Maciek1989 27.10.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Witam stoje przed dylematen zakupu welny i od juz tygodnia rozmyslam w jami sposob ocieplic poddasze uzytkowe - dom piętrowy. Kilka informacji o sytuacj :-Dach 2 spadowy - dachowka , pelne deskowanie- krokwie 18 cm - jętki sa wyzej niz sciany dzialowe i między stelarzem a jetkami bedzie ok 50-60 cm odległości. - rozbudowalem sobie strych z osb tylko celu dojscia do wymiennika wody ewentualnie w przyszlosci oraz po to by membrane dachowa pociagnac do samego szczytu oraz by kontrolowac wentylacje ( po jednym kanale wentylacyjnym srednica 90 mm na kazdym szczycie czyli dwa otwory wentylacyjne znajduja sie na strychu . i teraz pytanie jak to ocieplic, mam jedna wizję tego wszystkiego:- sa 2 kratki wentylacyjne- membrana dachowa pomiedzy krokwie do samych szczytow ze szczelina 3 cm .-skosy od muru wełna 20 cm pomiedzy krokwie az z 20-30 cm nad jetki ( tak by bylo ja troche widac na strychu) a w poprzek 5 cm do samych jetek , - plaski sufit też 25 cm na przekladke ulozony na stelarzu i na to wszystko paroizolacja przyklejona na stelarzy . do tego zastanawiam sie czy na strychu nie rozlozyc folii budowlanej i nie ulozyc styropianu po elewacji i podlogach ktory mi zostanie . jest ok 35 m2 strychu . skosy beda ocieplone kawalek nad strych a plaski sufit wtedy byl by jakby 2 razy ocieplony z tym ze pomiedzy ociepleniem podlogi na strychu a ociepleniem na stelarzu wtedy bedzie ok 30 cm odstepu . co o tym sadzicie . doradzcie i oceńcie aa welna climwool 039 . a styropian na n strychu to roznie i 18cm i 10co zostanie to powklada. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 27.10.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Po co kombinujesz? Jak masz krokwie 18 cm, to chyba między nie włożysz 15 cm wełny + warto dać chociaż te 10 cm w poprzek. Chociaż ja dałbym łącznie 30 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Po co kombinujesz? Jak masz krokwie 18 cm, to chyba między nie włożysz 15 cm wełny + warto dać chociaż te 10 cm w poprzek. Chociaż ja dałbym łącznie 30 cm wełny. A może jakieś uzasadnienie tych 30 cm oraz I o ile te dodatkowe 12 cm spowoduje jakie oszczędności vs o ile zmniejszy się poddasze i czy całe 30 cm wełny będzie dostatecznie dobrze wentylowane z kondensującej się w bardzo duże mrozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 28.10.2018 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 hm mysle i myślę i bede sie skłaniał jednak 15 i 10 w poprzek. z tym ze 15 i 10 pojdzie az po same jętki, nabije jeden stelarz wiecej by to przytrzymal . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.10.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 hm mysle i myślę i bede sie skłaniał jednak 15 i 10 w poprzek. z tym ze 15 i 10 pojdzie az po same jętki, nabije jeden stelarz wiecej by to przytrzymal . No nie wiem a nie będzie się wilgoć gromadziła w kalenicy? Ja mam stryszek na jętką nieocieplony i wentylowany i jest bardzo Ok od 15 lat, co ma na celu ocieplenie stryszku? Ja bym ocieplił nawet grubiej sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 28.10.2018 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 napisalem ze od jetek do kalenicy będzie pod deskami pociagnieta aby membrana i sa 2 kanaly wentylacyjne w szczytach zrobione . wiec mam doklanie tak jak ty. a ocieplenie skosow bedzie zrobione do jetek i na płaskim suficie i na strychu styropian z pozostalosci pk elewacji i podlogach bo nie bede mial co z tym zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.10.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 napisalem ze od jetek do kalenicy będzie pod deskami pociagnieta aby membrana i sa 2 kanaly wentylacyjne w szczytach zrobione . wiec mam doklanie tak jak ty. a ocieplenie skosow bedzie zrobione do jetek i na płaskim suficie i na strychu styropian z pozostalosci pk elewacji i podlogach bo nie bede mial co z tym zrobic Aha teraz rozumiem kratki jakie planujesz niestety nie zdają egzaminu ja tak miałem i wymieniłem na kratki fi 30 cm i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 30.10.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 hm mysle i myślę i bede sie skłaniał jednak 15 i 10 w poprzek. z tym ze 15 i 10 pojdzie az po same jętki, nabije jeden stelarz wiecej by to przytrzymal . Już za nieco ponad 2 lata (WT2021) minimalna grubość ocieplenia dachu będzie wynosiła właśnie wspomniane przeze mnie 30 cm i dlatego tyle zaproponowałem. Ja nie żałuję, że dałem ciut więcej. Różnica niewielka a latem nie potrzebna mi była żadna klima itd. Chłodzenie podłogowe miałem włączone tylko jakieś 3 dni. Oczywiście nie muszę dodawać, że zimą też było spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 30.10.2018 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 A jak z ta membrana ? odstep 3 cm od desek naszykowany . tylko teraz membrane jak pociągnąć . 2 wentylacje na szczytach sa. czy warto ciagnac membrane do kalenicy miedzy krokwiami czy lepiej pociagnac do Jętek i obłożyć cala podloge na strychu membrana dachowa i wszystko razem polaczone . mialem robic do kalenic ale tak wlasnie roznyslam czy nie lepiej te 2 opcje poniewaz sa wentylacje a mwmbrana ma chronic przed wiatrem wtedy idac do kalenic to po strychu krazy mi wiatr i tak j tak a kladac na podlodze wiatr z wentylacji by zatrzymalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts