Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koza - miało być tak miło, a tu wędzarnia!

olenka

Recommended Posts

przetrzepałam całę archiwum, ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania naszych problemów, więc błłłłłagam o pomoc!

mamy piec kominkowy, podłączony do właściwego komina z właściwym wkładem i odpowiedniej wysokości (kominiarz potwierdzi ;-)). piec stoi w pokoju, w któym nie wymienialiśmy okien - okna mają tyle lat co dom, czyli ok. 80, więc nie podejrzewam ich o nadmierną szczelność... przy rozpalaniu przez jakis czas zostawiamy otwarte drzwiczki frontowe, oczywiście nawiewy też, do momentu rozgrzania pieca i złapania ciągu w kominie. wszystko lega artis, jak producent przykazał. i co? I DYMI JAK DIABLI! przy rozpalaniu otwieramy okno (niby niezbyt szczelne, ale trzeba otworzyc żeby komin zaciągnął...), ale nawet kiedy piecyk jest tak rozgrzany, że nie da się go już dotknąć - wystarczy zamknąć okno i nawiewami wyłazi dym.

co robić? może cos robimy nie tak jak trzeba? jak rozpalać żeby się nie uwędzić? czy muszę palić przy otwartym oknie? przeciez nie po to palę w kominku, żeby jednocześnie się wietrzyć - bez sensu. help!!!!!!!

Mi to pachnie nieszczelnościami w przewodach pomiędzy piecem a kominem lub może być otwarta wyczystka na dole przewodu kominowego.

po prostu komin dostaje "lewe" powietrze.

Olenko

mysle to samo co thalex

o ile mieszkasz na pietrze (?) a pod Toba jest parter i piwnica

sprawdź czy pomieszczenia pod Toba sa podłaczone do tego samego oczka i czy wyczystka na najnizszej kondygnacji jest zamknieta

sadze masz usuniete ?

Jesli jak piszesz okna są nieszczelne to może być problem ze zmniejszeniem powierzchni otworu spalinowego. Moim zdaniem powinnaś wezwać kominiarza niech wszystko sprawdzi, a przedewszystkim ciąg. Domowym sposobem można to zrobić za pomocą luterka i np zapalniczki lub swieczki. W dzień jesli to możliwe należy włożyć luterko w wyczystkę i sprawdzić czy nie ma zwężenia kanału. Zdarza się że np kawki próbowały sobie zrobić gniazdo w kominie i powrzucały patyków które teraz utrudniaja przepływ powietrza, lub po prostu jest dużo sadzy. Natomiast zapalniczką można sprawdzić czy jest ciąg i czy ma właściwy kierunek.

Wezwij kominiarza tylko dobrego a nie takiego który będzie badał ci ciąg palącą się gazetą. Niech ci dokładnie sprawdzi komin bo moim zdaniem jest nieszczelność tylko pytanie gdzie. Mam pytanie czy komin ma wkład ?

gościu czytaj posty od początku - olenka pisze ze ma wklad w kominie...

-----

olenka - czy rozpalasz kozę na otwartej przepustnicy spalin na kozie??

ja często rozpalałem na zamkniętej ;) - efekt byl podobny

---

sprawdz czy powietrze dostaje sie pod palenisko, zamknij wszystkie doloty powietrza wtórnego, jeśli jest taka potrzeba to uszczelnij połączenie piec/komin

----

jeśli wklad jest nowy - czasami się zdarza żę musi się parę razy przepalić - wogóle nie ciągnie - u mnie było tak samo - wkład instalował kominiarz - podłączyliśmy kocioł CO, rozpałka, nawiew powietrza do kotla i ... dymy jak na koncercie rockowym - oczywiście w kotłowni...

----

warto też sprawdzić czy komin nie przytkany

---

rozwiązanie okazało się tak banalne, że aż wstyd się przyznać... po prostu odkryliśmy dziurę w kominie na poziomie piwnicy - kiedyś była tam jakaś kotłownia, potem ktoś wyrwał piec i została dziura. nie widzieliśmy tego, bo ta część piwnicy była zamknięta i strasznie zagracona, mąż musiał trochę odgruzować kanciapkę żeby w ogóle dostać się do komina...

wczoraj przyszedł kominiarz i za przysłowiową flaszkę zamurował dziursko i założył nowe drzwiczki wyczystki, bo stare były totalnie przerdzewiałe. zajęło mu to jakiś kwadrans, a koza teraz ciągnie aż miło!

dzięki serdeczne za wszystkie rady, a zwłaszcza sugestię otwartej wyczystki - dzięki temu przyjrzeliśmy się kominowi na wysokości piwnicy i ściągneliśmy kominiarza do domu. wszystko jest więc sprawdzone, naprawione i pod kontrolą - jeśli znowu coś będzie nie tak to już chyba tylko mikołaj w kominie ;-)......

dzięki jeszcze raz!!!

• 3 months później...

o co biega z ta wyczystka w piwnicy?

to znaczy ze jest ruszt i popiol leci z niego az do piwnicy?

to by mi sie podobalo oj podobalo, bo odpadaloby czyszczenie kominka w salonie (wybieranie popiolu)

napiszcie czy mam racje o to chodzi z ta wyczystka?

kurcze szkoda

kiedys palilem w piecu sp 1200

taki fajny czeski piec na odpady szpitalne

mial zbiornik na popiol okolo 2 metry pod piecem

bardzo mi sie to podobalo

i chetnie bym tak zrobil

jest to w ogole mozliwe w kominku?

moze jakims wlasnej roboty?

nastepny szyderca....

niestety na scianie zewnetrznej budynku bede mial tez kominek

a wlasciwie to nie niesty - sam tak chcialem- projekt c 80 muratora maly dworek z pracowni lipinskich

goraco polecam projekty lipinskich sa bardzo profesjonalne

od ilosci rysunkow az glowa boli i jak na razie ni znalazlem zadnych bledow