Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena PC i kolektora pionowego

killer500

Recommended Posts

To zależy od gruntu i powierzchni ogrzewania w domu. U mnie wyciągnęli jakieś mapy geologiczne i sprawdzali, jak mocno wodonośne są poszczególne warstwy gruntu, następnie ustalono głębokość odwiertów.

PS. na forum są takie instalacje, gdzie 1 mb odwiertu odpowiada 1m2 powierzchni grzewczej (tak jest na przykład u mnie), ale są też instalacje, gdzie na 1m2 powierzchni grzewczej przypada sporo mniej niż 1mb odwiertu, jak też są dolne źródła mocno przewymiarowane...

Edytowane przez magdaseb

[ATTACH=CONFIG]420633[/ATTACH]

Co myślicie o tej wycenie ? cena jak za dobrą pompę PW

Czy wykonanie kolektora na 150 mb wystarczy ?

Zainteresuj się polskimi pompami ciepła, z odwiertami mógłbyś zejść po niżej 40 k zł. Ja za swoją z odwiertami i kotłownią zapłaciłem 40 k zł.

Bez zbytniego wgłębiania się w obliczenia można stwierdzić, że przy piachu 140 m odwiertów jest niewystarczająca.

Zanim zdecydujesz się na konkretną firmę, wpierw zleć audyt OZC budynku. Po wszystkim będzie łatwiej dobrać moc pompy i długość odwiertów.

A jeśli chodzi o firmę, która zrobiła Ci wycenę, daj sobie z nimi spokój.

P.S.

Krótki wątek do poczytania.

odwierty pionowe

Kolejny dłuższy, na temat OZC

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

• 3 weeks później...
Jakiej firmy masz pompę? Jest wiele polskich.

jest wiele, kilka ma nawet tutaj wątki na forum - jak jeszcze nie było takiej oferty na pc p-w, to te wątki były bardzo popularne

PPC Ecopower

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?106670-Polskie-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopower

Ecopol System

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System

Od jakiegoś czasu mało kto tam pisze...nic dziwnego, starzy userzy rzadko się pojawiają, a pasjonatów jak np. ja jest niewielu - zresztą o czym pisać - cały czas przypominać , że działa bezawaryjnie i ze koszty eksploatacyjne są ok? ;)

Bez zbytniego wgłębiania się w obliczenia można stwierdzić, że przy piachu 140 m odwiertów jest niewystarczająca.

Zanim zdecydujesz się na konkretną firmę, wpierw zleć audyt OZC budynku. Po wszystkim będzie łatwiej dobrać moc pompy i długość odwiertów.

A jeśli chodzi o firmę, która zrobiła Ci wycenę, daj sobie z nimi spokój.

P.S.

Krótki wątek do poczytania.

odwierty pionowe

Kolejny dłuższy, na temat OZC

Szanowny Tomaszs131

Od moderatora forum oczekiwałbym pewnej bezstronności i nieco mniejszej nonszalancji.

Oferta, którą zamieścił killer500 na bardzo dobrą pompę gruntową AlphaInnoTec jest w pewien sposób konkurencyjna dla mnie, bo głównie montuję pompy powietrzne, ale...

Takie podejście ze strony moderatora jest trudne do zrozumienia, tym bardziej, że moderator ma czuwać nad regulaminem forum.

Tymczasem moderator mówi wprost:

Kup sobie inną pompę, dużo taniej, poniżej 40k, ja mam właśnie taką pompę firmy XYZ.

Do tego dyskredytuje oferenta pisząc:

„Bez zbytniego wgłębiania się w obliczenia można stwierdzić, że przy piachu 140 m odwiertów jest niewystarczająca.

A jeśli chodzi o firmę, która zrobiła Ci wycenę, daj sobie z nimi spokój.:”

Czy moderator sądzi, że oferent to idiota i to jego pierwsza pompa?

Może killer500 potrzebuje tak z 6kW w szczycie, 10k kwh rocznie, a wziął pompę „8-kę” nominalnie 7,7kW kierując się jakimś tam zapasem.

Może ten piach to tylko pod budynkiem, a nie do 75m, a jeśli już to może mokry, zbity?

Skąd wiadomo jaka tam jest lamda gruntu?

Ile h w sezonie będzie pracowała pompa?

Może ten oferent na tym terenie ma już zamontowanych 20 takich pomp od 10 lat z odwiertami 2x75m?

Oczywiście jest możliwe, że ten oferent Alphy mógł czegoś nie doszacować.

Ale kogo bardziej podejrzewać o błąd i (nie)świadome działanie?

Tego kto montuje i oferuje, czy tego co ma w domu jedną swoją pompę ciepła?

Popatrz moderatorze na swoją własną stopkę - może on ma tak ciepły dom jak twój czyli 30kwh/m2/rok

Skoro ty przy 10kW masz 2x 100m to on przy 7,7kW nie może mieć 2x75m???

Szanowny Tomaszs131

Od moderatora forum oczekiwałbym pewnej bezstronności i nieco mniejszej nonszalancji.

Oferta, którą zamieścił killer500 na bardzo dobrą pompę gruntową AlphaInnoTec jest w pewien sposób konkurencyjna dla mnie, bo głównie montuję pompy powietrzne, ale...

Takie podejście ze strony moderatora jest trudne do zrozumienia, tym bardziej, że moderator ma czuwać nad regulaminem forum.

Tymczasem moderator mówi wprost:

Kup sobie inną pompę, dużo taniej, poniżej 40k, ja mam właśnie taką pompę firmy XYZ.

Do tego dyskredytuje oferenta pisząc:

„Bez zbytniego wgłębiania się w obliczenia można stwierdzić, że przy piachu 140 m odwiertów jest niewystarczająca.

A jeśli chodzi o firmę, która zrobiła Ci wycenę, daj sobie z nimi spokój.:”

Czy moderator sądzi, że oferent to idiota i to jego pierwsza pompa?

Może killer500 potrzebuje tak z 6kW w szczycie, 10k kwh rocznie, a wziął pompę „8-kę” nominalnie 7,7kW kierując się jakimś tam zapasem.

Może ten piach to tylko pod budynkiem, a nie do 75m, a jeśli już to może mokry, zbity?

Skąd wiadomo jaka tam jest lamda gruntu?

Ile h w sezonie będzie pracowała pompa?

Może ten oferent na tym terenie ma już zamontowanych 20 takich pomp od 10 lat z odwiertami 2x75m?

Oczywiście jest możliwe, że ten oferent Alphy mógł czegoś nie doszacować.

Ale kogo bardziej podejrzewać o błąd i (nie)świadome działanie?

Tego kto montuje i oferuje, czy tego co ma w domu jedną swoją pompę ciepła?

Popatrz moderatorze na swoją własną stopkę - może on ma tak ciepły dom jak twój czyli 30kwh/m2/rok

Skoro ty przy 10kW masz 2x 100m to on przy 7,7kW nie może mieć 2x75m???

Tyle że PC gruntowa za 53tys. nie patrząc oczywiście na formę "mam kasę i mnie stać " nie ma sensu

jeżeli można rozważyć PC polskiej firmy za 40-45tys. moim zdaniem warto bo nie odbiega niczym od tych za 10-15 tys. drożej

• 1 month później...

Witam,

Jeżeli szuka Pan sprawdzonej firmy wykonującej dobór i montaż odpowiedniej gruntowej ciepła wraz z rekuperatorem z okolicy Wrocławia, polecam skontaktować się również z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Junkers-Bosch. Marka Junkers-Bosch jest liderem rynku urządzeń grzewczych, dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań oraz produkcji wysokiej jakości urządzeń. Nasz serwis pomoże przy montażu oraz przeglądach okresowych urządzenia. Pompy ciepła Bosch Compress cechują się solidnym wykonaniem oraz posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Marka Junkers-Bosch oferuje gwarancje na swoje pompy ciepła do 5 lat.

Wyszukiwarka instalatorów jest dostępna na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Więcej informacji o naszych pompach ciepła z rodziny Bosch Compress oraz rekuperatorach Bosch Vent 5000, znajduje się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch