Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie pompy ciepła - proszę o opinie użytkowników

donkacper

Recommended Posts

Witajcie,

Ciekawi mnie czy są tu jacyś użytkownicy polskich pomp ciepła, np exotherm. Proszę Was o opinie i Wasze doświadczenia, przymierzam się do montażu pompy a ceny zagranicznych "markowych" nadal mocno przerażają.

Ja zamontowałem A-pic , nie dawno zamontowałem na razie działa.

Ja mam gejzer kompakt w.

Działa od roku - przypuszczam że tak jak markowe. Nie wiem co markowe mogłyby robić lepiej. Prawie nie bierze prądu - do dziś od 3.11.2018 1470 kWh ( ale to pewnie zasługa domu i dobrego DZ). Nawet ładnie wygląda choć to nie ma większego znaczenia bo w salonie nie stoi.

Jeżeli nie należysz do ludzi, którzy czują się lepiej jak wydają więcej pieniędzy to śmiało berz polską.

Pozdr

• 3 weeks później...

Witam,

Podczas wyboru producenta powietrznej pompy ciepła, poza samym kryterium ceny, należy również wziąć pod uwagę jego renomę na rynku, dostępność części zamiennych oraz to, czy posiada sprawny i rozbudowany serwis. Wybierając pompę ciepła marki Buderus, otrzymujemy produkt o najwyższej jakości wykonania, co przekłada się na wysoką sprawność oraz żywotność urządzenia. Jest to inwestycja na długie lata, w związku z czym dostępność części zamiennych oraz serwisu jest bardzo ważnym aspektem.

Przy okazji zachęcam Pana do zapoznania się z naszymi powietrznymi pompami ciepła z rodziny Logatherm. Istotną zaletą tej pompy jest wysoki współczynnik COP oraz wysoka jakość wykonania. Urządzenie cechuje się również ciekawym wyglądem, dzięki zastosowaniu specjalnego szkła tytanowego dostępnego w dwóch kolorach. Dzięki modulacji mocy grzewczej nie wymagane jest stosowanie bufora. Pompa cechuje się również bardzo cichą pracą poniżej 40dB(A).

Więcej informacji o produkcie może Pan znaleźć na stronie:

https://www.buderus.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/powietrzne-746309-c/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witajcie,

Ciekawi mnie czy są tu jacyś użytkownicy polskich pomp ciepła, np exotherm. Proszę Was o opinie i Wasze doświadczenia, przymierzam się do montażu pompy a ceny zagranicznych "markowych" nadal mocno przerażają.

jasne że są, a w zasadzie byli...

jest wiele, kilka ma nawet tutaj wątki na forum - jak jeszcze nie było takiej oferty na pc p-w, to te wątki były bardzo popularne

PPC Ecopower

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?106670-Polskie-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopower

Ecopol System

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System

Od jakiegoś czasu mało kto tam pisze...nic dziwnego, starzy userzy rzadko się pojawiają, a pasjonatów jak np. ja jest niewielu - zresztą o czym pisać - cały czas przypominać , że działa bezawaryjnie i ze koszty eksploatacyjne są ok? ;)

Ja mam gejzer kompakt w.

Działa od roku - przypuszczam że tak jak markowe. Nie wiem co markowe mogłyby robić lepiej. Prawie nie bierze prądu - do dziś od 3.11.2018 1470 kWh ( ale to pewnie zasługa domu i dobrego DZ). Nawet ładnie wygląda choć to nie ma większego znaczenia bo w salonie nie stoi.

Jeżeli nie należysz do ludzi, którzy czują się lepiej jak wydają więcej pieniędzy to śmiało berz polską.

Pozdr

no jak to co - lepszy marketing i wodotryski...z czegoś ta różnica w cenie jest ;)

• 2 months później...
no jak to co - lepszy marketing i wodotryski...z czegoś ta różnica w cenie jest ;)

Teraz firma gejzer.com ma nową pompę w ofercie. Osobiście ją posiadam. Bardzo ładnie wygląda. Wewnątrz posiada również te same sprężarki co światowe marki, tyle że była 12 tyś tańsza od nich. Chwalę sobie zakup.

• 4 months później...
  • 6 months później...

Posiadam pompe ciepła exotherm, ale nie jestem w pełni zadowolony! Sprzęt chodzi, ale zaliczył dwie awarie. Czesci miały być tanie A wyszło jak zawsze! Ulubionym wytłumaczeniem właściciela firmy to " PRZEPIĘCIE" sprzęt został naprawiony, gwarancja tego nie obejmowała! Dwie awarie i dwa razy te same wytłumaczenie! Oglądałem ostatnio sprzęt konkurencji z Grudziądza nie pamiętam nazwy. Prosta konstrukcja, sterownik z dotykowym ekranem i prosta obsługa. W okolicy jest kilka sztuk zamontowanych i żaden z użytkowników nie narzeka.

Pozdrawiam

Ulubionym wytłumaczeniem właściciela firmy to " PRZEPIĘCIE" sprzęt został naprawiony, gwarancja tego nie obejmowała!

I to jest to, dlaczego od pewnego czasu nigdy nie kupuje polskich narzędzi czy urządzeń.

W większosci wiecznie to samo (są wyjątki) tłumaczenie, a narodowy sport to oszukiwanie innych.

Fałszywie pojmowany patriotyzm każe chwalić własne dziadostwo, zamiast pogonić ich do uczciwego stosunku do klienta.

Problem w tym, że jak ja podpisywalem umowę nie znalazłem wiele info na ten temat! A pierwszy wykonawca(z dwóch:)) polecany był na forum murator! :) dał ciała, a montowal pompy wiodocychych prodylucentow, więc wybrałem producenta z okolicy. Producent okazal się eksporterem z państwa srodka:). Teraz wiem ( wiele wywiadów z okolicy) pompy montowane w Polskim garazu! Brak serwisu przez 6 lat pompa chodzi! Sterowanie proste przez panel dotykowy. Zużycie prądu takie jak ocieplenie budynku. Nie ma co generalizowac! Wydaje mi się, tylko ja trafiłem na kłamczuszka!:). Po szerszym wywiadzie, okazuje się ze to jest jeden na kilku! Czyli średnia EUROPEJSKA!

POZDRAWIAM

Przy pierwszej awarii, ok 2tyg po montazu, poszły przekaźniki. Jak się dowiedziałem, moja pompa była jedną z wielu gdzie je wymieniono. Warto nadmienić, że zrobiono to w ramach gwarancji. A przy drugiej awarii zepsuł się sterownik carel i tu gwarancji nie uznano. Cześć sterowników miało wadę fabryczna, która podobno już naprawiono.

Wytłumaczenie było te same " przepięcie"

Ubezpieczyciel uznał szkodę, więc nie robiłem awantury.

Pozdrawiam