Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać ? PC vs Pellet

killer500

Recommended Posts

Pewnie taniej wyjdzie wyciąć okna, podnieść i wstawić na nowo, żeby dołożyć kolejne 10 cm styropianu na podłogę niż grzać grunt pod domem.

Podobnie z sufitem. Ile Ci się zmniejszy, jak dołożysz np. 5 cm?

Wtedy będę miał wysokość na parterze 2,5m. Nie będzie to za mało?

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4izr

Wychodzi na to że ogrzanie domu pompą ciepła powietrzną wyniesie 1400 zł razem z CWU :jawdrop: Czy ten wynik nie jest zaniżony ?

Jeśli straty wyszły na poziomie 5kW to zużycie energii jest przewalone o około 2MWh. Akurat cieplowlasciwie.pl jest znane z zawyżania wartości zużycia energii. Uwzględniając to ogrzewanie domu będzie kosztować mniej.

Głównie to chciał bym wziąć prąd z taryfą stałą bo w dzień mam duże zapotrzebowanie na prąd więc ten wynik może dużo odbiegać od tych wyliczeń. Ale czy koszt użytkowania pompy ciepła będzie tańszy od kosztu ogrzewania pelletem w stałej taryfie ?

To duże zużycie w dzień to na jakieś maszyny prądożercze? JA pracuję w domu (przy kompie), piję i jem w drogim prądzie mimo tego 2T nadal się opłaca. A nie grzeję obecnego domu prądem, jedynie CWU ogrzewam (naturalnie w 2T).

...Niestety będziesz miał spore straty. ..

spore straty to jakie bo to pojęcie względne ile straci rocznie kWh mając 10 cm styropianu vs 20cm styropianu na podłodze

bo tak fajnie piszecie wszyscy straty :) konkrety prosimy :D

Edytowane przez creative_21

spore straty to jakie bo to pojęcie względne ile straci rocznie kWh mając 10 cm styropianu vs 20cm styropianu na podłodze

bo tak fajnie piszecie wszyscy straty :) konkrety prosimy :D

Straty to jedno, a komfort to drugie. Zawsze można ubrać grube skarpety, lub grzać podłogę sporo dłużej niż wymagałaby tego temperatura na zewnątrz ;)

Straty to jedno, a komfort to drugie. Zawsze można ubrać grube skarpety, lub grzać podłogę sporo dłużej niż wymagałaby tego temperatura na zewnątrz ;)

co mają do tego grube skarpety ? Temp. podłogi tu i tu będzie taka sama tylko w jednym przypadku więcej ucieknie w dół i stąd moje pytanie o ile więcej :) 10vs20 cm ? może to 100zł na rok ?

co mają do tego grube skarpety ? Temp. podłogi tu i tu będzie taka sama tylko w jednym przypadku więcej ucieknie w dół i stąd moje pytanie o ile więcej :) 10vs20 cm ? może to 100zł na rok ?

Taka, że zamiast zacząć grzać np w listopadzie, trzeba będzie zacząć w październiku i tak samo z zakończeniem sezonu grzewczego, również będzie trwał dłużej.

Natomiast ile więcej "ucieknie w dół" to by trzeba liczyć, jednak ja się tego nie podejmę.

Dobra pompa ciepła np. Panasonic do takiego domu to koszt około 25tyś. zł i w domu zimą będzie ciepło, będzie ciepła woda i do tego latem będzie chłodzenie przez podłogówkę.

I koniec z upałami.

Z tą jedną taryfą to bym się zastanowił, lepszym rozwiązaniem w 90% przypadków jest taryfa G12w lub G12r tam wtedy średnia cena za dostarczoną energię jest niższa i dużo bardziej się to opłaca.

Montuję 3 pompy ciepła tygodniowo mam 3 ekipy i mam w tym bardzo duże doświadczenie.

Zainteresowanych zapraszam do kontaktu

Dobra pompa ciepła np. Panasonic do takiego domu to koszt około 25tyś. zł i w domu zimą będzie ciepło, będzie ciepła woda i do tego latem będzie chłodzenie przez podłogówkę.

I koniec z upałami.

Z tą jedną taryfą to bym się zastanowił, lepszym rozwiązaniem w 90% przypadków jest taryfa G12w lub G12r tam wtedy średnia cena za dostarczoną energię jest niższa i dużo bardziej się to opłaca.

Montuję 3 pompy ciepła tygodniowo mam 3 ekipy i mam w tym bardzo duże doświadczenie.

Zainteresowanych zapraszam do kontaktu

Chłodzenie podłogówką? Czyli zimno w stopu a komfort dalej do bani. Już jak chłodzenie płaszczyznowe to ścienne + sufitowe. Przy dobrej wentylacji mechanicznej wpuszczamy 17* w rurki i nic się nie wykropli. A przynajmniej chłodne powietrze będzie cyrkulować a nie kisić się na wysokości kostek.

• 4 weeks później...
Jaka jest przewaga pompy gruntowej od pompy powietrznej? To mnie ciekawi, bo nakład inwestycyjny na gruntową jest kilkukrotnie wyższy.

Witam,

Gruntowa pompa ciepła gwarantuje niższe roczne koszty ogrzewania budynku niż powietrzna pompa ciepła, ponieważ przez cały rok temperatura dolnego źródła ciepła (gruntu) jest bardziej stabilna. Powietrzna pompa ciepła pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia, więc przy niższych temperaturach zewnętrznych sprężarka sterowana inwerterowo musi być zasilona większą ilością energii elektrycznej, aby wytworzyć odpowiednią ilość energii cieplnej, a w przypadku niewystarczającej mocy grzewczej np. przy temperaturach -10-oC, układ jest wspomagany np. z dogrzewacza elektrycznego, lub innego źródła ciepła. W przypadku powietrznej pompy ciepła ogrzewanie w temperaturze poniżej -20oC będzie realizowane za pomocą dodatkowego źródła ciepła np. wbudowanego dogrzewacza elektrycznego. Należy wspomnieć, że występowanie temperatur poniżej -20oC w naszym kraju występuje od kilkunastu godzin do kilku dni w zależności od strefy klimatycznej. Wtedy warto przeanalizować, czy wyższe koszty eksploatacyjne będą współmierne do oszczędności ponad 10 000 PLN na wykonanie kolektorów gruntowych w pompie ciepła.

W sprawie doboru odpowiedniego typu pompy ciepła wraz z jej wyceną zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Polecam również odwiedzić stronę internetową, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Powietrzna pompa ciepła pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia, więc przy niższych temperaturach zewnętrznych sprężarka sterowana inwerterowo musi być zasilona większą ilością energii elektrycznej, aby wytworzyć odpowiednią ilość energii cieplnej

Różnica polega na tym, że w powietrzu jest mniej energii, wiec mniej jest jej w stanie pompować do domu. Z tego i tylko z tego wynika różnica a nie ze zwiększonego zużycia energii przez sprężarkę.

• 2 weeks później...
Pewnie taniej wyjdzie wyciąć okna, podnieść i wstawić na nowo, żeby dołożyć kolejne 10 cm styropianu na podłogę niż grzać grunt pod domem.

Podobnie z sufitem. Ile Ci się zmniejszy, jak dołożysz np. 5 cm?

A czy dobrym rozwiązaniem było by gdybym dołożył ocieplenie do fundamentów ? Teraz mam 10cm + następne 10cm

Wtedy może pod posadzką kumulowało by ciepło i nie uciekało na boki ?

Nie było by to lepszym rozwiązaniem ?