Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technika wykonania kanalizacji zewnętrznej PCV

Krzyschu

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem na etapie wykonania kanalizacji zewnętrznej w fundamentach przed zasypaniem.

Rozeznałem temat i zdecydowałem się na producenta Wavin SN8 rury lite kielichowe.

Mam jednak kilka pytań

1 . Czy w przypadku rur lądujących w ziemi należy stosować na długich odcinkach odstęp 10mm na kompensacje zmiany długości?

Jest wiele filmów na youtube ale tylko w jednym przypadku zauważyłem, że instalator cofa rurę na wspomniany odstęp.

2. Przed łączeniem powierzchnia rur powinna być czysta i bez uszkodzeń i głębokich zadrapań.

Otóż zrobiłem sobie lekkie zdrapania przy przymierzaniu kształtek (bez uszczelek). Rura złapała jakiś kamyk i jest rysa powierzchniowa. Dyskwalifikuje to kształtkę? Szlifować papierem wodnym?

3. Maksymalne spadki.

Trzymam się zasady 2% dla rur DN160. Główna nitka ma takie właśnie nachylenie. Biegnie ona pomiędzy wewnętrznymi ścianami fundamentowymi rozstawionymi na szerokość 2,44m. W rogach mam piony kanalizacyjne.

Przechwytywanie.JPG

Czy na tych krótkich odcinkach do pionów muszę utrzymać 2% do 15% czy 25% lub więcej?

Czy cofać się do pionu K1 jak na rysunku czy też pod kątem 90 st do ściany i wzdłuż ściany do rogu (dłuższa droga ale bez ostrego zakrętu)?

Pozdrawiam

Krzysiek