Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominki wentylacyjne- dach płaski niewentylowany

donvitobandito

Recommended Posts

Mam do Was pytanie, czy uważacie, że powinienem zastosować kominki wentylacyjne w dachu płaskim niewentylowanym? Dodam, że będę stosował grunt+ dwie warstwy papy, z czego żadna nie będzie papą wentylowaną.

Dokładnie to wygląda tak:

1. Lemplast szybki grunt SBS

2. Lembit Super P-PYE200 S40SBS

3. Lembit Super W-PYE250 S52 SBS S

Jeżeli tak, to ile metrów kwadratowych należałoby zastosować ów kominek? Bo rozumiem, że powinien on dochodzić, aż do betonu pod gruntem?

• 5 months później...

Ponawiam swoje pytanie. Dach już na ostatnim etapie wykonania i nie wiem co robić z tymi kominkami?

Mam po prostu wątpliwości czy w moim przypadku cokolwiek one dadzą, skoro całość dachu i tak zagruntowana i opapowana tym co powyżej opisałem.

Na dachu pod papami (opisanymi powyżej) mam mam wylewkę dociskową zagruntowaną kilka razy środkiem Lemplast szybki gunt SBS, pod tym styropian układany spadkowo i strop. Całość dachu, ze wszystkich stron otoczone jest attyką. Odwodnienie- rury spustowe w stropie oraz przejścia przez attyki podłączone do rur spustowych w elewacji.

Dajcie znać czy w moim przypadku kominy wentylacyjne mają jakikolwiek sens, a jeżeli, to co ile metrów je wstawić

Dacie znać co z tymi kominkami wentylacyjnymi?

Czy ewentualnie gdybym zdecydował się na ich zamontowanie muszę to zrobić od razu pod papą, czy wyciąć otwornice otwór, aż do stropu (czyli przez beton dociskowy i przez styropian)? U mnie byłoby to ponad 50cm...

Oapiszcie bo nie wiem co mam zrobić, co mam uczynić ;)

Piszecie tu o pierdolach o których "każdy" wie- to jedna część forum.

Druga to posty sponsorowane. A jak człowiek pyta coś od siebie to... cisza.

Dużo czytam, mało piszę, ale tym razem napiszę ;)

W niniejszym dziale bardzo cenię dwóch specjalistów- Pana Andrzeja i Pana Jana. Mam do Was prośbę, może zechcielibyscie odpowiedzieć co i jak mam zrobić z tymi kominkami wentylacyjnymi?

Dzięki za odpowiedź!

Zrobię tak jak Pan napisał.

Generalnie myślę, że w przyszłym tygodniu, o ile pogoda pozwoli to zakończę wreszcie temat swojego dachu i podeślę zdjęcia. Licząc przerwę zimową trwa to już 5 miesięcy, więc akurat tym tematem jestem już trochę zmęczony. Kosztował mnie on już też sporo, przez spieprzone spadki na początku. Żeby to poprawić mam praktycznie dach na dachu ;) Plus, że ocieplenia średnio 50cm, choć to już chyba większego znaczenia nie ma.