Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oswietlenie sterowane pilotem

Recommended Posts

Potrzebuję pomocy w stworzeniu zestawu sterującego oświetleniem z pilota. Niestety z elektryki nie zbyt mocny jestem.... Nie wiem na czym to wykonać, na jakiś sterownikach radiowych ??

Czy ktoś może ma coś takiego u siebie ?

Moja lepsiejsza połówka zażyczyła sobie mieć sterowanie na jednym pilocie do 2szt lamp stających ( podłączone w rożne gniazda w salonie) oraz do sterowania dwoma żyrandolami zawieszonymi w tym samym salonie co lampy stojące.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak na etapie kładzenia instalacji rozwiązać od razu to zadanie żeby później już nie kombinować ??

Edytowane przez _arek_

Potrzebuję pomocy w stworzeniu zestawu sterującego oświetleniem z pilota. Niestety z elektryki nie zbyt mocny jestem.... Nie wiem na czym to wykonać, na jakiś sterownikach radiowych ??

Czy ktoś może ma coś takiego u siebie ?

Moja lepsiejsza połówka zażyczyła sobie mieć sterowanie na jednym pilocie do 2szt lamp stających ( podłączone w rożne gniazda w salonie) oraz do sterowania dwoma żyrandolami zawieszonymi w tym samym salonie co lampy stojące.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak na etapie kładzenia instalacji rozwiązać od razu to zadanie żeby później już nie kombinować ??

Wejdź sobie na stronę Zamela tam masz odbiorniki i nadajniki exta Free. Odbiorniki dopuszkowe. Powinieneś spokojnie ogarnąć

Ikea czy Philips to widzę tylko chyba żarówki i pilociki do tego... Do lamp stojących jeszcze w miarę ale do żyrandola z kilkoma żarówkami już nie bardzo chyba... W dodatku chcielibyśmy mieć to na jednym pilocie....

Bardziej już wolałbym coś w stylu tego co brencik pokazał, Tylko jak to trzeba byłoby podłączyć ? Za pomocą jakiś przekaźników czy czegoś ?? Ogólnie to potrzebujemy tylko pomysłu i po krotce opisu co jak do czego a z reszta już tato jako elektryk sobie powinien poradzić :rolleyes: Niestety nie ma on wiedzy w tych tematach i nie siedzi na co dzień w elektryfikacji domków więc wszelkie nowinki techniczne nie są mu zbyt mocno znane...