Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać ściankę z desek ażurowych.

Bruciu

Recommended Posts

Witajcie,

Potrzebuję porady, zapewnienia odnośnie wykonania projektu widocznego na zdjęciu.wzor.jpg

scianka1.jpg

scianka2.jpg

Zdjęcia projektu, to odwzorowanie ścianki na bazie mojego salonu. Widoczne szafki to kącik TV.

Potrzebuję pomocy w kwestii mocowania desek. Widać że są one pod kątem, pytanie jak są zamontowane.

Zrobienie obramówki, w której schowam leda to nie problem. Zastanawialem się czy nie zamontować desek pionowych jakimś łożysku (nie wiem czy to dobre słowo), które pozwoli je obracać. Sprawiając że po wykonaniu będę mógł sprawdzić jaki kąt ustawienia deski da najlepszy efekt. Będzie to też pomocne przy czyszczeniu z kurzu przestrzeni między deskami.

Pytania są zatem takie:

-Z jakiego drewna można by to wykonać, osobiście myślałem nad jakimś tanim drewnem typu sosna które pomaluje, pytanie czy go nie pokręci w domowych warunkach.

-jak zamocować deski pionowe, tak aby były zamontowane pod kątem

-jeżeli sosna się nada czym to pomolować, aby uzyskać taki efekt jak na zdjęciu.

Jeżeli chodzi o samo wykonanie, to myślałem żeby deski dociąć na pile w markecie, aby wszystko było równo. Mam w domu ukośnicę, którą w razie problemów coś będę mógł skorygować.

Z góry dziękuje za pomoc.

1 - wybór drewna zależy od indywidualnych kwestii estetycznych, ale ja osobiście sosny bym nie wybrał - jest zbyt sękata i przez to kolorowa. Nie podoba mi się jej rysunek drewna. Osobiście wybrał bym dębinę lub jesion, bardzo dobre właściwości mechaniczne i estetyczne. OK, będzie dwa razy droższa niż sosna ale przecież tych desek jest garstka.

2 - zrób ramiak a pionowe deski wkręć od dołu i góry na wkręty (jeden z dołu i jeden z góry, centralnie), tylko nie dociągaj ich na maksa - to ci pozwoli na delikatne obracanie i ustawianie odpowiedniego kąta.

Usług w marketach unikam. W miarę możliwości zamów gotowe listwy np. u producenta parkietów czy schodów, oni mają milion razy lepszy park maszynowy niż dowolny market (ja u producenta parkietów z Hajnówki zamawiałem parkiet ale i trepy na schody, poręcz itp. - da się z nimi dogadać).