nana123 26.10.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Mam pytanie do osób znających nieco branżę okien. Czy okna Dako DPB 73+ i Abakus redArte 73mm, z pakietami trzyszybowymi. w praktyce różnią się czymkolwiek, skoro oba są na profilach brugmann 73 oraz mają pakiet szybowy Ug=0,6? Zastanawiam się które wybrać, ale dla laika to jedne i te same okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psotnik 27.10.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Różnią się nazwą handlowa. Jest to profil posiadający 5 komór oraz gróbość zabudowy 73mm. W ofercie Abakusa system RedArte standardowo jest na pakiecie dwu szybowym czyli za trzecią szybę dopłacasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana123 27.10.2018 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 W Dako też za 3 trzeba dopłacić. Dowiedziałam się, że różnią się jeszcze okuciami, abakus ma Roto, a Dako ma okucia Maco, nie wiem czy to jakaś istotna różnica. Zastanawia mnie tylko z czego wynika różnica w Uw okien referencyjnych. Abakus podaje 1.1 przy pakiecie trzyszybowym, a Dako 0,83 z ciepłą ramką. Czy ciepła ramka obniżałaby aż o tyle współczynnik Uw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.10.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Sprawdź parametr Ug pakietu. Spotyka się od u0,5 do U 0.7 Ciepła ramka jest warta a podaje sie ze daje ok7% cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana123 28.10.2018 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Dzięki. A wiesz może o ile % cieplej jest przy pakiecie u 0,5 w porównaniu do 0,6? Czy jest sens wstawiać pakiet 0,6+Ciepła ramka do okien ze słabym profilem, bo o Uw 1,3 (73mm)? Czy wybór okien z profilem ramy 73mm i profilem skrzydła 84mm będzie istotnie lepszym wyborem niż całość na profilu 73mm? Czy taka hybryda to tylko zabieg marketingowy? Przy założeniu że pakiet szybowy będzie ten sam. I czy przy ograniczonych funduszach lepiej zdecydować się na okna 73mm+ Ciepła ramka, czy grubsze skrzydło ale bez CR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.10.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Różnica między szybami U 0,5 a 0,6 jest nikła. To podstawowy parametr liczony przez programy i sprzedawca powinien go bez problemu podać. Przy wymianie okien w ogóle bym się tym nie przejmować. Jest także szansa, że szyby 0,6 mogą nie "parować" od zewnątrz. Czasem mają lepsze parametry g i Lt. ale to inny poziom wiedzy. Tak samo nie tyle jest istotna marka okuć, co ich standard. Każde może być zastosowane w wersji ubogiej czy wręcz niewystarczającej Ty powinnaś się skupić na dobrym montażu. Dociekać co zrobią w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 29.10.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Max grubość pakietu który wejdzie w Brugmana AD to 44mm i ma on U=0,6. Pomijam mało realne sytuacje zastosowania pakietów na szkle 3mm czy z powłoką ONE. Klasa produktów porównywalna (średnia) , ja z sobie tylko znanych powodów wziąłbym Abakusa. Oczywiście okno oknem a montaż montażem i tu mogą wyniknąć prawdziwe różnice. P.S. Zadziwiło mnie Uw podawane przez Dako, sprawdziłem, jest ze szkłem 36mm na kryptonie,nonsensownie drogim. Robienie idiotów z niekumatych klientów Edytowane 29 Października 2018 przez IVO333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana123 29.10.2018 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Zgadzam się, ze do brugmana AD nie wejdzie 0,5, co wyraźnie zaznaczył jeden z producentów w swoim katalogu, nie przeszkadzało to jednak sprzedawcy zaproponować mi ten pakiet, uprzedzając tylko, że przepuszcza mniej światła (jeśli dobrze pamiętam). Niestety z przykrością stwierdzam, że nie on jeden mijał się z ofertą producenta. Czyli jak rozumiem to Uw 0,83 nie dotyczyło zwykłego pakietu 0,6 + ciepła ramka tylko jakiejś wypasionej wersji? Szkoda, że producenci oferując konkretny system, nie podają Uw dla standardowego wyposażenia... Zastanawiałam sie też nad Abakusem redArte energy, ale nie wiem czy ta oferta różni się czymś od redArte oprócz ładniejszych klamek;) i ciepłej ramki w standardzie, tyle że przy pakiecie 2szybowym, więc zakładam że do trzyszybowego i tak musiałabym dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psotnik 03.11.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Na parametr UW czyli współczynnik przenikania ciepła dla całego okna składa się współczynnik przenikania szyby UG oraz współczynnik przenikania ramy uf. Dla brigmana 73 Uf=1 a dla brigmana 82 Uf=0.5. Do profilu z pięcioma komorami można zastosować pakiet z UG=0.5 ale jest na powłokach one co powoduje ciemniejsza szybę.Co do Abakusa system Energy bardziej się opłaca jeżeli bierzesz pakiet trzy szybowy w innym przypadku lepiej dopłacić za ramkę i klamkę. Ps. Producent jest w stanie podać parametr UW dla konkretnego okna ponieważ zmieniają się wymiary tam oraz pakietów szybowych. Przez co można zauważyć że małe okna mają większy współczynnik UW wynikający z małej powierzchni szyby, który obniża współczynnik Uw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana123 03.11.2018 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Brugman 73 to profile o uf 1? Wydaje mi się, że 1,3... Co do Abakus energy już doczytałam, że różnią się tylko ciepłą ramką i klamką, reszta zalet to chyba tylko bełkot marketingowy. Nawet różnica w cenie odpowiada tej, która wynika z cennika producenta (za ramkę i klamki). Niemniej powoli skłaniam się właśnie do Abakusa, tylko nadal nie wiem na ile opłaca się brać ciepłą ramkę do 40-letniego domu... Różnica w kwocie dla moich okien to ok 500 zł, niby nie jakoś kosmicznie dużo, ale szkoda i tego, jeśli ta ramka miałaby niczego nie zmieniać na lepsze. Uw obniża o 0,1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psotnik 03.11.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Przenikalność ciepła dla profila brigmana to Uf=1. Jezeli chodzi o ciepłe ramki to zależy od ciebie. Do mnie jak dzwonią klienci i pytają się o dobór okna to wszyscy chcą jak najcieplejsze itp. nie biorą pod uwagę innych czynników takich jak np. słaba izolacja budynku czy sposób montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana123 03.11.2018 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Hmm a możesz podać źródło tych danych? Bo w internetach piszą o uf 1,3 dla profilu 73mm. Czy gdyby Uf było 1, Uw dla moich okien wahałoby się między 1,12-1,17 (bez cr), bo wydaje mi się to niemożliwe, chociaż dokładnego wzoru na Uw nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psotnik 03.11.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Miałem to na szkoleniu ale faktycznie w internecie jest Uf 1.3 muszę to w takim razie zweryfikować. Co do UW sam tego nie obliczasz ponieważ zależne jest to od powierzchni pakietu szybowego oraz wymiarów samego okna. Zawsze możesz uzyskać od producenta deklaracje zgodności, w którym producent podpisuje się pod wspolczynnikami itp. ( deklaracje są teraz bardzo modne ze względu na dotacje unijne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 03.11.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Dawno, dawno temu, kiedy okna konstruowali technicy źródło mówiło tak jak na obrazku. Potem ludzie zaczęli kupować cyferki, współczynniki i parametry więc techników pogonili do kąta marketingowcy i dali klientom to czego chcą..... Tak, to dokładnie te same profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 03.11.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Miałem to na szkoleniu ale faktycznie w internecie jest Uf 1.3 ................................. ( deklaracje są teraz bardzo modne ze względu na dotacje unijne) Nie uważałeś na szkoleniu bo strzeliłeś cyferkami dotyczącymi pakietów szybowych. BE82 Uf =0,5????????????? A deklaracje nie są modne tylko obowiązkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psotnik 03.11.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Tak jak napisałem wyżej zorientuje się z wspolczynnikami. Dużo prywatnych inwestorów nie wymaga deklaracji sądzę że z niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana123 03.11.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Dawno, dawno temu, kiedy okna konstruowali technicy źródło mówiło tak jak na obrazku. Potem ludzie zaczęli kupować cyferki, współczynniki i parametry więc techników pogonili do kąta marketingowcy i dali klientom to czego chcą.....[ATTACH=CONFIG]421189[/ATTACH] Tak, to dokładnie te same profile. Ano właśnie... Na stronie producenta jest dokument po holendersku - i choć słowa nie rozumiem - Uf 1,5 rzuca się w oczy... Ech i co mi z dylematów czy obniżać Uw ciepłą ramką, jak się to nijak ma do rzeczywistości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.11.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Psotnik. Edytuj swoje wpisy bo wprowadzają w błąd. Zakladam ze pokręciłeś uf z mozliwym do zastosowania ug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.11.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Ech i co mi z dylematów czy obniżać Uw ciepłą ramką, jak się to nijak ma do rzeczywistości... Przeznaczeniem "ciepłej ramki" nie jest obniżanie wartości Uw współczynnika przenikania ciepła okna. Tak zwana "ciepła ramka" wpływa korzystnie na wartość temperatury występującej po stronie wewnętrznej w brzegowej części szyby zespolonej na styku szyby z kształtownikiem. Tym samym przesuwamy w górę wartość temperatury punktu rosy w tej części okna, co sprawia, że w okresie sezonu grzewczego zjawisko wykraplania wody na szybie wystąpi później a przy łagodnej zimie może w ogóle. Korzystna zmiana wartości liniowego mostka cieplnego w tym obrębie przy okazji pozytywnie wpływa na wartość współczynnika przenikania ciepła Uw, ale to niejako "produkt uboczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof93 17.11.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Co to jest ta powłoka ONE jeżeli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts