killer500 24.10.2018 03:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Pewnie taniej wyjdzie wyciąć okna, podnieść i wstawić na nowo, żeby dołożyć kolejne 10 cm styropianu na podłogę niż grzać grunt pod domem. Podobnie z sufitem. Ile Ci się zmniejszy, jak dołożysz np. 5 cm? Wtedy będę miał wysokość na parterze 2,5m. Nie będzie to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 24.10.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 (edytowane) tylko pellet!!! - pomysl ile nawrzucasz sie go, darmowy wysilek fizyczny zamiast silowni - podwojna oszczednosc i zdrowie... a jakie rzeskie powietrze jak dobrze dmuchnie z komina Edytowane 24 Października 2018 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 24.10.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Wtedy będę miał wysokość na parterze 2,5m. Nie będzie to za mało? Nie wiem jak jest z przepisami, ale ja mam jeszcze niżej i jest dobrze, tylko lampy wiszącej nie można założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.10.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4izr Wychodzi na to że ogrzanie domu pompą ciepła powietrzną wyniesie 1400 zł razem z CWU Czy ten wynik nie jest zaniżony ? Jeśli straty wyszły na poziomie 5kW to zużycie energii jest przewalone o około 2MWh. Akurat cieplowlasciwie.pl jest znane z zawyżania wartości zużycia energii. Uwzględniając to ogrzewanie domu będzie kosztować mniej. Głównie to chciał bym wziąć prąd z taryfą stałą bo w dzień mam duże zapotrzebowanie na prąd więc ten wynik może dużo odbiegać od tych wyliczeń. Ale czy koszt użytkowania pompy ciepła będzie tańszy od kosztu ogrzewania pelletem w stałej taryfie ? To duże zużycie w dzień to na jakieś maszyny prądożercze? JA pracuję w domu (przy kompie), piję i jem w drogim prądzie mimo tego 2T nadal się opłaca. A nie grzeję obecnego domu prądem, jedynie CWU ogrzewam (naturalnie w 2T). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.10.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Nie wiem jak jest z przepisami, ale ja mam jeszcze niżej i jest dobrze, tylko lampy wiszącej nie można założyć Minimum to 2,5m według tego co mówił mój KB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 24.10.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 (edytowane) ...Niestety będziesz miał spore straty. .. spore straty to jakie bo to pojęcie względne ile straci rocznie kWh mając 10 cm styropianu vs 20cm styropianu na podłodze bo tak fajnie piszecie wszyscy straty konkrety prosimy Edytowane 24 Października 2018 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 24.10.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 spore straty to jakie bo to pojęcie względne ile straci rocznie kWh mając 10 cm styropianu vs 20cm styropianu na podłodze bo tak fajnie piszecie wszyscy straty konkrety prosimy Straty to jedno, a komfort to drugie. Zawsze można ubrać grube skarpety, lub grzać podłogę sporo dłużej niż wymagałaby tego temperatura na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 24.10.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Jaka jest przewaga pompy gruntowej od pompy powietrznej? To mnie ciekawi, bo nakład inwestycyjny na gruntową jest kilkukrotnie wyższy. przewaga hm spokój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 24.10.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Straty to jedno, a komfort to drugie. Zawsze można ubrać grube skarpety, lub grzać podłogę sporo dłużej niż wymagałaby tego temperatura na zewnątrz co mają do tego grube skarpety ? Temp. podłogi tu i tu będzie taka sama tylko w jednym przypadku więcej ucieknie w dół i stąd moje pytanie o ile więcej 10vs20 cm ? może to 100zł na rok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 24.10.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 co mają do tego grube skarpety ? Temp. podłogi tu i tu będzie taka sama tylko w jednym przypadku więcej ucieknie w dół i stąd moje pytanie o ile więcej 10vs20 cm ? może to 100zł na rok ? Taka, że zamiast zacząć grzać np w listopadzie, trzeba będzie zacząć w październiku i tak samo z zakończeniem sezonu grzewczego, również będzie trwał dłużej. Natomiast ile więcej "ucieknie w dół" to by trzeba liczyć, jednak ja się tego nie podejmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobercikM 25.10.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Ogólnie pellet dobry kupisz już za 850 zł za tonę będziesz miał czysto w kotłowni. To nie to co kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.10.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Dobra pompa ciepła np. Panasonic do takiego domu to koszt około 25tyś. zł i w domu zimą będzie ciepło, będzie ciepła woda i do tego latem będzie chłodzenie przez podłogówkę. I koniec z upałami.Z tą jedną taryfą to bym się zastanowił, lepszym rozwiązaniem w 90% przypadków jest taryfa G12w lub G12r tam wtedy średnia cena za dostarczoną energię jest niższa i dużo bardziej się to opłaca.Montuję 3 pompy ciepła tygodniowo mam 3 ekipy i mam w tym bardzo duże doświadczenie.Zainteresowanych zapraszam do kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.10.2018 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Dobra pompa ciepła np. Panasonic do takiego domu to koszt około 25tyś. zł i w domu zimą będzie ciepło, będzie ciepła woda i do tego latem będzie chłodzenie przez podłogówkę. I koniec z upałami. Z tą jedną taryfą to bym się zastanowił, lepszym rozwiązaniem w 90% przypadków jest taryfa G12w lub G12r tam wtedy średnia cena za dostarczoną energię jest niższa i dużo bardziej się to opłaca. Montuję 3 pompy ciepła tygodniowo mam 3 ekipy i mam w tym bardzo duże doświadczenie. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu Chłodzenie podłogówką? Czyli zimno w stopu a komfort dalej do bani. Już jak chłodzenie płaszczyznowe to ścienne + sufitowe. Przy dobrej wentylacji mechanicznej wpuszczamy 17* w rurki i nic się nie wykropli. A przynajmniej chłodne powietrze będzie cyrkulować a nie kisić się na wysokości kostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 22.11.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Jaka jest przewaga pompy gruntowej od pompy powietrznej? To mnie ciekawi, bo nakład inwestycyjny na gruntową jest kilkukrotnie wyższy. Witam, Gruntowa pompa ciepła gwarantuje niższe roczne koszty ogrzewania budynku niż powietrzna pompa ciepła, ponieważ przez cały rok temperatura dolnego źródła ciepła (gruntu) jest bardziej stabilna. Powietrzna pompa ciepła pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia, więc przy niższych temperaturach zewnętrznych sprężarka sterowana inwerterowo musi być zasilona większą ilością energii elektrycznej, aby wytworzyć odpowiednią ilość energii cieplnej, a w przypadku niewystarczającej mocy grzewczej np. przy temperaturach -10-oC, układ jest wspomagany np. z dogrzewacza elektrycznego, lub innego źródła ciepła. W przypadku powietrznej pompy ciepła ogrzewanie w temperaturze poniżej -20oC będzie realizowane za pomocą dodatkowego źródła ciepła np. wbudowanego dogrzewacza elektrycznego. Należy wspomnieć, że występowanie temperatur poniżej -20oC w naszym kraju występuje od kilkunastu godzin do kilku dni w zależności od strefy klimatycznej. Wtedy warto przeanalizować, czy wyższe koszty eksploatacyjne będą współmierne do oszczędności ponad 10 000 PLN na wykonanie kolektorów gruntowych w pompie ciepła. W sprawie doboru odpowiedniego typu pompy ciepła wraz z jej wyceną zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Polecam również odwiedzić stronę internetową, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.11.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Powietrzna pompa ciepła pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia, więc przy niższych temperaturach zewnętrznych sprężarka sterowana inwerterowo musi być zasilona większą ilością energii elektrycznej, aby wytworzyć odpowiednią ilość energii cieplnej Różnica polega na tym, że w powietrzu jest mniej energii, wiec mniej jest jej w stanie pompować do domu. Z tego i tylko z tego wynika różnica a nie ze zwiększonego zużycia energii przez sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 22.11.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 (edytowane) To chyba jest zależność liniowa.. Edytowane 22 Listopada 2018 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 05.12.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Pewnie taniej wyjdzie wyciąć okna, podnieść i wstawić na nowo, żeby dołożyć kolejne 10 cm styropianu na podłogę niż grzać grunt pod domem. Podobnie z sufitem. Ile Ci się zmniejszy, jak dołożysz np. 5 cm? A czy dobrym rozwiązaniem było by gdybym dołożył ocieplenie do fundamentów ? Teraz mam 10cm + następne 10cm Wtedy może pod posadzką kumulowało by ciepło i nie uciekało na boki ? Nie było by to lepszym rozwiązaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.12.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 jedno jest pewne , na izolacji się nie oszczędza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 05.12.2018 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Dołożył bym styro na fundament a te 10cm na posadzce zostawił bym bez wycinania okna i skracania powierzchni w budynku która i tak jest mała.Ma to sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts