Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulowanie rotametrów na podłogówce

Miami

Recommended Posts

Witam.

Panowie potrzebuje pomocy przy ogrzewaniu podłogowym.Mam rozdzielacz firmy RED 8 stref na podłogówkę i 1 na kaloryfery(które są tylko w łazienkach)zasilana tą sama wodą co podłogówka czyli grzejniki w łazience zdaje sobie sprawę, że nigdy nie będą gorące, a jedynie letnie.

Temperaturę na picu (kocioł gazowy kondensacyjny jedno funkcyjny) mam ustawiona na 34 stopnie.

sterowanie sterownikiem umieszczonym na ścianie w salonie ustawiony na 23 stopnie. Cały dom mam w płytkach oprócz 3 pokoi(panele).

podłoga na wiatrołapie i w kuchni wyraźnie cieplejsza, a w pomieszczeniach gdzie są panele mimo zastosowanie podkładu trzy w jednym 1,6 mm i paneli dedykowanych dużo chłodniejsza. Piec uruchamia się po sygnale ze sterownika (gdy temp. w pomieszczeniu spadnie do 22,5) i "mieli" do osiągnięcia zadanej temperatury nawet 3 do 4 godzin i wyłącza ogrzewanie przy 23,5

I teraz kilka pytań.

Czym lepiej regulować przepływ wody? na wejściu wody czyli na rotametrach czy też na powrocie białymi zaworami? przy maksymalnym otwarciu przepływam mam na 3l/min.

Czy to normalne zjawisko, że po puszczeniu wody na obwód zasilający tylko kaloryfery ale w tym samym rozdzielaczy wszystkie rotametry zaszły rdzawym nalotem?

W jaki sposób mogę wyczyścić rotametry w środku i czy to nie spowoduje zapowietrzenia instalacji?

resize$860-860-1,f$bw.jpg

Pytanie tylko skąd się wziął ten rdzawy nalot ? czyli cały układ jest zanieczyszczony?

Czyszczenie wymaga zdjęcia rotametrów i ich wypłukania co wiąże się ze spuszczeniem wody z układu.

Podłogówka w założeniu nie może być ciepła, ma ogrzewać pomieszczenia a nie posadzkę ale jeśli Twoje odczucie jest na tyle ważne aby było ciepło to możesz podnieść temperaturę zasilania, będzie cieplej ale cykle załączenia i wyłączenia pieca powinny się wydłużyć. (myślę , że jej sposób grzania obecnie jest prawidłowy).

Przepływ wody lepiej jest wyregulować zaworami na wyjściu.

Przy kotle kondensacyjnym podłogówka powinna być sterowana pogodowo(wg.krzywej grzewczej)Powinna chodzić cały czas a nie w trybie ON/OFF

Ogrzewanie podłogowe powinno być robione wg.projektu w którym masz podaną temp.zasilania i przypływy na rotametrach dla poszczególnych pomieszczeń i jeszcze parę innych danych.

Podłączenie grzejników do rozdzielacza podłogówki to błąd.

Takie beztroskie podnoszenie temp.zasilania OP tylko aby uzyskać efekt ciepłej podłogi(tam gdzie panele)może prowadzić do przegrzewów niektórych pomieszczeń(zwłaszcza tych z płytkami)

i do przekroczenia maksymalnej temp.podłogi która to dla strefy stałego przebywania ludzi nie powinna być większa niż 29st.

Edytowane przez Kondensat

Bez przesady, - dotyczy "pogodówki" - jak ustawiam temperaturę w pomieszczeniach 21,5 C to tyle chce mieć . Co mnie obchodzi temperatura zewnętrzna swój sterownik pogodowy sprzedałem w zamian za sterownik pokojowy teraz nie odczuwam żadnej zmiany tempaeratury na zewnątrz w domu jest stała temperatura.

Zwiększanie temperatury na zasilaniu ogrzewania podłogowego ma za zadanie zwiększenia temperatury grzejnika (drabinki lub innego zamontowanego w układzie) nie jest to dobre ale spełnia swoje zadanie i nie powoduje w/w niedogodności.

Od wydajności cieplnej obwodów podłogowych służą rotametry ewentualnie elektrozawory na rozdzielaczu sterowane, albo centralnie albo indywidualnie poprzez zaawansowane sterowniki temperatury.

Założenia projektowe dla OP są dobre, ale tylko w czasie jego wykonania - ustrzeże się wtedy od niedowymiarowania bo przewymiarowane to są prawie zawsze , potem użytkowanie jest już całkiem inne.

Jak ktoś chce mieć ciepłe panele to nic nie stoi na przeszkodzie zwiększenie temperatury tylko dla tych pomieszczeń, to samo dotyczy drabinek.

ten rdzawy nalot na rotametrach pokazał się właśnie po uruchomieniu drabinek w łazience wiec podejrzewam, że to właśnie z ich wnętrza pokazał się ten nalot. kiedyś znalazłem film jak wyczyścić rotametry bez spuszczani wody, ale niestety nie pamiętam jak to się robiło. jakie macie zużycie gazu w miesiący dla domku około 100mk tak dla porównania?