Fugaz 26.10.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Witam, Chciałbym poprosić o rade. Nadszedł czas wyboru bramy garażowej i mam dylemat - pewnie jak wielu innych. Zebrałem kilka ofert - odrzuciłem najtańsze i najdroższe, a na polu walki zostały 3 do wybory. Wiem, że ostatecznie i tak wybór podejmuje ja, ale super jakbym czegoś od Was mógł się dowiedzieć. Ogólnie brama standard na jeden samochód w kolorze stolarki złoty dąb (o kolorze nie dyskutujemy) został wybrany i już A więc tak mam do wyboru w tej samej cenie bramy; Hormann renomatic light(malowane) + napęd promatic oraz bramę rodzimego producenta nitus - panel epco, a za napęd odpowiada silnik somfy oklejane w kolorze. Ewentualnie ciut drożej +350pln hormann renomatic (już bez light) oklejane w kolorze + napęd pro matic Z góry dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 27.10.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Czemu nie Wiśniowski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 27.10.2018 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Brama Uni Pro z napędem metro 800 po rabacie 20% wyszła prawie 1500 drożej. Więc nie biorę jej pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 27.10.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Czemu nie Wiśniowski? W Wiśnowskim zwariowali i dali kilka podwyżek w tym roku. W lutym miałem wycenę bramy 2500x2250 na 4100 brutto a w październiku to samo już 5800... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.10.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Czemu nie Wiśniowski? Weź przestań Bramy Wiśniowskiego ! odłazi (odkleja się robią się powietrzne pęcherze) okleina po 5 latach, gwarancja tego nie obejmuje, a wygląda gorzej niż źle...zastanawiam się jak to i czym można naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.10.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Znajdź jakiegoś miejscowego składacza bram i zamów u niego. Panele wszędzie są takie same, docinane i kupowane u jednego dostawcy. Prowadnice są standardowe, napędy ... większość to chinole ... po co przepłacać. Brama garażowa to nie zakup na całe życie ... można olać pewne sprawy. U Horma i Wiśni to zapłacisz za naklejkę na bramie, reszta będzie podobna jak za bramę o połowę tańszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.10.2018 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Prowaďndice wszędzie takie same ??? Ciekawa (nieprawdziwa) informacja Chinole powiadasz...tez nie do końca prawda Chinol "no name" a Chinol dla uznanego producenta to zupełnie różne dwa produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 28.10.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Moge polecic tu sie nic nie odkleja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.10.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Panele mogą być pozornie takie same, ale różnią się pokryciem. Widuję bramy które się błyszczą jak chińskie drzwi na słońcu. Będą miały inne detale, wykończenie itp. A prowadzenia to już autorskie technologie producentów. Także mówienie "to samo" jest zbytnim uproszczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 28.10.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 W Wiśnowskim zwariowali i dali kilka podwyżek w tym roku. W lutym miałem wycenę bramy 2500x2250 na 4100 brutto a w październiku to samo już 5800... w wiśniowskim w tym roku były dwie lub trzy podwyżki bramy drożały ale nie az tak , i z ciekawostki z sprawdziłem po aktualnych cenach ta brama kosztuje dziś z montażem w granicach 4100 brutto , wiec firma pewnie chciała zarobić wicej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.10.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Napęd - chinol wystarczy wybrać taki który ma dobre opinie i przyzwoitą cenę. Panele pozornie takie same to wystarczy zażądać od tego co sprzedaje bramy żeby pokazał co w tym panelu jest i porównać ... co powiedzą a nic nie powiedzą panie pianka i okleina, zawias i tyle. Prowadnice różnią się wizualnie, rola ta sama, żadna z nich kawy nie umie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.10.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Moge polecic tu sie nic nie odkleja Pokazujesz nową bramę....napisałem za 5 lat moja obecnie ma 7 i pęcherzy przybyło ale przynajmniej kolor nie wyblakł a połysk nie zmatowiał - pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 28.10.2018 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Nie oglądałem jeszcze bramy Hormana. Ale od środka jest srebrny (pewnie gdzieś koszty trzeba ciąć). Drugi temat to połączenie później pod jeden pilot bramy garażowej i w przyszłości wjazdowej. Trzeba później brać tego samego producenta napędu? Czy można łączyć różne i tylko parować pilota?Odnośnie paneli - oglądałem tylko tę polską - panel jak panel - pianka,ocynk okleina. Mają inne okleiny do paneli, które są od południa i mogą się rozklejać od wysokiej temperatury. Ja mam bramę od wschodu więc ogólnie mnie ten problem mało dotyczy. Gwarancja na bramę 2 lata, a Hormann daje 10 lat - obie firmy na napęd dają 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quiCx 28.10.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Napędy możesz mieć różne, sterownik warto wybrać ten sam jak będziesz chciał to parujesz Smartfona po przez naciśnięcie odpowiedniego guzika na sterowniku w aplikacji na smartfonie skanujesz przez przez kilka sekund otoczenie, pokazuje Ci dwa sterowniki odpowiednio je podpisujesz np. Brama wjazdowa. Garaż. I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 29.10.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Pokazujesz nową bramę....napisałem za 5 lat moja obecnie ma 7 i pęcherzy przybyło ale przynajmniej kolor nie wyblakł a połysk nie zmatowiał - pożyjemy zobaczymy. Pokazalem przyklad bramy na ktorej nie bedzie takich problemow. A pecherze mozesz sprobowac usunac poprzez naklucie i sciagniecie albo zaprosic kogos od oklejania np aut na probe usuniecia tego moze na goraco lub inne techniki ktore panowie znaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.10.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Napęd - chinol wystarczy wybrać taki który ma dobre opinie i przyzwoitą cenę. Panele pozornie takie same to wystarczy zażądać od tego co sprzedaje bramy żeby pokazał co w tym panelu jest i porównać ... co powiedzą a nic nie powiedzą panie pianka i okleina, zawias i tyle. Prowadnice różnią się wizualnie, rola ta sama, żadna z nich kawy nie umie robić. Nie tyle mówię o budowie panela co wykończeniu powierzchni. Lakier, okleina itp. W rezultacie różna trwałość. Zakładam, że właściciel tej bramy też uważał, że wszystkie panele są takie same: Podobnie prowadnice. Rola taka sama ale ich estetyka i trwałość różna. Może to być profil z grubej blachy, a równie dobrze coś co się gnie pod palcami. Tu nie ma reguły że duży musi być lepszy. Protestuję jednak uproszczeniu że wszystko to samo. Edytowane 30 Października 2018 przez finlandia uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 29.10.2018 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Dziś pooglądałem co w Hormannie piszczy. Więc tak na szybko sprężyny są po bokach i pomalowana od wewnątrz na srebrny kolor oraz pas kewlarowy zamiast łańcucha. Różnica też w umiejscowieniu uszczelki pomiędzy panelami - te panele belgijskie w polskiej bramie mają to lepiej rozwiązane. Nie wiem na ile to marketing - ale chwalą się mechanicznym automatycznym ryglowaniem Hormann ma ładniejszy pilot - w sumie tyle. Edytowane 29 Października 2018 przez Fugaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.10.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Bramy wewnątrz są praktycznie zawsze białe czy też podobnie malowane. Nie spotkałem jeszcze bramy oklejanej dwustronnie (chociaż kiedyś słyszałem). Automat na pasku a na łańcuchu - kwestia wyboru przy zamawianiu (łańcuch głośniej pracuje, za to jest nieznacznie tańszy. Piloty w Hormanie - faktycznie są ładne. Dziwię się, że konkurencja tego nie dostrzega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 30.10.2018 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Wie może ktoś o co chodzi z tym mechanicznym automatyczny zabezpieczeniem? Czy faktycznie nikt inny tego nie robi? Wiecie, jestem jak statystyczny Polak - i szukam gdzie jest haczyk. Skoro Wiesiek czy Krispol mają takie bramy 1 tys. drożej - to na czym przycieli w Hormannie? Ma też oferty tańsze niż te co wybrałem. Z drugiej strony skoro dają tyle gwarancji - to może trzeba brać w ciemno.Hormann ma sprężyny naciągowe, a te polskie mają sprężyny skrętne (te są bardziej wytrzymałe z tego co wyczytałem i cichsze) pytnie czy usłyszę różnicę siedząc w domu po drugiej stronie. Naciągowe zaś są tańsze jak przyjdzie do ich wymiany - lub zerwania. Edytowane 31 Października 2018 przez Fugaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts