Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podest z kostki

pietrz

Recommended Posts

To jest jakiś dramat. Ktoś chyba pierwsze zlecenie robił w swoim życiu.

Zawsze się da inaczej, jeśli zostaje miejsce na np. 10% szerokości kostki, to się po prostu docina po obydwu bokach kostki na 55% szerokości. Ale to trzeba myśleć, pomierzyć przed robotą, mieć czas i nie żałować kilku dodatkowych straconych kostek.

Witam

Prosze Was o opinie odnosnie ułozenia kostki , czy tak to powinno wyglądać.

Wykonawca twierdzi ze inaczej sie nie da.ze Swojego Komputera | Website

[ATTACH=CONFIG]420826[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]420826[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]420827[/ATTACH]

Dziekuje za wszystkie opinie z góry

Wykonawca ma rację to szczyt jego możliwości, jak sam twierdzi. Może zaprowadź go na kawał porządnie ułożonych, aby się wzorował i sumiennie zrobił robotę . Bo tak na oko źle zagęścił podłoże i za parę deszczowych miesięcy będziesz miał kostkę 3D. Albo zwyczajnie sprowadź brukarza starczy on i ty za pomocnika

Może i macie racje , tylko jak to wytłumaczyc wykonawcy który swoja robote juz poprawiał.

Pierwszy raz zrobił 2 stopnie ale zostawił szczeline miedzy drzwiami a kostka 0,5 cm. Wydawalo mi sie to malo wiec mowiłem zeby poprawił.

Poprawił , i był spadek ok 1cm w strone drzwi - mowiłem ze tak nie moze byc bo woda bedzie leciec w kierunku drzwi - to zrobił duze oczy :)

Poprawił kolejny raz i wyszło to jak wyszło.

Jezeli chodzi o zageszczenie to pierwszy raz widziałem zeby tak układało sie kostke : piasek zageszczony , suchy beton , siatka z pretów , suchy beton i na to kostka - efekt taki ze kostka buja sie na kamyczkach ktore były w betonie i poprostu nie ma ladnej płaszczyzny. Dodatkowo szczeliny nie zostały zasypane piaskiem tylko piasek rozsypał na kostce.

Czy takie rozwiazanie sie sprawdzi - nie mam pojęcia.

Znaczy wiedzę ma ale umiejętności...... . półsuchy z żwirem pod samą kostkę . Cud że żadna kostka nie poszła przy dobijaniu. Zebrać kostkę zbić minimum te górne 2 cm zasypać półsuchym z DROBNYM PIASECZKIEM. Wypoziomować ze spadkiem od drzwi( tu masz szansę wydać forsę na listwę odwadniającą i jej podłączenie pod wycieraczką). A dobrze zrobione wejście to utrzyma się do emerytury twych pociech. I tu na tym etapie daj czas chłopu się wykazać i pokombinować jakieś ozdobne ułożenie klocków . Niech najpierw pochodzi nawet po chodnikach, okolicach wejść do innych domów etc i przygląda się robocie a nie puszce piwa w dłoni. Ułoży oceń i dobijacie razem przez grubą dechę i bez nadmiernego łupania młotkiem. Bo jak nierównie oczyścił to trzeba zajrzeć na spód. Ty pocierpisz ale inni może będą mieli pociechę z twego już fachowca