Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaria bojlera??

forlorn81

Recommended Posts

Cześć.

Od ok 6 lat mam zainstalowany w domu bojler Galmet 120l z podwójnym płaszczem. Do niedawna nie było żadnych problemów.

Wszytko się zaczęło kiedy przypadkiem zagotowała się woda w układzie (ja mam archaiczną instalację grzewczą/ grawitacyjną z lat 80'tych)

Od tego czasu zauważyłem że nie mamy ciepłej wody albo jest bardzo słabo ciepła :( Rura doprowadzająca ciepłą wodę jest gorąca a odprowadzająca raczej chłodniejsza i to dużo.

Jedyny sposób żeby nagrzać bojler to zamknąć obieg wody na dom i grzać sam bojler, wtedy się nagrzeje. Do tej pory wystarczyło, że się w piecu paliło i woda w bojlerze była też gorąca (nie było żadnych problemów z bojlerem bardzo go chwalę).

Czy to oznacza że szlag trafił płaszcz wtedy jak się woda zagotowała?? jak to zweryfikować?? Taki bojler może nie kosztuje majątku ale wolał bym być pewien że to awaria płaszcza zanim kupię nowy bojler.

Bardzo proszę o radę.

Instalacja powinna być tak zrobiona, by sam się odpowietrzał.

nie wygląda na zapowietrzony. Koło korka z przodu gdzie można instalować grzałkę są dwa małe zawor właśnie żeby odpowietrzyć ale nie jest zapowietrzony. Obieg czyli gorąca woda też nie bo tam też dałem zawór i woda leci jak lekko odkręcę.

Co jeszcze sprawdzić?? na początku myślałem że zapowietrzony.