Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit - smugi po malowaniu

Recommended Posts

Witam

temat stary jak świat ... Sufit pomalowałem bezpośrednio na starą farbę akrylową, bez gruntowania - powłoka starej farby idelanie się trzymała, bez zanieczyszczeń itp. Pierwsza warstwa malowane w pasy równolegle do okna, druga warstwa prostopadle. Niestety pozostały konkretne smugi. Męczę się z tym od tygodnia i leci już chyba z 7 warstwa i dalej jest ciągle to samo - zostają smugi. Maluje wałkiem 25 cm na teleskopie (wcześniej chyba 18 albo 15) ze średnim włosiem (wcześniej z długim i to samo) - farba obecnie to Śnieżka do sufitów akrylowa, głęboki mat. Pokój ejst dośc duży więc podzieliłem sufit na 4 partie - pasy równoległe do okna i maluje w podobnym schemacie jak niżej. Staram się nie jeździć suchym wałkiem, nie dociskać i kończyć ruch wałka w jednym kierunku i efekty cały czas takie same...

37b819997eb8bc79b911d8c6f24c-malowanie_sufitu_3.jpg

Skończyły mi się już pomysły co robić ... Mam jeszcze lateksową emulsję podkładowa grunt Śnieżki - miało być na ściany, ale może coś pomoże na sufit ? Jakieś pomysły ? Czy ewentualnie zeszlifować sufit papierem 180 np, i dokupić jakiś grunt pod akryl/na akryl ?

Edytowane przez Blahblah

• 2 months później...

Witaj Blahblah , tego typu efekt powstaje na skutek zbyt szybkiego wysychania farby na brzegach (miejscach łączenia), co często można zaobserwować w okresie grzewczym, kiedy centralne ogrzewanie powoduje dość znaczne wysuszanie powietrza. Dlatego najlepiej przed malowaniem doprowadzić pomieszczenie do temperatury ok. 19-20 stopni, nawet jeśli jest konieczność otwarcia okien, ponieważ wydłuży się tzw. czas otwarcia (możliwość łączeń) i czas rozlewności powłoki lakierniczej. Proponujemy również delikatne rozcieńczenie farby (do 20 %), co spowoduje łatwiejsze rozprowadzanie się produktu i pomoże w ujednoliceniu powierzchni. Należy pamiętać, aby nakładanie powłok malarskich przebiegało szybko i sprawnie, tak by farba nie zdążyła wyschnąć. Malujemy równoległymi, nachodzącymi na siebie pasami, od jednej krawędzi do drugiej, zgodnie z zasadą „mokro na mokro”.

Pozdrawiam Ekspert Dulux

czy ten rysunek ma poprawne proporcje i opis? i powierzchnia to 150x150cm?malowana w dziewięciu "polach"? jeśli tak to 1,5m na kiju na raz ciąniesz, obie wartswy zgodnie z padaniem światła (czyli prostopadle do okna), mokre na mokre (ale mokre a nie półsuche końcowki), wjeżdzajaca odważnie acz z wyczuciem na poprzednie pasy, przy siedmiu już powłokach to może i już z powierzchni coś zostawać i może już podłoze wymagać lekkiej interwencji, możesz też spróbowac zastosować trick z fazowaniem krawędzi wałka którym malujesz (nożyczkami ostrymi strzyżesz na fazę lub półokrągło obie krawędzie włosia wałka)

edit: dopiero zauważyłem to odgrzany ze post sprzed 2 mies :D autor pewnie już zapomniał o malowaniu:D