem można to zrobić za pomocą luterka i np zapalniczki lub swieczki. W dzień jesli to możliwe należy włożyć luterko w wyczystkę i sprawdzić czy nie ma zwężenia kanału. Zdarza się że np kawki próbowały sobie zrobić gniazdo w kominie i powrzucały patyków które teraz utrudniaja przepływ powietrza, lub po prostu jest dużo sadzy. Natomiast zapalniczką można sprawdzić czy jest ciąg i czy ma właściwy kierunek.
Przypuszczam, że to otwarta wyczystka. Częsty błąd osób które dotąd nie miały nic wspólnego z paleniem w piecach. Niemniej gdyby to okazało się prawdą to źle by świadczyło o instataltorach Twojej kozy.
Wezwij kominiarza tylko dobrego a nie takiego który będzie badał ci ciąg palącą się gazetą. Niech ci dokładnie sprawdzi komin bo moim zdaniem jest nieszczelność tylko pytanie gdzie. Mam pytanie czy komin ma wkład ?
Wezwij kominiarza tylko dobrego a nie takiego który będzie badał ci ciąg palącą się gazetą. Niech ci dokładnie sprawdzi komin bo moim zdaniem jest nieszczelność tylko pytanie gdzie. Mam pytanie czy komin ma wkład ?

gościu czytaj posty od początku - olenka pisze ze ma wklad w kominie...

-----

olenka - czy rozpalasz kozę na otwartej przepustnicy spalin na kozie??

ja często rozpalałem na zamkniętej ;) - efekt byl podobny

---

sprawdz czy powietrze dostaje sie pod palenisko, zamknij wszystkie doloty powietrza wtórnego, jeśli jest taka potrzeba to uszczelnij połączenie piec/komin

----

jeśli wklad jest nowy - czasami się zdarza żę musi się parę razy przepalić - wogóle nie ciągnie - u mnie było tak samo - wkład instalował kominiarz - podłączyliśmy kocioł CO, rozpałka, nawiew powietrza do kotla i ... dymy jak na koncercie rockowym - oczywiście w kotłowni...

----

warto też sprawdzić czy komin nie przytkany

---

Nadal upieram się że komin jest nieszczelny i zaciąba gdzieś dodatkowe powietrze bo nie wyobrażam sobie żeby po kilku paleniach dolegliwość ustępowała i przestawało dymić niby na jakiej zasadzie coś się stopiło albo skurczyło ?

rozwiązanie okazało się tak banalne, że aż wstyd się przyznać... po prostu odkryliśmy dziurę w kominie na poziomie piwnicy - kiedyś była tam jakaś kotłownia, potem ktoś wyrwał piec i została dziura. nie widzieliśmy tego, bo ta część piwnicy była zamknięta i strasznie zagracona, mąż musiał trochę odgruzować kanciapkę żeby w ogóle dostać się do komina...

wczoraj przyszedł kominiarz i za przysłowiową flaszkę zamurował dziursko i założył nowe drzwiczki wyczystki, bo stare były totalnie przerdzewiałe. zajęło mu to jakiś kwadrans, a koza teraz ciągnie aż miło!

dzięki serdeczne za wszystkie rady, a zwłaszcza sugestię otwartej wyczystki - dzięki temu przyjrzeliśmy się kominowi na wysokości piwnicy i ściągneliśmy kominiarza do domu. wszystko jest więc sprawdzone, naprawione i pod kontrolą - jeśli znowu coś będzie nie tak to już chyba tylko mikołaj w kominie ;-)......

dzięki jeszcze raz!!!

• 3 months później...

o co biega z ta wyczystka w piwnicy?

to znaczy ze jest ruszt i popiol leci z niego az do piwnicy?

to by mi sie podobalo oj podobalo, bo odpadaloby czyszczenie kominka w salonie (wybieranie popiolu)

napiszcie czy mam racje o to chodzi z ta wyczystka?

kurcze szkoda

kiedys palilem w piecu sp 1200

taki fajny czeski piec na odpady szpitalne

mial zbiornik na popiol okolo 2 metry pod piecem

bardzo mi sie to podobalo

i chetnie bym tak zrobil

jest to w ogole mozliwe w kominku?

moze jakims wlasnej roboty?

Leon,

Rozbuduję twój pomysł.

Drzwiczki do kominka zrób na ścianie zewnętrznej budynku, to nie będziesz musiał drewna do domu wnosić. Dodatkowo jak przy wietrze otworzysz, to samo Ci popiół wyciągnie.

PL

nastepny szyderca....

niestety na scianie zewnetrznej budynku bede mial tez kominek

a wlasciwie to nie niesty - sam tak chcialem- projekt c 80 muratora maly dworek z pracowni lipinskich

goraco polecam projekty lipinskich sa bardzo profesjonalne

od ilosci rysunkow az glowa boli i jak na razie ni znalazlem zadnych bledow