katinka74 19.10.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Witam, na dniach będę musiała wykonać studnię, najpierw wykorzystywaną na cele budowlane, potem pewnie przez ok. 2 lata do celów mieszkalnych, bo podobno w ciągu tych 2 lat mam być podłączona do wodociągów. I teraz moje pytanie, żeby było w miarę tanio, ale też żeby przez ten okres 2 lat oczekiwania na podłączenie do miejskiej sieci, było dobre ciśnienie w domu, jaką zrobić studnię? Abisynkę, czy taką z kręgami? Dużo osób namawia mnie na abisynkę, ale nie wiem jak to później z jej wydajnością, czy nie będzie tak, że na piętrze będzie słabsze ciśnienie w kranach? Po podłączeniu do sieci studnia będzie wykorzystywana do podlewania ogrodu. Czy zakupić najpierw jakąś najtańszą pompę (jaką? jakiej firmy? głębinową, samozasysającą?) na potrzeby budowlane, a potem lepszą na użytek domowy (jakiej firmy najlepsza, bezawaryjna?) Sąsiedzi mają lustro wody na ok. 10 m.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.10.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Ja bym zastosował wersję z hydroforem(tutaj zbiornik będzie w zależności od pojemności kosztował od 400-500 zł) i pompę głębinową OMNIGENA 3" SKM 100 0,75kw/230V podaję całą nazwę, aby wiedzieć cenę ok 340zł. Wystarczy taki zestaw i na budowę i na dwa lata , a potem i na system nawadniania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katinka74 19.10.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Dziękuję. Czy ten zestaw jest do studni głębinowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katinka74 19.10.2018 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 I zbiornik, ile litrów NAJLEPIEJ (dom 134m, 4 ludzi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katinka74 19.10.2018 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 STUDNIARZ WŁAŚNIE ZAPROPONOWAŁ, ABY KUPIĆ COŚ TAKIEGO:https://allegro.pl/omnigena-zestaw-pompa-hydrofor-jy-1000-24l-i6911971448.html ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.10.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Wszystko dobrze tylko ten zestaw (choć tani jest dobry) nie nadaje się dla Ciebie . Mógłby pracować na granicy możliwości i gdyby doszło do zapowietrzenie pompy ulegnie uszkodzeniu . Opis nawet w tej aukcji "Maksymalna głębokość ssania - 8m" nie spełnia Twoich założeń jeśli lustro będzie tak jak u sąsiadów to co wtedy? Studniarz odkupi od Was urządzenie które do niczego Wam się nie przyda? Do mojej propozycji chociaż droższej macie przede wszystkim cicho, niezawodnie i na lata( będzie służyć na pewno więcej niż 10 lat).Zbiornik 80-100l przeponowy będzie wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts