Krzyschu 24.10.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Witam wszystkich, Jestem na etapie wykonania kanalizacji zewnętrznej w fundamentach przed zasypaniem. Rozeznałem temat i zdecydowałem się na producenta Wavin SN8 rury lite kielichowe. Mam jednak kilka pytań 1 . Czy w przypadku rur lądujących w ziemi należy stosować na długich odcinkach odstęp 10mm na kompensacje zmiany długości? Jest wiele filmów na youtube ale tylko w jednym przypadku zauważyłem, że instalator cofa rurę na wspomniany odstęp. 2. Przed łączeniem powierzchnia rur powinna być czysta i bez uszkodzeń i głębokich zadrapań. Otóż zrobiłem sobie lekkie zdrapania przy przymierzaniu kształtek (bez uszczelek). Rura złapała jakiś kamyk i jest rysa powierzchniowa. Dyskwalifikuje to kształtkę? Szlifować papierem wodnym? 3. Maksymalne spadki. Trzymam się zasady 2% dla rur DN160. Główna nitka ma takie właśnie nachylenie. Biegnie ona pomiędzy wewnętrznymi ścianami fundamentowymi rozstawionymi na szerokość 2,44m. W rogach mam piony kanalizacyjne. Czy na tych krótkich odcinkach do pionów muszę utrzymać 2% do 15% czy 25% lub więcej? Czy cofać się do pionu K1 jak na rysunku czy też pod kątem 90 st do ściany i wzdłuż ściany do rogu (dłuższa droga ale bez ostrego zakrętu)? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts