Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto pomoże ogarnoc kocioł + kominek+ bufor

Kryfli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja klikam w niego i włącza się bez problemu.

To jest przeróbka z tego:

https://www.kominki-godzic.pl/blog/kominki-z-plaszczem-wodnym-od-podstaw/

Pod twoje potrzeby.

A cha. powrót do gazowego w mojej przeróbce powinien iść z powrotu z instalacji a nie z bufora. Nie chce mi się jeszcze raz tego przerabiać.

Edytowane przez gersik

Pisze z Tele musiałem przejść na wersję na kompa .ja mam tam mexyk w hu.... Kominek w układzie zamkniętym kocioł na olej opałowy elektronika nie działa na nim i teraz chciałem to spiąć w jakaś całość .kominkiem ładuje bufor z buforu idzie na dwie pompy 1 grzejniki 2 podlogowka i to w miarę działa ale pięć na olej nie ładuje bufora jak go włączę tylko prosto na ogrzewanie idzie a wtedy nie mogę korzystać z ciepłej wody w domu i tak myślałem spiąć kocioł na olej tak żeby lądował bufor i jakaś elektronikę żeby sterowała z bufora ? Jak mi się uda wrzucę jakiś szkic tego cyrku

Jest zasobnik ale ciepłą wodę mam też z bufora i nie chciałem dublować rozwiązania bo jak ciepło z kominka to z bufora a jak z kotła to z zasobnika i chciał bym spiąć to w jedno . W buforze jest więcej złączy więc może pod inne dwa nawet chyba są przygotowane do tego bo są zawory założone w kierunku kotła będę w domu to wrzucę foto

Miałem taki pomysł żeby zasobnik zlikwidować a wyjście od niego wraz z pompką skierować w bufor za piecem zakręcić zawór na grzejniki żeby ciągły z bufora ? Wtedy zastosować jakaś elektronikę żeby na przykład poniżej 40 stopni załączała kocioł a jak będę palił kominkiem to żeby tylko palnik był wyłączony bo pompki od CO są podpięte pod kocioł oczywiście z możliwością ustawienia progu temperatury na przykład na 60stopni