Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przecieka dach przy kominie mokre deski

Kuji123

Recommended Posts

Witam, dzisiaj zauważyłem na strychu mocno mokre deski oraz membranę w okolicach komina i to gdzieś w tych okolicach musi przeciekać , chyba ze to jest wina wiatru i mocno zacinajacego deszczu . Dachówka ceramiczna , mieszkam od dwóch lat i nie wiem czy to normalne zjawisko ze woda się tam znajduje.martwic się ...?

Zaciek w kotłowni się robi.

IMG_0912.jpg

IMG_0913.jpg

IMG_0914.jpg

IMG_0915.jpg

IMG_0916.jpg

Edytowane przez Kuji123

Może to być zacinanie deszczu i podcieka pod dachówką - bo membrana bardzo kiepsko ułożona i na zgięciach i dziurach może przeciekać.

A dodatkowo jeszcze to jej naprężenie - widać nawet tam gdzie jest sucho , że woda zrobiła sobie wcześniej już plamy :(

• 2 weeks później...

Dzwoniłem do dekarzy i oczywiście nikt nie ma czasu ...

Pewnie będę musiał sam się tym zająć tylko czy od strony zewnętrznej mogę jakoś rozebrać dachówkę ceramiczna po środku dachu czy muszę zacząć od dołu albo od góry i co muszę kupić żeby załatać eeentualne dziury przy kominie albo nieszczelny gąsior ?

A i czy wogole mogę chodzić po takich dachówkach wazę 100kg?

Edytowane przez Kuji123

Zdjęcia pokazują, że przecieki są w kilku miejscach. Folia nie jest od spodu osłonięta i prawdopodobnie straciła swoje właściwości hydroizolacyjne. Jest to kolejny dowód na to, że ten materiał nie nadaje się na krycie wstępne. Oczywiście inną kwestią jest byle jaki montaż. Pozdrawiam.