Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie, mam taki kilka pytań odnośnie podłączenia instalacji gazowej do budynku mieszkalnego.

1. Czy na wykonanie instalacji gazowej w budynku mieszkalnym już użytkowanym potrzebuje pozwolenia na budowę ?

2. Czy potrzebuje mapy do celów projektowych do instalacji od skrzynki którą wykona gazownia do domu- cała instalacji przebiegałaby po mojej działce ?

3. Jeżeli wymagane jest pozwolenie to trzeba przechodzić całą procedure tak jak w przypadku budowy domu czy jest to w jakiś sposób uproszczone

4. Czy instalacja gazowa od skrzynki do domu do kotła może być zainstalowana na budynku ? czy musi być koniecznie w ziemi ?

5. Czy mając w domu instalacje CO w miedzi i podłogówke w pcv będzie potrzeba wymiany czy można się podpiąć ewentualnie do istniejącej instacji CO

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/242422-przy%C5%82%C4%85cze-gazowe-w-istniej%C4%85cym-budynku/

Witam wszystkich serdecznie, mam taki kilka pytań odnośnie podłączenia instalacji gazowej do budynku mieszkalnego.

1. Czy na wykonanie instalacji gazowej w budynku mieszkalnym już użytkowanym potrzebuje pozwolenia na budowę ?

TAK

2. Czy potrzebuje mapy do celów projektowych do instalacji od skrzynki którą wykona gazownia do domu- cała instalacji przebiegałaby po mojej działce ?

TAK

3. Jeżeli wymagane jest pozwolenie to trzeba przechodzić całą procedure tak jak w przypadku budowy domu czy jest to w jakiś sposób uproszczone

Mniej wymagań, ale warunki przyłączenia, projekt i końcowe odbiory gazu i wentylacji oraz dokumentacja z tym związana muszą być dla nadzoru budowlanego.

4. Czy instalacja gazowa od skrzynki do domu do kotła może być zainstalowana na budynku ? czy musi być koniecznie w ziemi ?

Może być na elewacji budynku, jednak wszystko zależy od wydanych warunków przez PGNiG .

5. Czy mając w domu instalacje CO w miedzi i podłogówke w pcv będzie potrzeba wymiany czy można się podpiąć ewentualnie do istniejącej instacji CO

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Może zostać taka instalacja.

https://forum.murator.pl/topic/242422-przy%C5%82%C4%85cze-gazowe-w-istniej%C4%85cym-budynku/#findComment-7591951

Dzięki za odpowiedz trochę mi się rozjaśniło, dopytam jeszcze :

1. Czy jak miałem mapę do celów projektowych 5 lat temu do instalacji wod-kan to moge jej użyć teraz?

2. Piewszym krokiem jakim powinieniem wykonać to udać się do Pgnig i wystąpić o warunki przylącznia tak ? Tam popytać o jakiegoś projektanta i później dalej wszystkie formalności związane z budową?

3. Jak wygląda jeszcze sprawa z kominem - mam komin z wkładem nierdzewnym , czy można się do niego podłaczyć ? Czy lepiej kocioł z zamkniętą komorą spalania i wtedy tylko oddzielny wylot na zewnątrz ?

4. Normalnie muszę mieć kierownika budowy tak jak prz budowie domu?

5. Jaki możę być koszt wykonania projektów , instalacji z niezłym kotłem do ogrzewania wody i CO - odległość około 20 m od skrzynki do domu oraz wykonania przyłącza?

https://forum.murator.pl/topic/242422-przy%C5%82%C4%85cze-gazowe-w-istniej%C4%85cym-budynku/#findComment-7591988

Dzięki za odpowiedz trochę mi się rozjaśniło, dopytam jeszcze :

1. Czy jak miałem mapę do celów projektowych 5 lat temu do instalacji wod-kan to moge jej użyć teraz?

Nie, mapa do celów projektowych ma niewielki"okres gwarancji"

2. Piewszym krokiem jakim powinieniem wykonać to udać się do Pgnig i wystąpić o warunki przylącznia tak ? Tam popytać o jakiegoś projektanta i później dalej wszystkie formalności związane z budową?

Tak

3. Jak wygląda jeszcze sprawa z kominem - mam komin z wkładem nierdzewnym , czy można się do niego podłaczyć ? Czy lepiej kocioł z zamkniętą komorą spalania i wtedy tylko oddzielny wylot na zewnątrz ?

Wszystko zależy od zastosowanego kotła i jego warunków podłączeniowych - ale można wykorzystać taki komin dokładając np wewnątrz komin spalinowy o mniejszej średnicy.

4. Normalnie muszę mieć kierownika budowy tak jak prz budowie domu?
Tak , prowadzi również dziennik budowy.

5. Jaki może być koszt wykonania projektów , instalacji z niezłym kotłem do ogrzewania wody i CO - odległość około 20 m od skrzynki do domu oraz wykonania przyłącza?

Koszt projektu to tak od 600 do 1500 , koszt przyłączenia jest stały , dla całej Polski. W przypadku budowy przyłącza o mocy do 10 m3/h i długości do 15 m to 2500 zł - 4 000 zł, natomiast każdy dodatkowy metr przyłącza oraz punkt, czyli zawór i trójnik - 150 zł., (od skrzynki do domu i w domu)odbiór 200,- wentylacja 200, komin ok 1300zł

usługi geodezyjne zazwyczaj 1000-2000 zł, szafka gazowa z montażem około 300-800 zł.

Mam nadzieje, że czegoś nie zapomniałem, ale jest tu wielu użytkowników to coś dopowiedzą.

https://forum.murator.pl/topic/242422-przy%C5%82%C4%85cze-gazowe-w-istniej%C4%85cym-budynku/#findComment-7592004

witam,czy ktoś sie może oretuje w temacie takim jak to wyglada. Mieszkam w domu rodzinnym w ktorym jest przyłaczony gaz ale nie korzystaja rodzice poniewarz za nie placenie rachunkow odcieli. i moje pytanie jest takie, bo zapisana mam polowe czesci domu na siebie i wszystko osobno sobie wykanczam i wogole i teraz bym chciala zrobic sobie ocieplanie na gaz wlasnie i czy dostane dostep do niego jaki nowy klijent czy po wczesniejszym ulegurowaniu dopiero długu?
https://forum.murator.pl/topic/242422-przy%C5%82%C4%85cze-gazowe-w-istniej%C4%85cym-budynku/#findComment-7592386

Tak , po uregulowaniu długu, można starać się o przywrócenie dostawy gazu do punktu poboru paliwa gazowego. I proponował bym właśnie od tego zacząć. Wystąpić o warunki przyłączenia do sieci - wtedy okaże się, że już takowe wydano, jeśli posiadasz inne nazwisko,może się udać, jeśli nie dostaniesz jasną odpowiedz co i jak trzeba załatwić.

Z reguły zgodność musi istnieć pomiędzy punktem odbioru i adresem.

https://forum.murator.pl/topic/242422-przy%C5%82%C4%85cze-gazowe-w-istniej%C4%85cym-budynku/#findComment-7593863

Na miejscu :) zawsze można się dopytać szczegółów, nawet jeśli dojdzie do "uregulowania długu" można negocjować , że np będzie to w ratach, rozłożone w czasie, anulowane w części, itp. Można również umówić się z kierownikiem oddziału to też są ludzie i z reguły jeśli np się zmienili (bo nie znam przyczyny wcześniejszych zatargów).

Można dopytać się jak to zrobić dobrze do kogo napisać.

W dzisiejszych czasach wiele rzeczy można załatwić przez internet , ale takie załatwia się osobiście, niekiedy z kartką papieru na której należy napisać dosłownie "prośbę o umorzenie długu" bo nikt nie może od tak zniwelować czy podarować komuś jakiegokolwiek zobowiązania bez pisma zainteresowanego które się opiniuje i trafia do księgowości, na jego podstawie nadając mu odpowiedni nr sprawy "czyści się konto :)

Życzę powodzenia, Pozdrawiam serdecznie.

https://forum.murator.pl/topic/242422-przy%C5%82%C4%85cze-gazowe-w-istniej%C4%85cym-budynku/#findComment-7593873