Coquelicot 10.10.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Przed rozpoczęciem budowy naszej wymarzonej chaty musimy zlecić rozbiórkę starego - ok. 100 lat - niestety rudera nie zabytek drewnianego domu (parterowy z poddaszem użytkowym, wymiary 7,5x8,5). Ile to może kosztować (okolice Warszawy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 11.10.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Ja w lutym rozbierałem dom murowano-drewniany z przewagą części murowanej - ok. 10x10m ze strychem. Oferty ekip kształtowały się od 4,5 do 7 tyś. Wybrałem tą za 4,5 - z małymi problemami udało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 11.10.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Ja w lutym rozbierałem dom murowano-drewniany z przewagą części murowanej - ok. 10x10m ze strychem. Oferty ekip kształtowały się od 4,5 do 7 tyś. Wybrałem tą za 4,5 - z małymi problemami udało się. Któ bierze na siebie wywóz gruzu? Czyżbyś zapłacił 4,5 tez na wywóz. eee chyba nie. A jak z niwelacja terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 11.10.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Któ bierze na siebie wywóz gruzu? Czyżbyś zapłacił 4,5 tez na wywóz. eee chyba nie. A jak z niwelacja terenu? Cena dotyczyła całości - po robocie miał zostać pusty plac, a mnie nic nie obchodziło co się stało z gruzem. Tak jak napisałem z małymi problemami ale się udało. Problemy związane były m.in. z tym gruzem. Ekipa rozbierająca wzięła sobie podwykonawce - gościa z kamazem do wywozu gruzu. Okazało sie, że ponoć mój gruz częściowo wylądował komuś na działce - sprawa do końca nie jest mi znana, bo mając umowę z ekipą na całość prac z wyraźnie zaznaczonym paragrafem, mówiącym, że za wywóz i składowanie gruzu odpowiada wykonawca, sprawa niezbyt mnie obchodziła - gościowi który przyszedł z pretensjami dałem xero umowy i więcej sie nie pokazał. Ale tej ekipy już więcej nie zatrudniłem. Niwelacja też nie wyglądała najlepiej, ale to chyba dlatego że nie przypilnowałem – nie miałem wtedy pojęcia jak to powinno być zrobione fachowo. Uświadomi mnie dopiero gość kopiący fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 12.10.2004 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Niewykluczone, że dogadam się z ekipą budowlaną, żeby zaczęli prace już od rozbiórki, a nie od budowania. Może udałoby się wynegocjować rozsądną cenę, a w dodatku przypuszczam że goście staraliby się nie spaprać roboty - bo przecież za chwilę musieliby działać w tym samym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 14.10.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Niewykluczone, że dogadam się z ekipą budowlaną, żeby zaczęli prace już od rozbiórki, a nie od budowania. Może udałoby się wynegocjować rozsądną cenę, a w dodatku przypuszczam że goście staraliby się nie spaprać roboty - bo przecież za chwilę musieliby działać w tym samym miejscu. To jest bardzo dobre rozwiazanie, jedna z ekip z którą negocjowałem budowę chciała nawet rozebrać mój budynek gratis, ale ta którą ostatecznie wybrałem na rozbiórkę się nie pisała, a ponieważ odpowiadała mi jakościowo, musiałem dobrać kogoś do samej rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 17.10.2004 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 No właśnie... to jest to czego się obawiam. Mam upatrzoną, dobrze sprawdzoną, soildną i w sumie prawie ugadaną ekipę - ale ryzyko z rozbiórką jest takie, że nie będą mieli ochoty sie nią zajmować. Tym bardziej, że działka jest na górce w lesie (taki jej urok ) i dojazd ciężarówą po gruz na perwno nie będzie należał do przyjemności. Pogadamy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts