Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Przymierzamy się z żoną do budowy domu w przyszłym roku i padł pomysł na taki projekt (parterowy bez poddasza użytkowego):

https://archiportal.pl/projekt/tryton3-wz/

Czy ktoś z Państwa miał styczność z tym projektem? Być może ktoś z Was buduje lub wybudował taki domek. Wszelki porady mile widziane ;)

Mamy pomysł aby lekko przesunąć dwie ścianki działowe oraz przesunięcie drzwi do dwóch pomieszczeń i na tym zmiany się kończą.

rzut orginału

tryton 3 - ori.jpg

rzut po naszych zmianach

tryton 3 - nasz.jpg

Projekt jest dostępny w wersjach ze stropem betonowym, drewnianym oraz opartym na wiązarach. I teraz pytanie - jaki strop wybrać z założeniem że poddasze nie jest i nigdy nie będzie użytkowe. Co będzie tańsze? Strop betonowy i drewniany wymuszają postawienie dodatkowych ścian nośnych wewnątrz domu.

Za wszelkie porady z góry dziękuję.

Ja bym zrobił wiązary, wtedy nie musisz mieć w środku żądnej ściany konstrukcyjnej. Ja mam tak u siebie, co prawda parterówka na planie prostokąta i dach dwuspadowy, przy czterospadowym wiązary pewnie będą droższe. Nie rezygnował bym z wnęki na szafę kosztem większej pralni, generalnie, nie wiem czym zamierzasz grzać, ale warto pomyśleć o czymś bezobsługowym typu gaz lub pompa ciepła i pralnie przenieść do kotłowni. Ewentualnie można pomyśleć o powiększeniu pokoju kosztem mniejszej kotłowni przy wyborze jednego z wymienionych wcześniej źródeł grzania.

Tam gdzie jest zaznaczona obecnie pralnie (1.7) będzie duża garderoba. Kotłownia natomiast z braku garażu będzie pełniła role składówki oraz miejsca przechowywania rowerów, tak więc nie chcemy jej zmniejszać.

Ja bym zrobił wiązary, wtedy nie musisz mieć w środku żądnej ściany konstrukcyjnej. Ja mam tak u siebie, co prawda parterówka na planie prostokąta i dach dwuspadowy, przy czterospadowym wiązary pewnie będą droższe.

Masz może wyliczenia jak kosztowo wyglądały u Ciebie wiązary a jak lany strop?

Ja robiłem projekt indywidualny projektowany pod wiązar. Wszystkie ściany w środku domu to działówki, które można dowolnie przesuwać, nie ma żadnej ściany działowej konstrukcyjnej i to jest plus wiązarów.

Co do składziku na rowery w kotłowni wg mnie słaby pomysł, zagracisz sobie pomieszczenie, lepiej już pomyśleć o jakiejś małej wiacie na zewnątrz. Nie wiem czym planujesz grzać ale u mnie w kotłowni, która ma z 6m2 mam kocioł gazowy z zasobnikiem, pralkę, suszarkę, reku, deski do prasowania odkurzacze itd. Pomieszczenie jest prawie na maksa wykorzystane. W domu takie pomieszczenie jest potrzebne gdzie możesz w jednym miejscu przechowywać te wszystkie wymienione wyżej rzeczy.

Sam mam obecnie rowery w garażu, ale też planuje zrobić na nie wiatę na zewnątrz i przenieść część rzeczy, bo ten garaż jest wiecznie zagracony.

Taki urok kotłownio-graciarni :) Niestety na początku musi tam się znaleźć dużo gratów bo nie wiem czy tak szybko powstanie garaż...

Co do wiązarów to na pewno spory plus z brakiem ścian nośnych wewnątrz budynku (w skali w/w projektu daje to dodatkowe 3 m2 pow. użytkowej).

Dalej jednak zastanawia mnie różnica w kosztach - czy te 3m2 są warte ewentualnej różnicy w cenie jakby okazało się że strop żelbetowy lub drewniany będą tańsze od wiązarów.

Żelbetowy na pewno nie będzie tańszy, tradycyjny drewniany ewentualnie może być trochę taniej. Ale jak policzysz, że pod działówki potrzebujesz ściany fundamentowe (dodatkowy materiał i robota) to też nie wiem. Plusem wiązarów jest też to, że montaż trwa 3 godziny a nie dwa tygodnie, masz certyfikowane suszone, impregnowane drewno a nie to co się na tartaku trafiło, wszystko jest równo i dokładnie a nie jak chłopakom wyszło. Więc nawet jak się każe, że tradycyjny drewniany jest trochę tańszy, to moim zdaniem warto dopłacić do wiązarów.

• 1 month później...

Witam,

my z mężem też wybraliśmy ten projekt - jesteśmy na etapie załatwiania formalności i na wiosnę chcielibyśmy ruszyć z budową.

Też zdecydowaliśmy się na parę zmian. Między innymi na taką samą jak autor wcześniejszego wpisu - likwidacja szaf wnękowych na korzyść pralni/garderoby. Dodatkowo "zamieniamy na miejsce" łazienkę z pokojem, aby była przy ścianie z kotłownią i przedłużamy (do ziemi) okna z tyłu domu oraz trochę powiększamy okno w łaziance, aby nie wyglądało jak lufcik wentylacyjny.

My zdecydowaliśmy się na strop typu Teriva, między innymi dlatego, że będziemy dom budować na wsi i trochę obawiamy się myszy oraz nie chcemy aby strop "trzeszczał" jak się będzie po nim chodzić... Dodatkowa ścianka nośna nie będzie dużą różnicą w kosztach budowy (wszystkie ściany chcemy stawiać z betonu komórkowego). Ale każdy ma inne potrzeby i gusta... :)

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam po długiej przerwie :)

Po bardzo długim oczekiwaniu na mapy do celów projektowy w końcu mamy już fundamenty :D

Poszło nam ok 26m3 betonu - wykonawca zrobił trochę wyższe ławy...

Aktualnie wyliczamy cenę terivy w różnych składach - dodam, że zdecydowaliśmy się również na strop nad tarasem.

Pozdrawiam!

• 6 months później...
  • 3 weeks później...