misza02 20.10.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Witam wszystkich forumowiczów. Przymierzamy się z żoną do budowy domu w przyszłym roku i padł pomysł na taki projekt (parterowy bez poddasza użytkowego): https://archiportal.pl/projekt/tryton3-wz/ Czy ktoś z Państwa miał styczność z tym projektem? Być może ktoś z Was buduje lub wybudował taki domek. Wszelki porady mile widziane Mamy pomysł aby lekko przesunąć dwie ścianki działowe oraz przesunięcie drzwi do dwóch pomieszczeń i na tym zmiany się kończą. rzut orginału rzut po naszych zmianach Projekt jest dostępny w wersjach ze stropem betonowym, drewnianym oraz opartym na wiązarach. I teraz pytanie - jaki strop wybrać z założeniem że poddasze nie jest i nigdy nie będzie użytkowe. Co będzie tańsze? Strop betonowy i drewniany wymuszają postawienie dodatkowych ścian nośnych wewnątrz domu. Za wszelkie porady z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 20.10.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Ja bym zrobił wiązary, wtedy nie musisz mieć w środku żądnej ściany konstrukcyjnej. Ja mam tak u siebie, co prawda parterówka na planie prostokąta i dach dwuspadowy, przy czterospadowym wiązary pewnie będą droższe. Nie rezygnował bym z wnęki na szafę kosztem większej pralni, generalnie, nie wiem czym zamierzasz grzać, ale warto pomyśleć o czymś bezobsługowym typu gaz lub pompa ciepła i pralnie przenieść do kotłowni. Ewentualnie można pomyśleć o powiększeniu pokoju kosztem mniejszej kotłowni przy wyborze jednego z wymienionych wcześniej źródeł grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza02 22.10.2018 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Tam gdzie jest zaznaczona obecnie pralnie (1.7) będzie duża garderoba. Kotłownia natomiast z braku garażu będzie pełniła role składówki oraz miejsca przechowywania rowerów, tak więc nie chcemy jej zmniejszać. Ja bym zrobił wiązary, wtedy nie musisz mieć w środku żądnej ściany konstrukcyjnej. Ja mam tak u siebie, co prawda parterówka na planie prostokąta i dach dwuspadowy, przy czterospadowym wiązary pewnie będą droższe. Masz może wyliczenia jak kosztowo wyglądały u Ciebie wiązary a jak lany strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 22.10.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Ja robiłem projekt indywidualny projektowany pod wiązar. Wszystkie ściany w środku domu to działówki, które można dowolnie przesuwać, nie ma żadnej ściany działowej konstrukcyjnej i to jest plus wiązarów. Co do składziku na rowery w kotłowni wg mnie słaby pomysł, zagracisz sobie pomieszczenie, lepiej już pomyśleć o jakiejś małej wiacie na zewnątrz. Nie wiem czym planujesz grzać ale u mnie w kotłowni, która ma z 6m2 mam kocioł gazowy z zasobnikiem, pralkę, suszarkę, reku, deski do prasowania odkurzacze itd. Pomieszczenie jest prawie na maksa wykorzystane. W domu takie pomieszczenie jest potrzebne gdzie możesz w jednym miejscu przechowywać te wszystkie wymienione wyżej rzeczy. Sam mam obecnie rowery w garażu, ale też planuje zrobić na nie wiatę na zewnątrz i przenieść część rzeczy, bo ten garaż jest wiecznie zagracony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza02 22.10.2018 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Taki urok kotłownio-graciarni Niestety na początku musi tam się znaleźć dużo gratów bo nie wiem czy tak szybko powstanie garaż... Co do wiązarów to na pewno spory plus z brakiem ścian nośnych wewnątrz budynku (w skali w/w projektu daje to dodatkowe 3 m2 pow. użytkowej). Dalej jednak zastanawia mnie różnica w kosztach - czy te 3m2 są warte ewentualnej różnicy w cenie jakby okazało się że strop żelbetowy lub drewniany będą tańsze od wiązarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 22.10.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Żelbetowy na pewno nie będzie tańszy, tradycyjny drewniany ewentualnie może być trochę taniej. Ale jak policzysz, że pod działówki potrzebujesz ściany fundamentowe (dodatkowy materiał i robota) to też nie wiem. Plusem wiązarów jest też to, że montaż trwa 3 godziny a nie dwa tygodnie, masz certyfikowane suszone, impregnowane drewno a nie to co się na tartaku trafiło, wszystko jest równo i dokładnie a nie jak chłopakom wyszło. Więc nawet jak się każe, że tradycyjny drewniany jest trochę tańszy, to moim zdaniem warto dopłacić do wiązarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewciaa_k 13.12.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Witam, my z mężem też wybraliśmy ten projekt - jesteśmy na etapie załatwiania formalności i na wiosnę chcielibyśmy ruszyć z budową. Też zdecydowaliśmy się na parę zmian. Między innymi na taką samą jak autor wcześniejszego wpisu - likwidacja szaf wnękowych na korzyść pralni/garderoby. Dodatkowo "zamieniamy na miejsce" łazienkę z pokojem, aby była przy ścianie z kotłownią i przedłużamy (do ziemi) okna z tyłu domu oraz trochę powiększamy okno w łaziance, aby nie wyglądało jak lufcik wentylacyjny. My zdecydowaliśmy się na strop typu Teriva, między innymi dlatego, że będziemy dom budować na wsi i trochę obawiamy się myszy oraz nie chcemy aby strop "trzeszczał" jak się będzie po nim chodzić... Dodatkowa ścianka nośna nie będzie dużą różnicą w kosztach budowy (wszystkie ściany chcemy stawiać z betonu komórkowego). Ale każdy ma inne potrzeby i gusta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza02 02.04.2019 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Witam po dłuższej przerwie. Decyzja w końcu zapadła. Tryton 3 Zaczynamy załatwiać papiery. Jeszcze tylko dylemat nad konstrukcją dachu. Do lata mamy czas. Ewciaa_k robiliście może kosztorys ja wygląda z tym stropem? Jak możesz to przedstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszmich 14.04.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Witam Wszystkich, Czy ma ktoś z Państwa postawiony dom z projektu Tryton 3b?? Rozważamy z żoną kupno tego projektu, ale zanim kupimy chcielibyśmy zobaczyć jak na żywo wygląda. Proszę o kontakt 662 445 136, Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewciaa_k 16.06.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Witam po długiej przerwie Po bardzo długim oczekiwaniu na mapy do celów projektowy w końcu mamy już fundamenty Poszło nam ok 26m3 betonu - wykonawca zrobił trochę wyższe ławy... Aktualnie wyliczamy cenę terivy w różnych składach - dodam, że zdecydowaliśmy się również na strop nad tarasem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewciaa_k 16.06.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Nasz dom po długich przemyśleniach będzie mieć mniej-więcej taki rzut: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wisnia16018 27.12.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Witam czy buduja Panstwo juz ten dom? MAM kilka pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wisnia16018 27.12.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Szukam kogos z WLKP kto buduje dom tryton 3b proszę o kontakt [email protected]. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika28081992 04.01.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Witam szukam kogoś kto buduje dom w lubelskim oraz jeśli ktoś może proszę o zdjęcie z budowy na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewciaa_k 04.01.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Witam Panią, my budujemy w lubelskim, powiat zamojski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika28081992 11.01.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Witam na jakim etapie budowy jesteście państwo Czy wykonywaliscie zmiany w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewciaa_k 01.02.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Zapraszam na grupę na FB. Nie ja ją otworzyłam, ale jest tam nas trochę i można wymienić się uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts