Leonsjo 25.10.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Cześć!w domku posiadam od kilku lat instalacje ogrzewania składającą się z pieca CO oraz kominka PW. Te dwa obiegi połączone są przez wymiennik płytowy.Używam tej instalacji bez problemów. Odkryłem jednak, że podłączenie wymiennika płytowego nie jest poprawne. Zasadą podłączenia wymiennika jest połączenie obiegów przeciwprądowo. U mnie podłączenie jest równoległe- bieg wody z kominka idzie w tym samym kierunku co układ odbierający.Moje pytanie jest następujące:1. Jakie skutki są takiego podłączenia?2. Czy układ generuje straty?- wydaje mi się, że nie ponieważ, ciepło przecież tamtędy nie ucieka. Dzięki wielkie za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.10.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Zapewne , gdyby był miernik mocy przekazanej to wymiennik pracował z mniejszą wydajnością (sprawnością). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leonsjo 25.10.2018 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Rozumiem w takim razie, że wymiennik mniej sprawnie oddaje ciepło, tzn wolniej.Skutkiem może być szybsze nagrzanie wody w obiegu kotła i wolniejsze jego oddanie.Mankament może być łatwiejsze przegrzanie pieca.Strat cieplnych samych w sobie nie powinienem miec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.10.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Rozumiem w takim razie, że wymiennik mniej sprawnie oddaje ciepło, tzn wolniej. Mniej tzn woda wypływająca z tak podłączonego wymiennika jest chłodniejsza, mniej energii cieplnej jest przekazywane do wody podgrzewanej. Mankament może być łatwiejsze przegrzanie pieca. Więcej energi zawartej w wodzie wraca do źródła, a więc tak Strat cieplnych samych w sobie nie powinienem mieć. Tak, straty w spalaniu opału szczególnie dla palnika na paliwo stałe. Ale obracamy się w czystej teorii, jeśli wymiennik jest zaizolowany jak i rurociąg, to te różnice w tak małych mocach są niezauważalne, pomijane, w granicach błędu obliczeniowego lub w granicach naszej dyskusji jest wpływ lub go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leonsjo 25.10.2018 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Dzięki serdeczne za pomoc.Rozważałem, rozlutowanie całości i zalutowanie w formie poprawnej dla układu... ale z informacji jakie pozyskałem wygląda na to, że nie jest to konieczne i da się z tym żyć.Dziękuje raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts