MarlenaaP 22.10.2018 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Witam, Od czasu wymiany kotła w domu na gazowy czyli tamtego roku ( poprzednio kocioł węglowy ) mam problem z parowaniem, zraszaniem okien w okresie jesienno -zimowym. Pomieszczenia są często wietrzone .kratki wentylacyjne grawitacyjne w łazience, Wc, salonie . Chciałabym się poradzić jak zniwelować ten problem ?? Zastanawiałam się nad wentylacją mechaniczną albo nawiewnikami okiennymi. Tylko czy to pomoże ? Chodzi tu głownie żeby nie doprowadzić do powstania grzyba, pleśni . Z chęcią poczytam jakieś podpowiedzi które pomogą mi rozwiązać ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 22.10.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) Trochę mało danych podałaś, ale jeśli faktycznie problem ujawnił się po wymianie kotła, to nasuwa mi się tylko jedna hipoteza.Masz szczelne okna i kiedy był kocioł węglowy wysysał on z mieszkania dużo powietrza i wypuszczał przez komin razem z dymem. Pewnie nie było też dopływu powietrza z zewnątrz do kotłowni, więc zasyłał je z mieszkania kanałami wentylacji grawitacyjnej. Z kratek dmuchało do mieszkania i działało to odwrotnie niż powinno, ale jakaś wymiana powietrza była (napędzana przez kocioł węglowy).Teraz przy kotle kondensacyjnym nie pobiera on powietrza z mieszkania więc z kratek już nie wieje do mieszkania, ale i nie wyciąga bo pewnie okna zbyt szczelne. Sprawdź czy kratki maja poprawny ciąg (kadzidełkiem czy papierosem) przy zamkniętych wszystkich oknach i przy otwartym przynajmniej jednym. Jeśli nie mają przy zamkniętych, a przy otwartych mają, to pomoże instalacja nawiewników w oknach lub w ścianach. Jeśli nie ma ciągu nawet przy otwartym oknie, to niech kominiarz udrożni kanały wentylacyjne, a potem jeszcze raz zrób ten test, żeby wiedzieć czy instalacja nawiewników jest potrzebna i czy pomoże. Instalacja mechaniczna to dobra rzecz, ale najczęściej łączy się z poważnym remontem domu, szczególnie jeśli jest piętrowy i nad parterem nie masz nieużytkowego poddasza. Edytowane 22 Października 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts