Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błędnie podłączony wymiennik płytowy- skutki

Leonsjo

Recommended Posts

Cześć!

w domku posiadam od kilku lat instalacje ogrzewania składającą się z pieca CO oraz kominka PW. Te dwa obiegi połączone są przez wymiennik płytowy.

Używam tej instalacji bez problemów. Odkryłem jednak, że podłączenie wymiennika płytowego nie jest poprawne.

Zasadą podłączenia wymiennika jest połączenie obiegów przeciwprądowo. U mnie podłączenie jest równoległe- bieg wody z kominka idzie w tym samym kierunku co układ odbierający.

Moje pytanie jest następujące:

1. Jakie skutki są takiego podłączenia?

2. Czy układ generuje straty?- wydaje mi się, że nie ponieważ, ciepło przecież tamtędy nie ucieka.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Rozumiem w takim razie, że wymiennik mniej sprawnie oddaje ciepło, tzn wolniej.

Mniej tzn woda wypływająca z tak podłączonego wymiennika jest chłodniejsza, mniej energii cieplnej jest przekazywane do wody podgrzewanej.

Mankament może być łatwiejsze przegrzanie pieca.

Więcej energi zawartej w wodzie wraca do źródła, a więc tak

Strat cieplnych samych w sobie nie powinienem mieć.

Tak, straty w spalaniu opału szczególnie dla palnika na paliwo stałe.

Ale obracamy się w czystej teorii, jeśli wymiennik jest zaizolowany jak i rurociąg, to te różnice w tak małych mocach są niezauważalne, pomijane, w granicach błędu obliczeniowego lub w granicach naszej dyskusji :) jest wpływ lub go nie ma.