d24 27.10.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Rozważam o inwestycji w termoizolację dachu (poddasze nieużytkowe, blachodachówka i membrana dachowa). W dużym skrócie chcę zerwać membranę spod blachy i zaaplikować piankę PUR bezpośrednio na blachodachówkę (warstwa ok. 20cm). Mam jednak wątpliwości jak się ma kwestia odprowadzania wilgoci w takich izolacjach? Pisze się głównie o zaletach, o tym, że zimą jest cieplej, a latem pianka izoluje od nasłonecznienia, o braku mostków cieplnych itp. Mam też wątpliwość czy aplikacja bezpośrednio na blachę będzie zgodna "z książką"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 27.10.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Jakie masz krokwie? Dlaczego 20 cm? W miejscach gdzie masz krokwie ile będziesz miał tej izolacji? U mnie krokwie stanowiły ok. 10% powierzchni dachu i na tych 10% ile będziesz miał izolacji?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.10.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Zrywania folii to bardzo zły pomysł. Należy zrobić natrysk na folię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 28.10.2018 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Krokwie (wiązary) mam z belek 15cm. Z kolei 20cm grubości zasugerował wykonawca (chodzi o to aby krokwie były "otulone" pianką, co jest wskazane?). Co do membrany to inna historia -zapewne zrobiłbym natrysk na membranę, jednak mam problem gdyż jej powierzchnia się rozpada. O problemie pisałem w innym wątku. Tak czy inaczej natrysk na membranę nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.10.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Skoro krycie wstępne się rozpada to czeka Cię remont dachu. Do czasu naprawy zdecydowanie odradzam stosowanie jakiekolwiek izolacji cieplnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Favor 31.10.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Izolacji pianką ok bezpośrednio na pokrycie blachodachówką nie powinno się wykonywać. Piana jest paroprzepuszczalna i jeśli z różnych względów do izolacji dostanie się wilgoć to nie będzie ona miała ujścia przez blachę. Najpewniej to remontować dach, lecz alternatywa to nabicie listew od wewnątrz na styku krokwi i łaty następnie membrana pomiędzy krokwie i na to dopiero piana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 02.11.2018 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Obijanie krokwi listewkami też mi przeszło przez myśl jednak z uwagi na niski spadek dachu pracy byłoby chyba więcej niż przełożenie dachu i ponowna instalacja membrany. Myślę o rozwiązaniu zastępczym tzn zamontowaniu dodatkowych wlotów wentylacyjnych na powierzchni połaci oraz usunięcie uszczelek gąsiorów -nie mam tu jednak pewności ile tych wylotów wentylacyjnych winno być. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie powinno pomóc... Z całych sił jednak wzbraniam się ku ponownym "przewinięciu" dachu membraną -to wcale nie mały koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 A co dadzą wloty i usunięcie uszczelek skoro natrysk będzie wykonany na blachodachówkę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 02.11.2018 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Być może to, że skoro pianka jest paroprzepuszczalna to nadmiar wilgoci będzie miał ujście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Co rozumiesz przez słowo "wilgoć". Skoro para wodna przejdzie przez piankę to skropli się na spodzie zimnej blachy i jak ma się ten kondensat stamtąd wydostać? Będzie się gromadził w piance. Pogorszy się termoizolacyjność, zamokną krokwie. Kapitalny remont dachu będzie nieunikniony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 03.11.2018 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Wykonawca z jakim rozmawiałem wspomniał, że kładzenie pianki bezpośrednio na blachę się zdarza i to nie rzadko. Faktycznie gdyby się jednak zastanowić (o czym zresztą wspominasz) to chyba jest błąd... Czy ktoś ma inne zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.11.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Natrysk piany najlepiej wykonać na folię wiatroszczelną. W ten sposób zapewniona jest odpowiednia wentylacja dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Favor 04.11.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Wykonawca z jakim rozmawiałem wspomniał, że kładzenie pianki bezpośrednio na blachę się zdarza i to nie rzadko. Faktycznie gdyby się jednak zastanowić (o czym zresztą wspominasz) to chyba jest błąd... Czy ktoś ma inne zdanie? zdarza się, ale są to z reguły budynki np. warsztatowe, o stalowej konstrukcji dachu. Wówczas stosuje się piankę zamknięto-komórkową, która stanowi barierę dla pary wodnej, wilgoci itd, a skoro cała konstrukcja dachu jest stalowa wówczas nie ma znaczenia szczelina wentylacyjna. Na dachy o konstrukcji drewnianej w teori można natrysnąć najpierw pianę zk, a następnie ok, lecz jest to mocno ryzykowne w naszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 ...Na dachy o konstrukcji drewnianej w teori można natrysnąć najpierw pianę zk, a następnie ok, lecz jest to mocno ryzykowne w naszych warunkach. Chyba odwrotnie:rolleyes:. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.11.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Chciałbym rozwinąc temat, gdyż planuję natrysnąć najpierw pianę ZK, a następnie OK, ale mam wątpliwośći czy takie połączenie nie narobi więcej problemów niż korzyści. Aktualny plan:Paroizolacja --> piana OK --> piana ZK ---> deskowanie --> membrana --> dachówka cementowa Najchętniej zastosowałbym tylko pianę ZK, ale obawiam się, że poddasze będzie zbyt słabo wytłumione, stąd pomysł OK w charakterze wygłuszenia. Tylko znowu muszę wtedy robić paroizolację i obawiam się czy w pianie OK nie będzie się skraplać wilgoć, która mimo wszystko dostanie się przez paroizolacje, a nie będzie miała jak uciec przez ZK? Co proponujecie na poddasze mieszkalne? Sama ZK, czy miks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.11.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Zamkniętą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 08.11.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Panie Andrzeju, cenię sobie Pana zdaniie, ale nadal się zastanawiam. Dlaczego tylko ZK? Czy właśnie ze względu na skraplanie? Z moich amatorskich i być może błędnych obliczęń wynika, że punkt rosy nie wystąpi w przegrodzie, ale moze to nie o to chodzi? Dodam, ze będę miał WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Nie wiem co rozumiesz pod stwierdzeniem: "przegroda"? Tak zwany "punkt rosy" (a tak dokładnie temperatura punktu rosy) znajdzie się zawsze w warstwie izolacji cieplnej:yes:. Aby do tego nie dopuścić lub znacznie ograniczyć zjawisko kondensacji stosuje się paroizolację. Zatem zasadne jest zastosowanie piany zamkniętokomórkowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.11.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Jeszcze piana ZK ma fajniejszą lambdę od OK, którą śmiało można porównać z wełną mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts