Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Warunki zabudowy] Jak to rozumieć ?

emcom

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Otrzymałem ostatnio warunki zabudowy dla mojej działki.

Widnieje tam w sekcji "Ustalenia dotyczące warunków i wymagań kształtowania ładu przestrzennego wynikające z przeprowadzonej analizy" m.in. taki zapis :

"szerokość elewacji frontowej - od 7,00 do 16,00 m. Jednocześnie szerokość głównej bryły budynku nieprzekraczająca 11,00 m."

No i teraz nie wiem jak rozumieć elewację frontową a główną bryłę budynku ? Może ktoś, coś ?...

Dzięki z góry i pozdrawiam serdecznie,

Marcin

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

jeszcze można to interpretować w taki sposób ( raz miałem taki przypadek w Urzędzie ) :

elewacja frontowa to ( w zasadzie ) elewacja budynku rzutowana w stronę przylegającej drogi, tym samym przy szerokość głównej bryły budynku 11,00 m i ustawieniu budynku pod kątem w stosunku do drogi, elewacja frontowa nie wynosi 11m ( dochodzi poza szerokością jeszcze długość budynku ), a musi mieścić się w wyznaczonym zakresie 7 - 16m !

- najczęściej sytuacja ma miejsce, gdy granice działki są nie prostopadłe do przylegającej drogi, lub budynek jest lokalizowany nierównolegle do granic nieruchomości.

- budynek na planie kwadratu o bokach 10x10m może mieć szerokość elewacji frontowej = jego przekątnej, czyli ( już ) 14,14m