Brixon 27.10.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Witam. Dwa dni temu odpaliliśmy kociołek i wygrzewamy jastrych. W ciągu dwóch dni od odpalenia kotła poszło jakieś 25 m 3 gazu, na dworze jak narazie zimno nie jest, dlatego dziwi mnie tak duże zużycie. Proszę mi wytłumaczyć czy to normalne przy pierwszych odpaleniach w nowym domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.10.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Kocioł pracował ze srednią mocą 5 kW . To mała moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 27.10.2018 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 (edytowane) Piec ustawiony na 40 stopni, a podłogowka na termostacie teraz na full. Narazie nie mam sterowania temp w domu, po malowaniu będa załozone sondy i głowny sterownik.Serwisant ustawił piec na 18 kwSkoro tylko 5kw to dlaczego aż takie zużycie gazu? Licznik zapitala strasznie, liczę średnio jak narazie będzie około 10-12 m3 na dobe.Kaloryfery wylączone, wygrzewa sie tylko podłogówka jakieś 60-70 m2, na kaloryfery grawitacyjnie ciagnie leciutko do góry, minimalnie ciepłe. Edytowane 27 Października 2018 przez Brixon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.10.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Moc sam podałeś . Taka ilosc gazu odpowiada takiej mocy. Pojecie "dużo gazu " jest nieprecyzyjne . Budynek waży powiedzmy 200 ton i podgrzewasz go o kilka stopni . to musi kosztować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 27.10.2018 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Moc sam podałeś . Taka ilosc gazu odpowiada takiej mocy. Pojecie "dużo gazu " jest nieprecyzyjne . Budynek waży powiedzmy 200 ton i podgrzewasz go o kilka stopni . to musi kosztować . Wszystko rozumiem, tylko teraz pytanie czy to zużycie jest chwilowe i gdy budynek sie wygrzeje spadnie zużycie ? Pytam dlatego, że znajomy dom 110m2, opłata za cały rok z ciepłą wodą 2000 zł, mój budynek dużo lepiej ocieplony 200m2, chciałbym sie zmieścić w 4000 zł, ale jak narazie wpitala ogromne ilości gazu( na dworze +15 ) To co będzie przy -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Piec ustawiony na 40 stopni, a podłogówka na termostacie teraz na full. Narazie nie mam sterowania temp w domu, po malowaniu będa załozone sondy i głowny sterownik. Serwisant ustawił piec na 18 kw Skoro tylko 5kw to dlaczego aż takie zużycie gazu? Licznik zapitala strasznie, liczę średnio jak narazie będzie około 10-12 m3 na dobe. Kaloryfery wylączone, wygrzewa sie tylko podłogówka jakieś 60-70 m2, na kaloryfery grawitacyjnie ciagnie leciutko do góry, minimalnie ciepłe. Bo kocioł est przewymiarowany i dobrany tak co najmniej do domu 350m2 ponieważ grzejniki nie są uruchomione a temp wody w podłogówce zapewne jest dużo niższa niż 40 st (nawiasem mówiąc po jaką cholerę to jest ustawione 40? bo nie rozumiem zupełnie) kocioł taktuje i marnuje gaz oraz się zarzyna, szkoda i gazu i kotła. Nie obraź się ale takie średniowieczne poglądy na temat doboru mocy kotła lub zaufanie takiemu partaczowi jest uleczalne dla inwestora poprzez marnowanie pieniędzy przez bardzo wiele lat. Gratuluję! Na tym forum ten przewymiarowanych kotłów był wałkowany srylion razy, wystarczyło po prostu przeczytać najlepiej ze zrozumieniem. I tytle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 27.10.2018 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Temp wody w podłogowce pokazuje 40 stopni, serwisant kazał ustawić piec na 40 stopni, a termostat od podłogówki mam na full bo wygrzewam jastrych. Ja sie na tam za dużo nie znam, zaufałem serwisantowi który mowil ze przy domu 200m2 kociol 24 kw ustawiony na 18 kw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Temp wody w podłogowce pokazuje 40 stopni, serwisant kazał ustawić piec na 40 stopni, a termostat od podłogówki mam na full bo wygrzewam jastrych. Ja sie na tam za dużo nie znam, zaufałem serwisantowi który mowil ze przy domu 200m2 kociol 24 kw ustawiony na 18 kw.. Zaufałeś widocznie niewłaściwej osobie współczuję, a jaka jest minimalna moc kotła , bo to przy podłogówkach jest najważniejszy parametr. Na pocieszenie ci powiem że jak uruchomisz grzejniki to powinno śie to jakoś unormować. Dopiero jak już zamieszkasz to dokładnie zapisz zużycie na bieżąco i dopiero zużycie 2 roku bedzie właściwie miarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 27.10.2018 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 A czy ja mogę recznie sam zmniejszyc moc kotła? minimalna moc chyba bedzie 14 kw, Powiem tak teraz tam gdzie podłogówka jest miałem przedtem 25 stopni. Instalator mówił, że narazie nawet żebym nie patrzyl na spalanie bo budynek musi sie wygrzać, sterowniki pozakladać, temp poustawiac wszedzie i wtedy moge sprawdzac zuzycie dobowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 A czy ja mogę recznie sam zmniejszyc moc kotła? minimalna moc chyba bedzie 14 kw, Powiem tak teraz tam gdzie podłogówka jest miałem przedtem 25 stopni. Instalator mówił, że narazie nawet żebym nie patrzyl na spalanie bo budynek musi sie wygrzać, sterowniki pozakladać, temp poustawiac wszedzie i wtedy moge sprawdzac zuzycie dobowe.. To musisz sprawdzić w instrukcji ale obecne kotły mają modulację automatyczna i właśnie przy dobrze ocieplonych domach opartych na samej podłogówce ta minimalna moc zazwyczaj oscyluje w okolicy do 4 kw, tzn zaapotzrebowanie na moc ale problem w tym że są to kotły dwu funkcyjne i ta moc byłaby zbyt mała do ogrzania cuw , dlatego palnik zwiększa moc jak dogrzewa cuw. Wspomniałeś że masz instalację mieszana ile jest w niej grzejników a ile m2 podlogówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 27.10.2018 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Miałem robić wszedzie podłogówke ale zrezygnowałem, Podłogówka to 79 m2 a kaloryfery jakies 121 m2, dodam, że jedna łazienka na górze w podłogówce narazie nie podgrzewana, więc jakies 68 m2 podłogówki chodzi caly czas na full, dwa grzejniki na dole kompletnie zimne w pokojach, na górze kaloryfery lekko ciepłe grawitacyjnie wszystko pcha do góry pomimo wyłączonej pompy na kaloryfery. Zakręcałem zawory od kaloryferów, powinny byc juz wszystkie zimne, jutro sprawdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Miałem robić wszedzie podłogówke ale zrezygnowałem, Podłogówka to 79 m2 a kaloryfery jakies 121 m2, dodam, że jedna łazienka na górze w podłogówce narazie nie podgrzewana, więc jakies 68 m2 podłogówki chodzi caly czas na full, dwa grzejniki na dole kompletnie zimne w pokojach, na górze kaloryfery lekko ciepłe grawitacyjnie wszystko pcha do góry pomimo wyłączonej pompy na kaloryfery. Zakręcałem zawory od kaloryferów, powinny byc juz wszystkie zimne, jutro sprawdze. A to zmienia postać rzeczy. Słuchaj spokojnie dom pewno jeszcze do końca nie wykończony grawitacyjnie też trochę tego ciepła uciekło. Dopiero jak całość będzie uruchomiona i wyregulowana ze 2 razy to zobaczysz jak to działa. Gdyby za kilka lat ukazało się że zużycie będzie niezadowalające, to akurat nieco po gwarancji opchniesz ten kocioł na OLX i kupisz sobie na spokojnie nowy. Nic na razie złego się nie dzieje.... ale uważaj na hydraulika i porostu pisz na bieżąco co on ci tam wciska, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 27.10.2018 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Hydraulik to znajomy rodziny bardzo dobry. Pracował z moim ojcem. Robi w tym 40 lat narazie nawet drzwi nie mam wprawionych, dom byl kompletnie nie wygrzewany nigdy, sterowniki założę i dostosuje temp do swoich potrzeb wszedzie to wtedy sie napewno zmieni, mam nadzieje, narazie idzie wszystko pelna mocą w pomieszczeniu z podłogówką 25 stopni bylo narazie, ciekawe ile bedzie jutro xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Postęp technologii jest gigantyczny i akurat 40 letnie doświadczenie w zakresie hydrauliki dla mnie to wada która eliminuje na stracie jak do tego dodasz relacje osobiste to katastrofa gwarantowana na 100%. Bo Ty mu ufasz na 100% on się stara jak tylko może też na 100% tyle że nie koniecznie musi potrafić. Cxzy ktoś wwyliczał zapotrzebowanie energetyczne domu ? Skąd taka moc kotła??? I jakie jest jego zapotrzebowanie do co/cuw??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.10.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 To co będzie przy -20 Dobrałeś kocioł na -20 C . Przy 18 kW łyknie 2 m3 /h. Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło dla budynku ? To wszysytko się daje policzyć . Ale obliczenia nie zmienią kosztów ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Dobrałeś kocioł na -20 C . Przy 18 kW łyknie 2 m3 /h. Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło dla budynku ? To wszysytko się daje policzyć . Ale obliczenia nie zmienią kosztów ogrzewania. Też się wlaśnie o to spytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 27.10.2018 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Nie wiem jakie bedzie zapotrzebowanie, jestescie mi w stanie policzyć jak podam informacje ocieplenie sciany itp? Liczylem około 16000 kwh rocznie ale dokladnie nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.10.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 To musisz sprawdzić w instrukcji ale obecne kotły mają modulację automatyczna i właśnie przy dobrze ocieplonych domach opartych na samej podłogówce ta minimalna moc zazwyczaj oscyluje w okolicy do 4 kw, tzn zaapotzrebowanie na moc ale problem w tym że są to kotły dwu funkcyjne i ta moc byłaby zbyt mała do ogrzania cuw , dlatego palnik zwiększa moc jak dogrzewa cuw. Wspomniałeś że masz instalację mieszana ile jest w niej grzejników a ile m2 podlogówki?? Przy podłogówce może być kocioł nawet bez modulacji byle przepływ był właściwy a dt około 5 * ,Podłogato swoisty bufor . A PC gruntowe on/off daja sobie radę wtakie sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.10.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Przy podłogówce może być kocioł nawet bez modulacji byle przepływ był właściwy a dt około 5 * ,Podłogato swoisty bufor . A PC gruntowe on/off daja sobie radę wtakie sytuacji NO to skurat nie prawda bo jak na kotle masz 60 st to podłogówka może popękać poza tym nikt nie wytrzyma w pomieszczeniu jak podłogówka ma już 35 st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 27.10.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Jutro podam ile poszlo m3 na dobe, bo dzisiaj sie jezscze podłogówka dogrzewała chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts