Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień Dobry,

w domu planuję zrobić drzwi wewnętrzne tzw. "jak od stodoły" natomiast z desek z leroy merlin czyli pewnie sosna. Chcę postarzyć drzwi tzw przecierką. Orientowałam się trochę w temacie ale chciałabym prosić o poradę jak najlepiej i czym najlepiej pomalować aby uzyskać preferowany efekt.Nie jest tak łatwo o precyzyjne wskazówki w tym temacie.

Zastanawiam się nad dwoma efektami:

1. jak na zdjęciu "preferowany efekt 1" - przeważa niebieski (taki niebieskie albo troszkę ciemniejszy odpowiadałby mi), a pod nim biel.

2. jak na zdjęciu "preferowany efekt 2" tylko zamiast żółtego u mnie byłby kolor rdzawy i gdzieniegdzie brąz.

Chciałabym Was prosić o opisanie co po kolei i czym robić. Słyszałam, że można bejcami, pastami bielącymi (w pierwszym efekcie pewnie najpierw trzeba pomalować na biało a potem niebieskim i przecierać ale czy bejcą, czy lakierobejcą -czy tak jak piszę, co do drugiego efektu to nie mam pojęcia - jak uzyskać taki efekt aby zastosować trzy kolory.

Pytanie też jakiej firmy produkty zastosować - jakie najlepsze. Sprawdzałam też w leroy merlin nie ma takiego niebieskiego (może wiecie jaka firma oferuje taka nietypową kolorystykę).

Będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc.

preferowany efekt 2.jpg

preferowany efekt 1.jpg

https://forum.murator.pl/topic/242429-drzwi-jak-od-stodo%C5%82y-jak-i-czym-pomalowa%C4%87efekt-przecierki/

• 2 weeks później...