maccza 25.10.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Proszę o podpowiedź w następującej sprawie: W jaki sposób wykonać podłogę na strychu na jętkach? Strych ma być "lekko" użytkowy (skład na drobne rzeczy, wyjście na dach itp). Jętki i krokwie mam 8 x 20 cm. Sufit nad poddaszem użytkowym będzie ocieplony 20 cm wełna między jętki / krokwie + 10 cm poprzecznie na stelażu + płyta GK. Czy można podłogę na strychu wykonać poprzez nabicie na jętki płyt OSB 25 mm? Naczytałem się już w sieci różnych rzeczy np. żeby:- nie nabijać płyt na jętki tylko najpierw poprzecznie nabić łaty, potem płyty (jętki są co 80 cm)- nie używać gwoździ tylko wkrętów- pod płyty dać folię paro-przepuszczalną z ekranem (paroizolacja pójdzie też na wełnę przed płytami G-K; połacie na strychu docieplę 20 cm wełną aż do kalenicy) Jak to zrobić żeby nie spierniczyć tematu? Chcę robić sam, bo bardzo lubię grzebać przy naszej budowie tam gdzie czuję, że sobie poradzę. Proszę o porady i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 25.10.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Osb 25 wystarczy samo. nie trzeba dodatkowo nabijać łat chyba że rostawy pomiędzy krokwiami są bardzo duże choć ja osobiście będe nabijał łaty co mniej więcej 40 cm i daje osb 18. Żadnej foli nie dawać przykręcić wkrętami zostawiając niewielką szczelinę pomiędzy płytami. Ps. następnym razem dopisuj się do istniejących tematów a nie zakładaj nowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.10.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Moim zdaniem wygodniej wbrew pozorom z nabijaniem łat. Płyty OSB już 18mm ważą ok 36 kg, grubsze to już w ogóle. Plus wytrzymałość na graty takiej podłogi nabitej będzie zawsze większa, niż samej osb. Robiłem taka podłogę w sierpniu i użyłem 18mm, w tym jedna 10mm mi została z wcześniejszych etapów i jej wytrzymałość okazała się taka sama jak 18mm, a wyszłoby znacznie taniej.Nie wiem czy robisz sam czy z pomocą i skąd kupujesz OSB. Wziąłem z Castoramy i poprosiłem o przecięcie na pół - łatwiej było je wnosić, były lżejsze i wygodniejsze w manewrowaniu na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 25.10.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 aaa zapomniałbym. Nabijając deski masz mniejsze straty bo nie musisz pilnować aby płyta skończyła się na jętce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.10.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Dokładnie, docinaliśmy tylko ostatni rząd + otwór pod wyłaz strychowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 25.10.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Podłogę na swoim strychu wykonałem z desek. Cena wychodziła podobna, ale też poniekąd byłem zmuszony. Nie miałem czasu (możliwości) zrobić tego przed montażem sufitu z rygipsów na poddaszu, pozostał mi do manewrów właz, przez który płyty OSB nie miałem szans przeciągnąć, a deski i owszem. Desek nie przybijałem ani nie przykręcałem, po prostu położyłem swobodnie, leżą jak ulał, można swobodnie po nich chodzić.Zamiast łat użyłem tych samych desek co do podłogi, tylko ułożyłem na sztorc i dołożyłem przy okazji 10 cm wełny mineralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts