Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiennik - czy dobrze podlaczony

czubeczek1

Recommended Posts

Witam.... W. Tamtym roku " fachowiec" podlaczyl mi piec defro na ekogroszek I zrobil bombe w kotlowni, w tym roku juz fachowiec przerobil mi to ( tak mi sie wydaje) I wszystko biega jak powinno... Jednak chcialbym sie upewnic czy wszystko jest podlaczone jak powinno by spac spokojnie, oraz niepokoi mnie roznica temp po wymienniku....

Czy znajdzie sie tutaj dobra dusza I zechce spojzec fachowym okiem... Z gory dziekuje ☺️

Witam.... W. Tamtym roku " fachowiec" podlaczyl mi piec defro na ekogroszek I zrobil bombe w kotlowni, w tym roku juz fachowiec przerobil mi to ( tak mi sie wydaje) I wszystko biega jak powinno... Jednak chcialbym sie upewnic czy wszystko jest podlaczone jak powinno by spac spokojnie, oraz niepokoi mnie roznica temp po wymienniku....

Czy znajdzie sie tutaj dobra dusza I zechce spojzec fachowym okiem... Z gory dziekuje ☺️

Jakbyś dał dokładny adres to może podjadę. Mam tylko 400-sta km.

W złym kierunku tłoczy pompa po wtórnej stronie wymiennika płytowego.Po odwróceniu pompy wywalić ten odpowietrznik automat.na powrocie(nie może być przed pompą)Straty na wymienniku powinny oscylować w okolicy 5st.Brak termometrów,powinny być 4szt.a tak to nie wiadomo jaka temp.idzie na instalację a jaka jest temp.wody powracającej.Podobnie nie wiadomo jaka jest temp.wody powracającej do kotła (ochrona kotła przed korozją niskotemp.)

Ja bym dał osobną pompę na CWU

wxw.jpg

Edytowane przez Kondensat

Dziekuje za odp.. Jednak musze dodac male sprostowanie.. : na tych zdieciach tego nie widac ale.... Patrzac na to zdięcie ktorym sie posluzyles, po prawej stronie od wymienika idzie zasilanie tylko do dwuch kaloryferow w lazience I suszarni, reszta kaloryferow znajduje sie po lewej stronie od wymiennika, rury Ida za piec potem w sciane I wychodza w salonie ( kaloryfer nr 1..... It'd).....

Takze moze pompa jest dobrze???

Temp na piecu na razie jest ustawiona na 56..... Problem w tym iz rurki na obiegu otwartym nie da sie dotknac, na zamknietym tak.... Przy tak ust temp na piecu zima bedzie za zimno bo kaloryfery slaba grzeja I bede musial podniesc temp na piecu do Co najmniej 65... Czy to nie za duzo.....?

Edytowane przez czubeczek1

Kondensat dobrze pisze. Pompa w obiegu wtórnym jeśli jest na powrocie to ma pchać w kierunku wymiennika.

Napisz jaka jest moc kotła i jaka wymiennika.

https://www.prond.pl/pliki-pl/schematy/iryd-rtz-pid/6-instalacja-z-pompa-cyrk-zasilajaca-wymiennik-co-silownik-mieszacza-podlogowka-cwu-cyrkulacyjna-cwu.jpg

Edytowane przez gersik

Nie wiem o co chodzi w tej instalacji bo na zdjęciach nie widać całości.

W każdym bądź razie w poprawnie wykonanej instalacji po stronie pierwotnej(otwartej)wymiennika płytowego ma być:kocioł,pompa(y)zasobnik,naczynie układu otwartego.Natomiast po stronie wtórnej(zamkniętej)powinno być: pompa+wszystkie grzejniki,naczynie przeponowe,ZB,manometr.Żadne grzejniki nie mogą być podłączone po stronie pierwotnej wymiennika!Pompy powinny tłoczyć do wymiennika a nie z niego ssać.Jeżeli jest inaczej to jest źle

Kondensat dobrze pisze. Pompa w obiegu wtórnym jeśli jest na powrocie to ma pchać w kierunku wymiennika.

Napisz jaka jest moc kotła i jaka wymiennika.

https://www.prond.pl/pliki-pl/schematy/iryd-rtz-pid/6-instalacja-z-pompa-cyrk-zasilajaca-wymiennik-co-silownik-mieszacza-podlogowka-cwu-cyrkulacyjna-cwu.jpg

A na przedstawionym schemacie pompa nie tłoczy do wymiennika)Nie ma problemu jak jest jeden obieg grzewczy-grzejniki ale jak są dwa grzejniki i podłogówka to sytuacja się "komplikuje"Gdyby w tym układzie dać pompę na grzejniki na powrocie(tłoczy do wymiennika)wtedy owa pompa i podłogowa będą pracować w szeregu a nie powinny

Przyznam że sam nie wiem jak powinna wyglądać prawidłowa instalacja przy dwóch obiegach grzewczych

Piec to 15 kW.... Wymiennik do 20.... Piszac Prawa lewa chodzilo mi jak Ida rury... Na układzie otwartym jest pompa, kociol naczynie.... Na układzie zamknietym kolejna pompa ( ta zielnona), banka ( czerwona.) I kaloryfery.... Nie wiem w ktora Strone pompy tlocza wode, ale chcialem wytlumaczyc czemu uda rurki I w prawo I w lewo--- poniewaz I po tej I po tej stronie sa kaloryfery

Jak wszystkie grzejniki są po stronie wtórnej wymiennika płyt.to jest OK,to nic że potem instalacja się rozgałęzia na lewą i prawą stronę .Na rysunku który podałeś w ostatnim poście pompa po stronie wtórnej (na grzejniki)powinna być jak w załączniku(ma tłoczyć do wymiennika a nie z niego ssać)Słabo widać na zdjęciu ale wydaje się że u ciebie jest całkiem źle.

Przepływy w wymienniku powinny być przeciprądowo a u ciebie chyba są w jednym kierunku sądząc po filtrze przed pompą.

wym płyt.jpg

Wyglada na to ze tak.... W zalaczniku lepsze zdięcie I ponizej lekkie opis :

Patrzac na wymiennik, lewa gorna rurka to doprowadzenie cieplej wody z pieca ( uklad otwarty)... Pod wymiennikiem Ida pionowo dwie miedziane rurki, gorna to rurka od zaworow w kaloryferach, wiec chyba doprowadzenie cieplej wody.....

Z tego by wynikalo iz pompa tloczy ciepła wode od wymiennika a w wymieniku woda przechodzi na przeciw....

Jesli tak to prosze o opis Co jest zle, czym to grozi, jakie są skutki I jak powinno byc....

Juz mi rece opadaja, drugi fachman I znow zle

received_351294585619083.jpg

Jak w załączniku.Powinny być jeszcze termometry w ilości szt 4 bo nie wiadomo jakie są poszczególne temperatury np.jaka jest temp.wody powracającej do kotła(korozja niskotemp.),jaka temp.wody zasilającej grzejniki a jaki powrót.

ZBZ.jpg

WYM.PŁYT.jpg

OK kumam....

Prosze jeszcze mi powiedziec, jaki skutki moga byc polaczenia w taki sposob jak u mnie.. Moze cos rozwalic czy cos? .. Czy jest to do przyjecia czy trzeba przerabiac jak najszybciej....?

Nic nie rozwali tylko pewnie przy takim podłączeniu wymiennika nie jest należycie przekazywane ciepło z kotła na instalację,podejrzewam że są spore straty na wymienniku(brak termometrów=trudno coś powiedzieć)Tam są jeszcze inne błędy np.odpowietrznik automatyczny w obiegu wtórnym jest po stronie ssawnej pompy i może pompa przez niego zaciągać powietrze to raz a dwa że filtr osadnikowy powinien być przed wymiennikiem a u ciebie jest za co sprawia że wszystkie zanieczyszczenia z instalacji idą na wymiennik i z czasem go zapchają.