Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pracą kotła Buderus

Progresiv

Recommended Posts

Panowie, mam pytanie odnośnie pracy kotła kondensacyjnego Buderus GB012, mam podłączony do kotła sterownik pokojowy TECH ST 292 v2, i trochę niepokoi mnie praca kotła, mianowicie jeśli temperatura w pokoju spadnie do 20 stopni, sterownik daje informacje do kotła żeby dogrzał pomieszczenie, i spoko kocioł się uruchamia… i tu zaczyna się problem, kocioł ma ustawioną temperaturę zasilania 42 stopnie zaczyna grzać wodę do CO dobije do 47 stopni i palnik się wyłącza w tym momencie wentylator zaczyna chodzić i w ciągu 3 do 4 sekund temperatura spada do 42 stopni następnie w ciągu ok. 10 minut spada do 35 stopni, no i piec uruchamia palnik i zaczyna grzać wodę i taki cykl się powtarza, a najlepsze jest to ze zmian dogrzeje pomieszczenie piec chodzi w takim cyklu nawet 5 godzin.. czy to jest normalna praca kotła? Czy nie powinien pracować cały czas regulując tylko temperaturę 42-43 stopnie szybko nagrzać pomieszczenie i się wyłączyć?

Dom ocieplony 120m2 do ogrzania , 8 grzejników plus 4 obiegi podłogówki na powrocie z osobną pompa, pompa na kotle ustawiona na 3ci bieg, podłogówki na 2..

Ale taka praca kotła pożera ogromne ilości gazu..:o przy +10 stopniach spalili mi aktualnie 8,5 m3 gazu, nie powinien pracować stale przez niewiem, godzinę szybciej dogrzac pomieszczenia stała temperatura wody i się wyłączyć? Takie spadki temperatury powodują że pomieszczenie jest niedogrzewane a piec pewnie szybciej się zużyje, przecież w ciągu tych 5 lub 6 godzin będzie się odpalam z 50 razy:( coś można na to poradzić?:)

Panowie, mam pytanie odnośnie pracy kotła kondensacyjnego Buderus GB012, mam podłączony do kotła sterownik pokojowy TECH ST 292 v2, i trochę niepokoi mnie praca kotła, mianowicie jeśli temperatura w pokoju spadnie do 20 stopni, sterownik daje informacje do kotła żeby dogrzał pomieszczenie, i spoko kocioł się uruchamia… i tu zaczyna się problem, kocioł ma ustawioną temperaturę zasilania 42 stopnie zaczyna grzać wodę do CO dobije do 47 stopni i palnik się wyłącza w tym momencie wentylator zaczyna chodzić i w ciągu 3 do 4 sekund temperatura spada do 42 stopni następnie w ciągu ok. 10 minut spada do 35 stopni, no i piec uruchamia palnik i zaczyna grzać wodę i taki cykl się powtarza, a najlepsze jest to ze zmian dogrzeje pomieszczenie piec chodzi w takim cyklu nawet 5 godzin.. czy to jest normalna praca kotła? Czy nie powinien pracować cały czas regulując tylko temperaturę 42-43 stopnie szybko nagrzać pomieszczenie i się wyłączyć?

Dom ocieplony 120m2 do ogrzania , 8 grzejników plus 4 obiegi podłogówki na powrocie z osobną pompa, pompa na kotle ustawiona na 3ci bieg, podłogówki na 2..

Normalne to to nie jest na pewno i na długowieczność kotła to na pewno nie wpłynie. W domu mam stary kocioł termetu z palnikiem atmosferycznym o mocy nominalnej 19,8 kw ale płomień jest ustawiony na około 6 kw. Pracuje sekwencyjnie włącza się obecnie 2 razy nad ranem i pracuje około 20 min w tym czasie woda dochodzi do 45 st C. W silne mrozy pracuje po około 30 min z godzinną przerwą ale temertaura dochodzi do 65 st . Dom ma 80m2

Niewiem czy serwisanta, który odpalal piec czegoś nie zrypal.. Bo z tego co widzę w instrukcji podczas pierwszego odpalenia trzrba ustawić przepływ gazu z minimalnej i maksymalnej mocy kotła.. on poprostu ustawił ciśnienie i za wiele nie sprawdzał.. nie sprawdzał mocy na danym ciśnieniu ż talbel, nie ustawil odpowiedniej mocy wentylatora do długości komina.. musiałem sam ustawić, nie potrafił określić jaką ma mieć ustawiona moc pompa co.. zostawił na 3 i tyle, nawet nie raczył wypełnić protokołu odpalenia kotła xD może być tak że przez to że nie ustawil ciśnienia odpowiednio dla minimalnej i maksymalnej mocy kocioł pracuje inaczej niż powinien?

Dlaczego kocioł zły?:) jak filtr może być zapchany skoro dopiero co był założony?:) na ile wg Ciebie powinny być wykryzowane grzejniki?:)

Filtr jest brudny gdy instalacja jest brudna i nie przepłukana ( czyli nowa ).

Grzejniki ( wszystkie ) muszą mieć kryzy ( regulację ) Nawet łazienkowe (czasem są na samych śrubunkach .

A na ile skryzować grzejniki ? Odpowiednio do instalacji i pompy w kotle.

i spoko kocioł się uruchamia… i tu zaczyna się problem, kocioł ma ustawioną temperaturę zasilania 42 stopnie zaczyna grzać wodę do CO dobije do 47 stopni i palnik się wyłącza w tym momencie wentylator zaczyna chodzić i w ciągu 3 do 4 sekund temperatura spada do 42 stopni następnie w ciągu ok. 10 minut spada do 35 stopni, no i piec uruchamia palnik i zaczyna grzać wodę i taki cykl się powtarza, a najlepsze jest to ze zmian dogrzeje pomieszczenie piec chodzi w takim cyklu nawet 5 godzin.. czy to jest normalna praca kotła? Czy nie powinien pracować cały czas regulując tylko temperaturę 42-43 stopnie szybko nagrzać pomieszczenie i się wyłączyć?

8,5m3 gazu w jakim okresie?

To jest pierwsze uruchomienie w tym okresie grzewczym ?

Podłogówka podgrzewa podłogę ... to temperatura szybko spada ?

Wyłącz podłogówkę i zobacz co się będzie działo.

8,5m3 na dobę, tak pierwsze uruchomienie, wiadomo wszystko musi się dogrzac i wogole, odnośnie temperatury powrotu to jest w granicy 28-30 stopni, z tego co czytałem to im mniejsza temperatura tym lepiej dla kondensatu, rozmawiałem z serwisantem i powiedział żeby ustawić na ta chwilę 35 stopni na piecu wszędzie otworzyć grzejniki i niech sobie powoli grzeje, i nie doprowadzać do tego że sterownik wyłączy piec, stanie pompa CO i wszystkie grzejniki i podlogowka będzie się wychladzac itp, jak powiedział tak zrobiłem, piec chodzi cały czas na małej temperaturze, dochodzi do zadanej i się wyłącza następnie spada 5 st niżej i odpala się znowu:) może tak ma być a ja miałem inne wyobrażenie tego jak chodzi piec gazowy lub poprostu inaczej rozumiałem jak mi ktoś tlumaczyl:) nie ważne :) zobaczymy jak będzie teraz wyglądało działanie i oddawanie ciepla:) muszę się liczyć z większym rachunkiem przy pierwszym odpaleniu i tyle.

Poczytałem, pomyślałem i doszedłem do pewnych wniosków, powiedzcie czy mam rację, z tego co widzę mam taktowanie kotła, często się zapala często gasi itp.. kocioł przewymiarowany 7-24 kw, ustawiona maksymalna moc przez fabrykę na 100% czyli 24kw i ciśnienie dysz ok 11-13, postanowiłem zdlawic kocioł ustawiając maksymalną moc na poziomie 70% czyli 17,5kw ciśnienie na duszach 6,5 czy dzięki temu dłużej będzie wchodził na żądaną temperaturę i uzyska większą sprawność niż baaaaardzo szybkie dogrzanie i nagle wyłączenie i stygnie przez co na grzejnukach temperatura żądaną na max jest dość krótka.. czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku czy nie za bardzo?:)

• 3 months później...

Witam,

W kotle można ustawić funkcje optymalizujące pracę palnika.

Na pewno warto podnieść też temperaturę zasilania na ok. 60oC. Spowoduje to dłuższą pracę palnika.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus