czubeczek1 25.10.2018 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 No tez wlasnie jest zimno.... Na piecu rurki gorace a na kaloryferach letnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 25.10.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) Zasilanie z kotła można podać na dowolny króciec wymiennika czy to F1 F2 F3 czy F4 tylko potem trzeba odpowiednio zamontować pompę w obiegu wtórnym(przepływ przez wymiennik musi być przeciwprądowo) Może być np.nawet tak "śmiesznie"jak w załączniku)pytanie tylko po co sobie utrudniać życie w przedstawionym przypadku.. Nawet przy poprawnym podłączeniu wymiennika pozostaje jeszcze motyw czy został on odpowiednio dobrany do mocy kotła(ilość płyt) Ja preferuje wymienniki płytowe Secespola zresztą tej firmy wymiennik mam u siebie) Edytowane 25 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czubeczek1 25.10.2018 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 No wlasnie..... Wymiennik GEA 14.. 418 L... Wiec chyba czternasto płytowy, Pani w sklepie I na faktorze mam 20 kW ale...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.10.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Najszybciej i najprościej to zrób tak jak napisał kol." kondens" w #6 . Przymknij taż zawór na bojler bo wygląda na to że masz wymiennik i bojler na jednej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czubeczek1 26.10.2018 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Nie nie... Ci do pomp, to jedna jest nad piecem, w układzie otwartym na boiler piec I wymiennik(CZARNA) , a druga na układzie zamknietym na wymiennik banke I kaloryfery....( ZIELONA), Patrz pierwsze zdięcia w 3 poscie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.10.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 No właśnie w układzie otwartym jest jedna pompa która obsługuje bojler i wymiennik. Przez bojler są dużo mniejsze opory przepływu i trzeba go przymknąć, aby więcej wody szło na wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czubeczek1 26.10.2018 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Mozna by tak zrobic, ale droga od wymienika do bojlera to ok 2 m.... Boiler dochodzi do swojej temp. bardzo szybko, myslisz ze cos by to dalo,.... Wydaje mi sie ze az taka duza roznica raczej nie jest, boiler chyba az tak nie studzi wody na tak ktotkim odcinku.... Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts