Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła kondensacyjnego Buderus.

gregory1976

Recommended Posts

Mam zamiar zakupić kocioł kondensacyjny na potrzeby ogrzewania domu o pow. 100 m2, ogrzewanie grzejnikowe (jako główne), wspomagane podłogowym (jeden wspólny obieg, kilka małych pętli z zaworami RTL - łazienki, kuchnia, wiatrołap). Oczywiście również kocioł obsługiwał będzie podgrzewanie wody c.w.u (zbiornik 120-160 litrów) wraz z cyrkulacją. Ze względu na mała powierzchnię domu zależy mi na jak najniższym parametrze mocy minimalnej. Biorę pod uwagę m.in. kotły marki Buderus, ale mam sporo wątpliwości:

- czym funkcjonalnie się różnią poszczególne modele (GB062, GB072, GB172, GB192) w cenach różnice są dosyć spore, ale interesują mnie różnice w funkcjonalnościach które są istotne dla powyżej wymienionych parametrów.

- jakie są faktyczne moce (zakresy dla najsłabszej wersji), w różnych materiałach (instrukcje, prospekty, strona internetowa) pojawiają się różne zakresy mocy dla tych samych modeli kotła.

- jakie oprzyrządowanie trzeba jeszcze dokupić (co już jest w zestawie) w celu uruchomienia kotła (zakładam sterowanie temperaturowe zewnętrzne)

- czy urządzenie zintegrowane ze zbiornikami są droższe w serwisowaniu i potencjalnych naprawach?

Zastanawiam się też nad wyborem kotła innej marki, ewentualnie Vaillant vc 256/5-7, Viessmann vitodens 200-W (13kW).Czy ktoś wie jak wygląda kwestia awaryjności kotłów Vaillant, Buderus, Viessmann. Nigdzie nie znalazłem sensownego porównania funkcjonalnego kotłów. Zna ktoś może jakieś namiary na artykuły porównawcze kotłów kondensacyjnych różnych producentów.

Hej, ja też nie dawno miałem rozkminę jaki kocioł kupić. Był pomysł na piec marki Buderus (najniższe taktowanie mocy) jednak okazało się że jest tylko jeden serwis w okolicy i od razu zrezygnowałem z tego.

Wybór padł na Vaillanta 146 z zasobnikiem 120l, pogodynką oraz z podstawą podłączenia do komina - wszystko w sprzedawany zestawie ;)

Ja na szczęście nie mam problemu z dostępem do serwisu większości z producentów kotłów, więc podchodzę do tematu czysto funkcjonalnie. Ale niestety ciężko cokolwiek znaleźć w kwestii porównania funkcjonalności kotłów poszczególnych producentów. Zależy mi (oprócz jak najniższej mocy minimalnej c.o.) również jak na najwyższej wydajności c.w.u. Wiem, że to ciężko pogodzić, ale szczerze mówiąc nawet prosty parametr wydajności c.w.u (dla kotłów ze zintegrowanym zbiornikiem)wydaje się nieporównywalny między poszczególnymi producentami. Np Viessmann Vitodense 222-F (13 kw, 17kw dla c.w.u - 130 litrów wężownica) podaje 153 litry/10min, a Buderus gb172-14T120 (14kw, 15,1kw dla c.w.u - 120 litrów wężownica) podaje 17,9 litra/min (więc 179 litrów/ 10min). Dla pozostałych modeli tych kotłów (większe moce, inne zbiorniki) Buderus też wypada znacznie lepiej.

• 4 weeks później...

Witam,

Jeżeli interesuje Pana szeroka modulacja mocy kotła, polecam zastanowić się nad kotłem GB062, który posiada modulację mocy w stosunku 1:8. Pozwoli to na osiągnięcie minimalnej mocy 2kW. Kotły GB072 oraz GB062 znajdują się na podobnym segmencie. Główne różnice pomiędzy kotłami GB072 oraz GB062 to:

- GB072 posiada większe naczynie wzbiorcze oraz inny panel sterowania,

- GB072 posiada płytę montażową w komplecie, a GB062 jako osprzęt,

- GB072 posiada większą moc na c.w.u. oraz funkcję booster,

- GB072 posiada modulację mocy palnika 1:4.

Pozostałe różnice nie są znaczne. Informację o nich można znaleźć w naszej dokumentacji. Kocioł GB172 jest kotłem dwufunkcyjnym z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo. Natomiast kocioł GB192 jest kotłem klasy premium. Posiada najbardziej zaawansowane technicznie rozwiązania, wyższej jakości wymiennik ciepła oraz obudowę ze szkła hartowanego. Jeżeli jest Pan zainteresowany wyborem najlepszego rozwiązania zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus